Kurbanlık pazarının tadı yok | Güney Gazetesi Mersin

Kurbanlık pazarının tadı yok

Kurban bayramına iki gün kaldı ama Mersin’de kurbanlıklara olan ilgi oldukça düşük. Artan enflasyonla birlikte alım gücü düşen vatandaş kurbanlık almakta zorlanıyor. Kurban satıcıları ise bir senede üç katına çıkan yem ve nakliye masrafı yüzünden hayvan fiyatlarının arttığını ve satışlarının çok düşük olduğunu belirtti. Kurban satıcısı Hidayet Aras, “Giderler yüzünden hayvan fiyatları yüksek, hayvan satamıyoruz, böyle giderse hayvanlar elimizde kalacak ve kasaplara zararına satmak sorunda kalacağız” dedi.

Kurbanlık pazarının tadı yok


MAHMUT SÖNMEZ

 

Bu kurban bayramında ne vatandaşın ne de kurban satıcılarının tadı yok. Vatandaş artan kurban fiyatlarından, kurban satıcıları ise artan giderlerden ve satış yapamamaktan şikayetçi.

 

KÜÇÜKBAŞIN FİYATI 3500 LİRA İLE 7500 LİRA ARASINDA

 

Siirt Pervari’den 250 keçi getirip Mersin’de Kurban Bayramı için satmak isteyen Hidayet Aras, kurbanlıklarını bir haftadır satmaya çalışıyor. Küçükbaş kurbanlıkların fiyatının 3 bin 500 liradan başladığını söyleyen Aras, fiyatın hayvanın ağırlığına göre 7 bin 500 liraya kadar yükseldiğini büyükbaşta ise fiyatın 10 bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar yükseldiğini söyledi.

 

“YEM FİYATI BİR SENE ÜÇ KATINA ÇIKTI”

 

Geçen yıl küçükbaş kurbanlıkları bin 500 lira ile 3 bin lira arasında sattıklarını belirten Aras, artan yem fiyatlarına rağmen fiyatları ellerinden geldiğince aşağıda tutmaya çalıştıklarını belirtti. Geçen sene yemin çuvalını 150 liraya aldıklarını belirten Aras, “Bu sene biz hayvancıları yem fiyatları olağanüstü mağdur etti. Geçen sene 150 liraya aldığımız yemin çuvalı şu an 450 lira. Yem fiyatları ile hayvan fiyatlarını karşılaştıracak olursak, sadece hayvanları satabilmek için kurbanlıklara bu fiyatlardan satışa sunuyoruz” dedi.

 

NAKLİYE BEDELİ 5 KAT ARTTI

 

Yem fiyatının yanı sıra nakliyenin de kendileri için büyük bir sıkıntı haline geldiğini belirten Aras, “Geçen sene Siirt Pervari’den buraya nakliyeye 4 bin lira para verdim. Bu sene ise 25 bin liraya getirdim hayvanları. Nakliyenin üzerimizdeki yükünü siz hesap edin. Bizim için çok büyük bir külfet” dedi.

 

“KURBANLIKLARI SATAMAZSAK ZARARINA KASABA VERMEK ZORUNDAYIZ”

 

Bir haftadır Mersin’de hayvanlarını satmaya çalıştığını belirten Aras, “Bir haftada çok az satış yaptık. Vatandaşın alım gücü düşük, gelen fiyat sorup gidiyor. Çoğu pazarlık bile yapmıyor. Ümidimiz bayrama kadar elimizdeki hayvanları satmak. Burada sadece günde 12 çuval yem giderimiz var. Sadece yem giderimiz günlük yaklaşık beş bin lira. Eğer hayvanları satamazsam çok büyük zarar ederim. Geri götürmek için 25 bin lira nakliyeye vermem gerekir. Yem fiyatları da ortada besleyecek durumumuzda yok. Elimizde kalırsa zararına kasaba satmak zorunda kalacağız ve bir yıllık emeğimiz boşa gitmiş olacak” dedi.

 

“VATANDAŞ YÜKSEK FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ”

 

Kurban satmaya çalışan vatandaşlar kadar, kurbanlık almak isteyen vatandaşlarda dertli. Kurbanlık almak isteyen İbrahim Ercan, dört gündür Mersin’de bulunan birçok hayvan pazarını gezdiğini ve uygun fiyata kurbanlık bulamadığını söyledi. Kalabalık bir ailesinin olduğunu belirten Ercan, “Olgun bir küçükbaş hayvan bakıyorum, en ucuzu 6 bin lira. Kestiğinizde 15 kilo et verecek küçük bir hayvan bile 3 bin 500 liradan satılıyor. Olgun ağır bir küçükbaşı 6 bin liranın altında bulmak mümkün değil. Asgari ücret 4250 lira, zam yapıldı 5 bin 500 lira oldu. Yani asgari ücretle dahi bir küçükbaş almak mümkün değil” dedi.

 

“ALMANYA’DA BİR YEVMİYE İLE KOYUN ALABİLİYORDUM, BURADA İNSANLAR AYLIKLA ALAMIYOR”

 

Daha önce Almanya’da yaşadığını belirten Ercan, “İki yıl önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Ülkemde sevdiklerimle yaşamak için. Orada çalıştığım parayla burada iş yeri açtım iki yılda iflas aşamasına geldim. Burası sözde tarım ve hayvancılık ülkesi. Orada bir yevmiye ile bir hayvan alabiliyorduk. Burada İnsanlar aylık maaşı ile dahi bir küçükbaş alamıyor. Maalesef hem hayvancılar mağdur hem de geliri her gün düşen vatandaş” diye konuştu.

 

EMEKLİ BİR YIL ARTIRDIĞI PARAYLA KURBAN ALAMADI

 

Hayvan pazarına kurbanlık fiyatlarını öğrenmeye gelen emekli vatandaş Asım Köksal ise fiyatları sorup pazardan eli boş dönenlerden. Emekli aylığıyla geçinmekte zorlandığını ve kurbanlık için yıl içinde artırdığı parayla hayvan pazarına geldiğini belirten Köksal, “Hayvan pazarına gelirken de çok umudum yoktu. Burada en ucuz havan 3 bin 500 lira. Emeklinin aldığı maaş boğazına yetmiyor. Maalesef bu sene kurbanlık kesemeyeceğim. Her geçen gün geçinmek bizim için daha zor hale geliyor. Geçen seneye kadar düzenli kurban kesebiliyorduk bir şekilde ama şu an kesmeme imkan yok. Eve eli boş dönüyorum” ifadelerini kullandı.