Havuzlar için acil önlem çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Havuzlar için acil önlem çağrısı

Her yıl yaz aylarında, park, bahçe ve meydanlarda bulunan süs havuzları ile yüzme havuz işleten tesislerde elektrik kaynaklı ölümcül kazalar yaşanıyor. Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Uğur Tulay, havalarının ısınmasıyla serinlemek ve eğlenmek için havuzlara yönelik ilginin arttığına dikkat çekerek, “Yürürlükteki Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nin eksiklerinin giderilmemesi nedeniyle özellikle belediyelerin sorumluluğundaki süs havuzları tehlike saçmaya devam ediyor” dedi.

Havuzlar için acil önlem çağrısı


ZELİHA ÖZİPEK

 

Elektrik çarpması sonucunda ölümlere neden olan kazaların büyük ölçüde standartlara uygun olarak yeterli önlem alınmaması ve elektrik tesisatlarının denetlenmemesinden kaynaklandığını söyleyen Tulay, “Öncelikle can ve mal güvenliğinin sağlanması için elektrik tesislerinin uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesi ön şarttır. Tesisin yapımında standartlara uygun malzeme seçilmelidir. İşletmeye alırken tesisat kontrolü; bilgi sahibi ve deneyimli elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yerine getirilmelidir. Elektrik tesisatının periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlar sıradan evraklar gibi raflara kaldırılmamalıdır. Bu raporlarda tespit edilen eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir” dedi.

 

“STANDARDA UYGUNLUK SAĞLANMALI”

 

Tulay, “Yürürlükteki yönetmelikte başta süs havuzları olmak üzere tüm havuzlarının, "TS HD 60364-7-702 Binalarda Elektrik Tesisatı Bölüm 7- Özel Tesisat veya Mahaller için Kurallar Kısım 702-Yüzme Havuzları ve Diğer Havuzlar" standardına uyumu acilen sağlanmalıdır. Başta belediyeler olmak üzere bu tesislerin sorumluluğunu üstelenen tüm kurum ve kişiler, havuzlara yönelik ek tedbirleri almak zorundadır. Kablolama sistemi, donanım seçimi ve montajı, priz, armatür seçiminde standarda uyulmalı, elektriksel donanım ve cihazlarda direk veya dolaylı temasa karşı koruyacak şekilde önlem alınmalıdır. Belediyeler, önlem alınmayan süs havuzlarındaki enerjiyi keserek, kullanılmalarına engel olmalıdır. Yeni yapılacak tesisler için yönetmelik hükümleri yeterli kabul edilmeyerek, standartta uygunluk aranmalıdır.

 

“EMO OLARAK GÖREVE HAZIRIZ”

 

Elektrik tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve periyodik olarak kontrol edilmesinin hayati önemde olduğu unutulmamalıdır. Özelikle havuzlarda su altında çalışan elektrik tesisatı acilen denetlenmelidir. Ölümlü kazaların önlenmesi adına EMO olarak, havuzlarının denetlenmesi ve eksiklerin giderilmesi için göreve hazır olduğumuzu, kamuoyuna duyurmak isteriz.