MAHSUN KILIÇ
Sosyal medyada örgütlenen KYK Borçluları Hareketi’nin aktardığı verilere göre Türkiye genelinde 5.5 milyon KYK borçlusu var ve bunlardan yaklaşık 300 bini borcunu ödeyemediği için icraya verildi.
Mezun olan ve öğrenim kredisi almış ve henüz ödememiş olan öğrencilerin görüşlerine başvurduk.
“HENÜZ HAYATA BAŞLAMIŞKEN FAİZİYLE GERİ ÖDEYİN DİYORLAR”
Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olan Mehmet Zülkif Aşan, öğrenim kredisini temel ihtiyaçlarına dahi yetmediğini ifade etti.
Aşan, “Öğrenim kredisin aldığım süreçte ne kirama ne de diğer ihtiyaçlarıma yetiyordu. Yaşamımı idare ettiremeyecek aylık para alıyorsun ancak bu para yaşamına yetmiyor ve üstüne yüksek faizlerle, henüz hayata başlamaya adım atmışken faiziyle para talep ediliyor bizlerden. Öğrenim kredisini aldığım dönemde 18 bin lira olan borç faizle beraber 95 bin liraya çıktı. Bu parayı ödeyemem. Geri ödeme süresi geldiği zaman da ödemeyi düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
“ŞU DURUMDA ANAPARAYI ÖDEMEK DAHİ ÇOK ZOR”
Farklı ülkelerin öğrencilere uyguladığı kolaylıklardan bahseden Aşan, “Dünyanın birçok yerinde öğrenim kredisi ve benzeri uygulamalar mevcut. Ama çeşitli kolaylıklar sağlanıyor. Şu an gündemde olan KYK borçlarına dair farklı görüşler var. Faizler silinecek bile olsa ekonomik durumu ve enflasyonun yüksekliğini göz önüne alırsak eğer anaparayı ödemek dahi çok zordur” diye konuştu.
“ÖĞRENİM KREDİSİNİ ÖDEMEKTE ZORLANACAĞIM”
Mersin Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Mahsun Erbek iki yıl öğrenim kredisi aldığını belirterek, “Şu an yüksek lisans öğrencisi olarak öğrenim kredisi almak zorunda kaldım. Lisans döneminde iki yıllığına aldığım kredinin anaparası 8 bin lira, ödenmesi gereken miktar ise 15 bin lira. Yüksek lisans bitiminden sonra, mevcut faiz oranlarını ve ekonomik durumu göz önüne alırsak eğer, anaparaya eklenecek olan faiz oranının fazla olacağını ve eklenen faizle beraber borcu ödemekte zorlanacağım” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER HAYATA BORÇLA BAŞLIYOR
Faiziyle beraber ödenmesi beklenen öğrenim kredisinin öğrenciler için mevcut ekonomik koşullarda zor olduğunu aktaran Erbek, “Türkiye’nin şu anki ekonomik koşullarını göz önüne alırsak, faiziyle beraber ödenmesi beklenen öğrenim kredileri kabul edilemez. Sadece anaparanın ödenmesinin beklenmesi bile işsiz olan üniversite öğrencileri için gerçekten zor. Öğrenciler borçlar başladıkları hayatlarına, borçlarını ödemek için mezun oldukları alanın dışında iş arayışına girebiliyor ve bu durumda sıkıntılıdır” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN ÖĞRENCİLERE BURS VERİLMELİ”
Öğrenciler üzerinden borç yükünün kaldırılması gerektiğini söyleyen Erbek, “Borçların silinmesiyle beraber öğrencilerin üzerinden büyük bir yük kalkacaktır. Kendi alanları dışında iş arayışları kısmen de olsa ortadan kalkabilir. Bu durumunda ülke refahı için yararlı olacaktır. Eğitim masraflarının karşılıksız olarak öğrencilere verilmesi gerekiyor. Bütün öğrencilere öğrenim kredisi yerine burs verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“ANAPARAYI DAHİ ÖDEYECEK DURUMDA DEĞİLİM”
Gaziantep Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Diş Protezi Teknolojisi Bölümü’nden mezun olan Ayşe Gök, okuduğu dönem boyunca öğrenim kredisi aldığını belirtti.
Gök, “Öğrenim kredisi almaya başladığım dönem 11 bin lira gibi bir miktara imza atmıştım, ödeme planlaması bu ay başlayacağı için henüz faizli miktarı bilmiyorum. Özel bir poliklinikte çalışıyorum ancak öğrenim kredisini faiziyle ödemek bir yana anaparayı bile ödeyecek durumda değilim. Şartlar bu şekilde devam ederse ödemeyi de düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
“BENİ AŞAN BORÇLARLA HAYATA BAŞLAMAK ZORUNDA KALDIM”
Mevcut sistem içerisinde öğrenci odaklı hareket edilmediğini söyleyen Gök, “Öğrencileri ne olarak görüyorlar? Benim ülkemde bana gelecek vadedilmemesine rağmen beni aşan borçlarla hayata başlamak zorunda kalıyorum. Okullar ticarethane olarak görülmeye devam ettikçe mezunlar ve öğrenciler bu şartlar altında ezilip kalacağız. Sistem değişmeli ve borçlar tamamen silinmeli. Keşke öğrenim kredisi alacağıma tefeciden borç alsaydım” ifadelerini kullandı.
.