Derenin kaderi değişmedi | Güney Gazetesi Mersin

Derenin kaderi değişmedi

Uzun yıllar boyunca Müftü Deresi çevresinde yaşayan vatandaşlar kötü koku ve sineklerden şikayetçiydi. 2020 yılında DSİ Müftü Deresinde ıslah çalışması yaptı ama yapılan çalışma makyajdan öteye gidemedi. Derenin kenarlarına duvar örüldü, korkuluk yapıldı ama temel sorun olan kötü koku ve sineklere çare bulunamadı. Geçtiğimiz yıl yaptığımız haberle Müftü Deresinde yaşanan sorunları gözler önüne sermiştik. Aradan geçen on ayda bakımsızlıktan kaynaklı dere ve çevresindeki sorunlar çözüm bir yana artarak devam ediyor.

Derenin kaderi değişmedi


MAHMUT SÖNMEZ

 

İki yıl önce Millet Bahçesi Projesi kapsamında Devlet Su işleri (DSİ) özellikle yaz aylarında sinek ve kötü kokuların yayıldığı Müftü Deresi’ni ıslah etti. Yapılan ıslah çalışmasıyla birlikte derenin kenarlarına taş duvar, korkuluklar ve asma köprüler yapıldı. Ama yapılan çalışma kötü koku, sinek ve kirlilik sorununa çözüm olmadı.

 

GEÇEN YIL MÜFTÜ DERESİNİN SORUNLARINI YAZMIŞTIK

 

2020 yılının sonunda biten Müftü Deresi Islah çalışmasının bitiminden yaklaşık bir yıl sonra 21 Ekim 2021 günü GÜNEY’de Müftü Deresindeki gözlemlerimizi ve vatandaşların şikayetlerini dile getirmiştik.  Yaptığımız haberde yağan yağmurlar ve sellerle birlikte derenin birçok noktasında toprak biriktiğini derenin içinde insan boyunu aşan yaban otları yetiştiğini gözlemlemiştik. Ayrıca derenin birçok yerinde plastik atıklar başta olmak üzere katı atıklar ve molozlar görülüyordu. Vatandaşlar geçen yıl Ekim ayında yapılan ıslah çalışmasının makyaj niteliğinde olduğunu ve asıl sorun olan kötü koku, sinek ve kirlilik sorununun halledilemeyişinden yakınmıştı.

 

AYNI SORUNLAR BU YIL ARTARAK DEVAM EDİYOR

 

Vatandaşların Müftü Deresi hakkında şikayetlerini ve taleplerini dile getirdiğimiz ve 2021 yılı Ekim ayında yayınladığımız haberden 10 ay sonra Müftü Deresine tekrar gittik. Aradan geçen süre zarfında vatandaşların Müftü Deresi hakkında şikayet ettiği sorunlara çare olunamadı.

 

BİRİKEN TOPRAKLAR ARTMIŞ YABANİ OTLAR GÜRLEŞMİŞ

 

Maalesef hala dere yatağında bulunan kum ve toprak nedeniyle derenin birçok yerinde su birikintileri oluşturuyor ve suyun akışına engel oluyor. Derenin neredeyse bütün zeminini kalın bir toprak zemin kaplamış durumda. Derede oluşan toprak birikintileri nedeniyle oluşan yabani otlar, bu sene müdahale edilmediğinden geçen seneye nazaran daha yoğun ve gür.

 

DERE HALA ATIK YUVASI

 

Geçen sene vatandaşların şikayet ettiği dere yatağında biriken toprak, yabani ot ve çöp sorununa yetkililer herhangi müdahalede bulunmayınca bu sıkıntılar on aylık süreçte artarak devam etmiş. Dere geçen sene ki gibi bu senede birçok atık ve çöplüğün yatağı durumunda. Dere içinde en fazla plastik atıklar göze çarparken, derenin birçok noktasında katı atık ve molozlar hala bulunmakta.

 

TEMEL SORUN SİNEK VE KOKUYA ÇARE BULUNAMADI

 

Vatandaşlar Müftü Deresine yapılan ıslah çalışmasının sinek ve kötü kokuya çare olmasını beklerken yapılan çalışma makyajın ötesine geçemedi. 2020 yılı sonunda biten derenin ıslah çalışması, vatandaşların şikayet ettiği sinek ve koku şikayetine çare olmadı. Aksine vatandaşların dere hakkında geçen seneki şikayetleri çözüm bir yana bakımsızlıktan bu sene artarak devam etti.

 

ALTGEÇİT HALA KORKU YAYIYOR

 

Geçen 21 Ekim’de yaptığımız haberde Müftü Deresinde sinek ve kötü kokulara sebep olan sıkıntıların yanı sıra Müftü Köprüsünün altgeçidinin bakımsızlık ve sahipsizliğine de değinmiştik. Geçen yıl vatandaşlar altgeçidin bakımsızlığından, saksıların tahrip edilmesinden, temizliğinden ve ışıklandırmasından şikayet etmiş ve altgeçidin alkolik ve madde bağımlıların mekanı haline geldiğini ve güvenlik sorunu olduğunu dile getirmişti. Geçen sene Müftü Deresinde yaşanan sorunlar gibi alt geçitte yaşanan sorunlarda yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmamış. Altgeçit hala çöpten geçilmiyor, ışıklandırmasında sorun var, daha çok saksı tahrip edilmiş ve hala güvenlik sıkıntısı yaşanıyor.