ABİDİN YAĞMUR
Mersin’in sahil şeridindeki Kültür Parkın en işlek noktası Özgecan Aslan Barış Meydanı. Parkın bütünü gibi meydanda da ağaç varlığı günden güne azaldı ve bir kauçuk ağacı, meydanın tam ortasında yalnız başına kaldı.
Kauçuk, uzun zamandır meydanın orta yerinde yaşamını sürdürüyordu. Geniş bir gölge alanına sahip olan kauçuk, estetik görünümüyle de manzarayı destekliyordu.
Ağaç, son 1 haftadır kendisine yönelen bir “suikastla” gündemde. Çevre esnafının dikkati ve bir vatandaşın valiliğe şikayeti sayesinde açığa çıkan suikastın ayrıntıları henüz tam bilinmiyor.
Ancak hem uzmanların ilk izlenimine hem çevre sakinlerinin anlatımına göre birileri elektrikli matkapla ağacın köklerinde 6 adet delik açmış. Ve o deliklerden bir kimyasal maddeyi akıtmış.
Bu saldırının hemen ardından ağacın yeşil ve parlak olan yaprakları solgun bir kırmızıya dönmüş, yer yer çürümüş. Ağacın gövdesinden ve sonradan açılan deliklerden de renkli sıvılar akmaya başlamış. Ve 6 gün içinde ağacın görüntüsü tamamen değişmiş. Hâlâ da değişiyor. Ağaç yavaş yavaş ölüyor.
MERSİNLİLER ÖFKELİ
Ağacın 6 gün içinde adeta çürümesi Mersinlilerin dikkatinden kaçmadı. Sosyal medyada binlerce Mersinli duruma dikkat çekti ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi.
Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi de valilik de ağacın hemen 50 metre gerisinde polis noktası bulunan Emniyet Müdürlüğü de resmi bir açıklama yapmadı.
Ziraat mühendisleri, ağacın kökünde delikler açan kişilerin, “bir ağacın nasıl hayatta kaldığını ve nasıl öleceğini bilen kişiler” olduğuna işaret ediyor.
Görüşünü aldığımız bir ziraat mühendisi, “Matkapla ağacın gövdesinde delikler açsanız bu kadar etkisi olmaz. Ama ağacın kökünde delik açarak ağacın topraktan mineral aldığı kanalları kesmiş olabilirler. O delikler, kök kısmında bilinçli şekilde açılmış. Yani o matkabı kullanan kişiler kesinlikle ağaçlar konusunda uzman kişiler” diyor.
Ziraat mühendisi, ağacın köküne zehir ya da kimyasal madde enjekte edilip edilmediği konusunda ise temkinli. Şöyle diyor:
“Numune analizi yapmadan kimyasal döktüler ya da şu kimyasalı döktüler diyemeyiz. Bir ağaca böyle bir zararı verebilecek birkaç ilaç ya da kimyasal ürün var. Mersin yöresinde çiftçiler zaman zaman bu ilaçları alır, ziraat mühendisi kontrolünde kullanır. Dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bunların adlarını, özelliklerini, miktarını, etkisini herkes bilmez. Ziraat işlerinden anlayan insanlar bilebilir. Hangi ilacın ne kadar kullanıldığı ağaçtan bir numune alınıp incelenirse bulunur. O inceleme sonucunda kimyasal var ya da yok denilebilir.”
Günler sonra ilk müdahale
MAHMUT SÖNMEZ
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Özgecan Aslan Meydanındaki yalnız ağaca yapılan saldırıdan günler sonra ağaca ilk müdahaleyi yaptı. Belediye ekipleri, iyiden iyiye sararan, güçsüz düşen ağacı yeniden canlandırmak için ziraatın farklı teknikerini deneyecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ağaçtaki değişişimin 12 gün önce fark edildiğini, bunun üzerine ağaca gübre takviyesi yapıldığını kaydetti.
Ağacın matkapla delinmesi nedeniyle Çevre Müdürlüğü raporunun beklendiğini kaydeden yetkili, raporun ve bilimsel önerilerin gelmesinin hemen ardından yeniden ağaca müdahale ettiklerini anlattı.
“ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ RAPORUNU BEKLEDİĞİMİZ İÇİN MÜDAHALEYİ BUGÜN YAPTIK”
Belediye yetkilisi, “Çevre Müdürlüğü ağacın kurtarılması için derin budama yapılmasını, delici aletle delinen yerlerin saf suyla temizlenmesini, deliklerin havayla temasının kesilmesi için macun ile doldurulup kapatılmasını istedi. Bu işlemlere bugün başladık. İşlemlerin yapılmasının ardından toprak değişimi yapılacak” dedi.
Belediye yetkilisi, “Park ve Bahçeler ekiplerimiz konuyu 12 gün önce fark etti ve ilk müdahaleyi yaptı. Ancak daha sonra Çevre Müdürlüğünün raporunu beklememiz gerekti. Rapor bugün geldiği için bizim de müdahalemiz bugüne kaldı” ifadelerini kullandı.