Zam kapıya dayandı! | Güney Gazetesi Mersin

Zam kapıya dayandı!

Enflasyon ve artan maliyetler yumurta fiyatlarını 1 yıl içinde iki katına çıkardı. Esnaf Serdar Tatar, “Yükselen girdi maliyetlerinden dolayı yumurta fiyatları iki katından fazla arttı. Böyle giderse, üretime ağırlık verilmezse yumurta fiyatları daha artacaktır. Önümüzdeki aylarda 30’lu yumurta fiyatı 60 liraya kadar çıkabilir” dedi.

Zam kapıya dayandı!


MAYSA DERYAYEVA/MAHSUN KILIÇ

 

Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi yumurta fiyatlarında da son 1 yıl içinde büyük artışlar gerçekleşti. Geçen yıl bu zamanlar 1 adet köy yumurtası 1 lira, çiftlik yumurtası 50 kuruş ila 75 kuruş arasındaydı. Şimdilerde ise 1 adet çiftlik yumurtası 1 lira 50 kuruştan satılıyor.

Ancak sektör temsilcilerine göre artış burada durmayacak, devam edecek. Yaklaşık 35 yıldır tavuk ve yumurta sektöründe olan Serdar Tatar, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı artan yumurta fiyatlarına yeni zamların geleceğini söylüyor.

 

“EYLÜL-EKİM AYLARINDA 30’LU YUMURTA 60 LİRA OLACAK”

 

Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı yumurta fiyatlarında artış olduğunu söyleyen Tatar, “Bu sıralar yumurta fiyatları yüksek, enflasyon ve maliyetlerin yüksek olmasından dolayı bu durum yumurta fiyatlarına da yansıyor. Yumurta fiyatları şu an da 30’lu 45 lira, geçen sene bu fiyat 19 liraydı. Yaz aylarında fiyatların bu kadar yüksek olması anormal bir durum. Kış aylarında fiyat artışlarının önüne geçilemiyor ancak bu aylarda fiyatların bu kadar yüksek olmaması lazım. Önümüzdeki aylarda, yani Eylül- Ekim aylarında 30’lu yumurta fiyatı 60 lira olacağını öngörüyorum” diye konuştu.

 

“GİRDİ MALİYETLERİN YÜKSEK OLMASI YUMURTA FİYATINA YANSIYOR”

 

Tatar, “Yem ve mazot fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yumurta fiyatları pahalı. Özellikle yaz aylarında üretkenliği artırabilmek için hayvanların yaşam alanlarını soğuk tutmamız gerekiyor, aksi takdirde tavukların yumurta üretmesi düşüyor. Elektrik fiyatını göz önüne alırsak eğer üreticilere ekstra bir yük oluyor ve durumda fiyatlara yansıyor. Esnaf olarak geçen sene 1,5-2 bin lira arasında gelen elektrik faturası bu sene 4-5 bin lira arasında geliyor. Ayrıca kira fiyatlarının artışı da malum, artan maliyetler yumurta fiyatlarına olumsuz anlamda etkisi oluyor” şeklinde konuştu.

 

 

“Asgari ücrete zam yapmasınlar piyasayı sabit tutsunlar”

 

 

Üretici Serdar Tatar asgari ücret zamlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Yakın zamanda asgari ücrete zam yapıldı ancak zamlı maaşı alamadan para gitti zaten. Bizi yönetenlerden talebimiz asgari ücrete zam yapmasınlar, piyasayı sabit tutsunlar ve durumda vatandaş daha rahat geçinir. Bu ay içerisinde çoğu şeye zam geldi ve önümüzdeki ayda yumurtaya zam bekleniyor. Asgari ücrete yapılan zam ürünlere gelen zamlarla tekrardan alınıyor bizlerden” diye konuştu.

Mevcut sorunların üretimle çözülebileceğini ve üretenlere destek olunması gerektiğini ifade eden Tatar, “Üretmezsek gebe kalıyoruz başka yerlere, o yüzden üretmeliyiz ve üretenlere de yardım etmeli yetkililer. Coğrafyamız üretime uygun bir yerdir. Üretmekten başka çaremiz yok, üretmek şart” şeklinde konuştu.