“Çamlıbel’in kaderi Marina gibi olmasın” | Güney Gazetesi Mersin

“Çamlıbel’in kaderi Marina gibi olmasın”

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önceki gün Çamlıbel Su Sporları Merkezi ve Barınak Projesini askıya çıkardı. Projede alışveriş, yeme – içme ve konaklama gibi alanların olmasını değerlendiren Akdeniz Belediyesi CHP Meclis üyesi Muhittin Ertaş, yerel meclislerin itirazına rağmen projeyle Çamlıbel Balıkçı Barınağının Marina AVM gibi ranta açılacağını, denize büyük oranda dolgu yapılacağını ve Atatürk Parkı’nın proje kapsamında istila edileceğini söyledi. Ertaş, “Bu projeyle Çamlıbel Balıkçılar Barınağını Marina AVM gibi ranta açmak istiyorlar. Çamlıbel’in kaderi Marina gibi olmasın” dedi.

“Çamlıbel’in kaderi Marina gibi olmasın”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Akdeniz Belediyesi CHP Meclis üyesi Muhittin Ertaş, yerel meclislerin itirazına rağmen projeyle Çamlıbel Balıkçı Barınağının Marina AVM gibi ranta açılacağını, denize büyük oranda dolgu yapılacağını ve Atatürk Parkı’nın proje kapsamında istila edileceğini söyledi. Ertaş, “Bu projeyle Çamlıbel Balıkçılar Barınağını Marina AVM gibi ranta açmak istiyorlar. Çamlıbel’in kaderi Marina gibi olmasın” dedi.

 

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Çamlıbel Su Sporları Merkezi ve Barınak Projesiyle ilgili hem Akdeniz Belediye meclisinden hem de Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinden görüş istediğini belirten Ertaş, “Biz Akdeniz Belediye meclisinde görüşümüzü beyan ettik, konuyla ilgili kamuoyunun kaygılarını aktardık ve Çamlıbel’e yapılmak istenen projeyi reddettik” dedi.

 

“PROJE HAKKINDA BİZE YETERLİ BİLGİ VERİLMEDİ”

 

Çamlıbel Balıkçılar Barınağının Mersinliler için birçok anlamda büyük önem taşıdığını söyleyen Ertaş, proje hakkında kendilerine yeteri kadar bilgi verilmemesinden şikayet etti. Akdeniz Belediye meclisi üyesi olmalarına rağmen ilçe sınırları içinde Çamlıbel Barınağı gibi önemli bir noktada yapılmak istenen proje hakkında yetkililerin kendilerine dahi detaylı bilgi vermediğini belirten Ertaş, “Bu konuyla ilgili hem Akdeniz Belediyesindeki yetkililer hemde Çevre İl Müdürlüğünden bizlere proje hakkında yeteri kadar bilgi vermediler” diye konuştu.

 

“MASUM BİR PROJE DEĞİL”

 

Yapılmak istenen proje hakkında kendi çabalarıyla bilgi ve belgelere ulaştıklarını belirten Ertaş, “Proje ile ilgili belgelere ulaştıkça ve detaylar gün yüzüne çıktıkça Çamlıbel Su Sporları Merkezi adı altında yapılmak istenen şeyin hiçte masum bir proje olmadığını oranın Marina AVM gibi bir yere dönüşeceğini görmemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

“MARİNA AVM GİBİ RANTA AÇMAK İSTİYORLAR”

 

Çamlıbel’de projeyle yapılmak istenen asıl şeyin AVM olduğunu dile getiren Ertaş, “Bu projeyle Burayı Marina AVM gibi ranta açmak istiyorlar. Bu projenin Çamlıbel esnafına da, Atatürk Caddesi esnafına da bir faydası olmayacağını aksine zararı olacağını yüksek sesle ifade ettik. Nitekim projede alanda alışveriş, yeme- içme ve konaklama gibi aktivitelerin yapılacağı söyleniyor. Açıkça burası da Marina AVM gibi ticari alanlarla ranta kurban edilmek isteniyor. Çamlıbel kalkındırılmak isteniyorsa aynı işi yapan esnafa rakip olarak orada işyerlerinin ve ticari alanların açılmaması gerekir. Bu da zaten zor günler geçiren Çamlıbel ve çarşı esnafına ikinci bir darbe olacak. Bunu görmemek mümkün değil. Fakat Akdeniz Belediyesi idaresi de aksini savundu. Civardaki esnafın projeden memnun kalacağını, oranın bir ticari yer olmayacağını iddia ettiler ama biz tehlikenin fakındayız” dedi.

 

“ŞEHİR NEFESSİZ KALACAK”

 

Mersin kamuoyunda bu konu hakkında gerekli farkındalığın oluşmadığını söyleyen Ertaş, “Biz konunun öneminin farkındayız, yetkililerde süreci sessiz sedasız götürmeye çalışıyorlar ama çok ciddi bir tehlike var orada. Atatürk Parkı sağdan limanla, soldan da bu projeyle istila edilip ranta açılmak isteniyor. Bunlar hayata geçirilirse Atatürk Parkı büyük oranda yok edilecek ve şehir nefessiz kalacak. Çamlıbel Balıkçı Barınağında bu kadar büyük bir projeye gerek yoktu aslında. Orayı betona gömüp ranta açacaklar” sözlerine yer verdi.

 

“Yerel meclislerin iradesi yok sayılıyor”

 

Proje hayata geçirilirse Çamlıbel Balıkçı Barınağı civarında denize ciddi boyutlarda dolgu yaratılacağını söyleyen Akdeniz Belediye Meclisi üyesi Muhittin Ertaş, “Denize dolgu yapılacak ve o dolgu alanının oranın üzerine ticari işletmeler kurulacak. Ayrıca önce Atatürk Parkının doğu kısmında 20 dönüm alanın otopark yapılacağı söylendi tepkiler gelince 15 dönüm denilmeye başlandı şifahen.  Tepkiler geldikçe alanı küçültmeye çalıştılar. Neticede buranın ranta ve ticarete açılmak istendiği açık” dedi.

 

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın belediye meclislerinden sadece görüş aldığını ve yerel meclislerden çıkan olumsuz karara rağmen projeyi hayata geçirmeye çalıştığını söyleyen Ertaş, “Merkezden Bakanlığın yerelle ilgili hayati konuları yerel meclisleri ve iradeyi bypass ederek hayata geçirmesi demokrasiyle bağdaşmıyor. Bu yöntem hem demokrasi hem de yönetim anlamıyla sorunlu ve sıkıntılı. Merkezin sadece çıkar odaklarının ve rantı çıkarları uğruna şehrin değerlerini heba etmesi kabul edilemez. Bunun örneklerini daha önce de gördük, bu anlayış şehirlere zarar vermekten öteye gidemiyor.  Biz yerel meclislere rağmen alınan kararlara karşıyız ve bunun için sonuna kadar elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu