Bayram çarşıya uğramadı | Güney Gazetesi Mersin

Bayram çarşıya uğramadı

Kurban Bayramından umutlu olan Mersin esnafı, vatandaşların alım gücünün düşmesi sebebiyle alışveriş yapmamasından dolayı bekledikleri kazancı elde edemedi. Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, 9 günlük Kurban Bayramı’nda ekonomik olarak hareketlilik beklediklerini ancak insanların yüksek fiyatlardan dolayı alışveriş yapamadığını ifade etti.

Bayram çarşıya uğramadı


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, 9 günlük Kurban Bayramından umutlu olduklarını fakat vatandaşların eski bayramlardaki gibi alışveriş yapamadığını söyledi.  Bayram tatilinde çarşı esnafı olarak ekonomik hareketliliğin olacağını düşündüklerini ifade eden Algüllü, yaşanana ekonomik sıkıntılardan dolayı vatandaşların eskisi gibi alışveriş yapamadığına dikkat çekti.

Bu bayramda çarşı esnafı olarak beklentilerinin karşılanmadığını söyleyen Algüllü, “Bu Kurban Bayramı’nda çarşı esnafımız bir toparlanma, kendine gelme, bir hareketlilik bekliyordu ancak beklediğimiz hareketlilik yaşanmadı. 9 günlük tatil boyunca çok umutluyduk. Mersinimizde bir hareketlilik olacağını ve bu hareketliliğin esnaflara yansıyacağını düşünüyorduk. Maalesef hayat kırıklığı yaşadık. Geçen yıl 10 liralık ürünün fiyatı bu yıl 25-30 lira olması sebebiyle alım gücü düşen insanlarımız alışveriş yapamıyor. Geçen yılkı Kurban Bayramı bu seneye göre daha iyiydi. Fiyatlar bu kadar yüksek değildi ve bu yıl geçen yılı anar olduk” dedi.

 

 

“ESNAFIMIZ ZOR AYAKTA KALIYOR”

 

İnsanların gelir düzeyinin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Algüllü, “Son dönemlerde girdi maliyetinde yaşanan artış ürünlere yansıdı. İnsanlarımızın gelir düzeyinin yükselmesi gerekiyor. Çarşı esnafı olarak ilk pandemiden daha sonra yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı etkilendik. Esnaflarımız zar zor ayakta duruyor ve kiralarımız ödemekte güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

 

 

 

“Esnaflık hayatımda böyle durgunluk görmedim”

 

Körfez Savaşından önce bile Mersin’de esnaflık yapan Fettah Çelik, esnaf olarak hiç bu kadar olumsuzluk yaşamadıklarına dikkat çekti. Esnaf olarak zor durumda olduklarını söyleyen Çelik, dükkân kiralarını ödemekte zorlandıklarını belirtti. İnsanların alım gücünün düşmesinden dolayı esnafların kazanç elde edemediğini söyleyen Çelik, bu sürecin böyle devam etmesi haline 1 yıla kalmaz esnafın dükkan kapatmak zorunda kalacağına vurgu yaptı.

Girdi maliyetlerinin ürünlere yansımasından dolayı satışların azaldığını söyleyen esnaf Çelik, “35 yıllık esnaflık hayatımda daha bugüne kadar böyle bir olumsuz bir şey yaşamadım. Körfez Savaşında bile esnaflık yapıyordum ama Körfez Savaşında bile bu kadar etkilenmedim çünkü biri ikiye, ikiye üçe alıyorlar. İnsanların alım gücü yok ondan dolayı biz insanlara bakıyoruz insanlar bize bakıyor. Esnafımız böyle bir şekilde giderse bir yılımız kalmaz dükkanı kapatmak zorunda kalacağız” dedi.

 

“ESNAF HALKI OLARAK KAZANÇ ELDE EDEMİYORUZ”

 

Geçen yıla göre vatandaşların alım gücünün daha da düştüğünü belirten Çelik, “Memurların, işçinin alım gücü olmadığından geçen yıla göre ürünleri daha pahalıya almak zorunda kalıyor.  Geçen sene 20 liraya sattığımız malı bu sene 50 liraya satıyoruz çünkü biz bu ürünü toptan 35 liraya alıyoruz. Mazot fiyatının yüksek olması, doların yüksek olması, ürünlerin nakliyesinin yüksek olmasından ötürü bize ürünler pahalıya geliyor. Ürünler pahalı olunca vatandaşlar alışveriş eski gibi yapamıyor. Vatandaşlar ürün satın almadığından dolayı bizde sınıfta kalıyoruz” diye konuştu.

Dükkân kiralarını çarşı esnafı olarak birbirine destek olarak ödediklerine dikkat çeke Çelik, borçlarından dolayı tüm birikimini kaybettiğini söyledi. Çelik, Kurban Bayramı’nda bir nebze olsa da nefes alacaklarını umut ettiklerini ancak beklentilerinin karşılanmadığını söyledi.  

 

“ELİMDE NE VARSA HEPSİNİ SATMAK ZORUNDA KALDIM”

 

Çelik, “Kiramızı esnaf arkadaşlar olarak birbirimize destek olarak ödüyoruz çünkü biz tek başımıza kira ödeyemiyoruz. Biz bu şekilde ayakta kalıyoruz ama bu nereye kadar devam edecek? Dört tane dairem vardı hepsini sattım. Sadece oturduğum daire kaldı onu da satmak durumundayım çünkü onu satıp borcumu vermediğim zaman benim ticari hayatım tamamen biter. Ödemelerimi yapmak için oturduğum evi satmayı düşünüyorum. Hiçbir şeyim kalmadı. Biz hükümeti karalamak için bunları konuşmuyoruz olan şeyi konuşuyoruz. Allah tüm vatandaşlarımızın yar ve yardımcısı olsun. Allah devletimizi, askerimiz, polisimizi başımızdan eksik etmesin ama buna bir çare düşünsünler. Esnafı, vatandaşı, halkı düşünsünler” ifadelerini kullandı.

 

 

“İnsanlar çocuklarına bayramlık alamıyor”

 

15 yıldır ayakkabı sektörüyle uğraşan esnaf Yunus Tonuk, insanların ekonomik sıkıntıdan dolayı çocuğuna bayramlık alışveriş yapamadığını söyledi.

Tonuk, “Her bayram gibi bu Kurban Bayramı’nda da umudumuz vardı ama maalesef yine umduğumuz gibi olmadı. Zamanla fiyatlar düşerse alım gücü yükselir. Umarım her şey daha güzel olur çünkü bir baba gelip çocuğuna ayakkabı alamayacak durumda. Bunlara birinin müdahale etmesi gerekiyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.