Parklar yetmiyor | Güney Gazetesi Mersin

Parklar yetmiyor

Akdeniz ilçesinde bulunan Şevket Sümer ve Hal Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar parkların yetersiz olduğunu, mevcut parkların yetmediğini söylüyor. Vatandaşlar, “Parklar temiz değil, salıncaklar vesaire sağlam değil. Geceleri yetişkin insanlar içki şişelerini sağa sola attığı için çocuklar cam kırıklıklardan dolayı yaralanabiliyor” dedi.

Parklar yetmiyor


MAHSUN KILIÇ

 

Türkiye Nüfusu İl İlçe Mahalle ve Köy Nüfusları verisine göre Akdeniz ilçesine bağlı olan Şevket Sümer Mahallesi’nin nüfusu 24 bin 336 iken Hal Mahallesi nüfusu 14 bin 184 kişi.    Şevket Sümer Mahallesinde 5, Hal Mahallesinde ise 2 adet park var. Yani Şevket Sümer Mahallesinde park başına 4 bin 867 kişi düşerken Hal Mahallesinde park başına 7 bin 92 kişi düşüyor.

 

PARKLAR YETERSİZ

 

Şevket Sümer mahallesinde yaşayan vatandaşlar mevcut parkların yetersiz olduğunu söyleyerek “Mahalle nüfusunu göz önüne alırsak eğer parklar çocuklara yetmiyor. Daha büyük ve nitelikli parklar olabilir. Şu an Barış parkında salıncakların tamamı sökülmüş durumda ve çocuklar sallanamıyor. Alternatif yaratmaya çalışıyoruz çocuklar için ancak bizim için maliyetli oluyor, mahalle dışındaki parklara da gidemiyoruz” şeklinde konuştular.

Aynı mahallede bulunan çocuklar, “Kaydırak, salıncak ve tahterevalliler bizlere yetmiyor. Parkın daha büyük olmasını istiyoruz. Her şey çok eski, yenilerinin olmasını istiyoruz. Bazen kardeşlerimizi parka getiriyoruz ancak kalabalık olduğu zaman salıncağa binemeden eve götürüyoruz. Daha çok park istiyoruz, olanlar bizlere yetmiyor. Akşamları parka gelmekte çekiniyoruz, güvenli olmadığını düşünüyoruz” dediler.

 

“BU BETON YIĞINLARI ARASINDA NEFES ALMIŞ OLURUZ”

 

Benzer sorunları dile getiren Hal Mahallesinde yaşayan vatandaşlar ise, “Hal mahallesinde olan parklara park denmeyecek durumda. Mahallemizde olan park sayısı 2 diye biliyoruz, o yüzden de park sayısı nüfusu karşılamıyor. Parklarımız iyi olmadığı için ayda yılda bir de olsa çocuklarımızı mahallenin dışında bir yerlere götürmeye çalışıyoruz, bu durumda bizlere ekstra yük oluyor. Mahallemize güzel parklar yapılırsa insanlar uzağa gitmeye gerek duymadan bulundukları yerde çocuklarını eğlendirebilirler. Yeni parklar demek yeşil alan demek olduğu için bizlerde biraz bu beton yığınları arasında nefes almış oluruz” ifadeleri kullanıldı.

 

 

“GELMİŞKEN TAHTEREVALLİ YAPSANIZ OLMAZ MI?”

 

Hal mahallesindeki parklarda karşılaştığımız çocuklarda şikâyetlerini şu sözlerle ifade ettiler:

“Salıncakların halini görüyorsunuz, sallanılacak durumda değiller. Kaydıraklar yetmiyor bizlere hem küçükler hem de sayıları çok az. Park etrafı ve içi temiz değil. Yeni salıncak ve kaydıraklar istiyoruz.”

 

“ÇOCUĞU EN SON 3 AY ÖNCE ATATÜRK PARKI’NA GÖTÜREBİLDİM”

 

Asgari ücretle çalıştığını söyleyen bir vatandaş, “Basketbol sahasındaki potalara bakar mısınız? Yıllardır yapmıyorlar. Yapılması birkaç saat sürer ancak yapılmıyor. Şu parkın halini görüyorsunuz çok temiz değil parkın içi. Salıncaklar döküldü dökülecek, çocuklara yetmiyor. Ben de mecbur olduğum için çocuğumu mahalledeki parka götürüyorum. Çocuğumu en son 3 ay önce Atatürk parkına götürebildim, çocuk sürekli istiyor ancak götüremiyorum o yüzden de buradaki parklara ayaküstü götürmek zorunda kalıyorum. Akşamları içenler oluyor burada, içki şişelerini etrafa atıyorlar bu durumda bizler açısında endişe yaratıyor” şeklinde konuştu.

 

“ÇOCUKLARIMIZ MEVCUT PARKLARI BEĞENMİYOR”

 

Şevket Sümer ve Hal mahallesindeki vatandaşların mevcut parkların dışında sıklıkla gittikleri Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı’nda, Hal mahallesinde oturduğunu söyleyen bir vatandaşla da konuştuk.

Vatandaş, “Yaklaşık 30 yıldır Mersin’deyim, küçükken gittiğim bir park vardı, geçenlerde öylesine bir bakayım dedim ancak park hemen hemen aynı durumdaydı. Yıllardan beridir mahallelerimiz aynı durumda, yatırım yapılmıyor. Çocuklarımız mevcut parkları beğenmiyor o yüzden de farklı yerlere gitmek istiyorlar. İşten arta kalan zamanda Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı’na getiriyorum çocukları, izinli olduğum zaman ise Atatürk Parkı’na gidiyoruz çocuklarla” şeklinde konuştu