“Eczacılar kar edemiyor, vatandaş ödeyemiyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Eczacılar kar edemiyor, vatandaş ödeyemiyor”

Resmî Gazetede yayımlanan kararla, tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi. Yapılan zammı değerlendiren Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, “İlaçlara yapılan zamdan vatandaşlar cebine yansıyor ama bununla birlikte biz eczacılar kar edemiyoruz” dedi.

“Eczacılar kar edemiyor, vatandaş ödeyemiyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Temmuz ayının başında Resmî Gazetede yayımlanan kararla, tüm ilaç fiyatlarında geçerli olmak üzere yüzde 25 oranında zam yapıldı. Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, ilaç fiyatlarında yaşanan artışın ana nedeninin euro bazında tedarik yapıldığından kaynaklandığını ifade etti.

Eczacıların, ilaç fiyatlarına yapılan zamdan kar etmek yerine zarar ettiğine vurgu yapan Sağır, “Bu gelen zammı eczacı karıyla ilgili herhangi bir faydası yok aksi halde zararı çok. Bizim ilaç fiyat kararnamemizin çalışma şekli ilaçların fiyatı arttıkça eczacının karı düşüyor. O yüzden her gelen zamda eczacı karı düştüğü için biz zam istemiyoruz. Artan fiyatların hasta bütçesine ve cebine yansıması daha fazla olacak. Bir önceki zamla insanlar daha fazla fiyat farkı öderken son 8 Temmuz’da uygulanan zamla birlikte insanların ödediği fiyat farkı arttı. Kısacası, ilaçların fiyatlarının artması eczacının istemediği şey olduğu net bir şekilde söyleyebiliriz. İlaçlar euroya endeksi olduğu için haliyle ilaç sektörünün hayatını idam ettirebilmesi için fiyatların güncel olması gerekiyor. O yüzden ilaç fiyatlarının artması ilaç sektörü adına önemli çünkü oradaki tedarik zincirinin dönmesi mümkün değil ama diğer taraftan vatandaşın cebine yansıması olsun, eczane karı olsun eksi yöndedir” diye konuştu.

 

 

“İLAÇ STOĞUNDA SIKINTI YAŞANIYOR”

 

Özer ilaç stoğunda ciddi bir sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, “İlaç fiyatları arttırıldı ama fiyatların arttırılmasına bağlı olarak son dönemlerde ilaç stoğunda sıkıntı yaşanıyor. Özellikle çocuk şuruplarında sıkıntı çok yaşıyoruz. Bunun nedeni ilaç fiyatlarının yanı sıra cam, şişe maliyetlerinden kaynaklı sorunumuz vardı. Cam ve şişe maliyetlerinin içinde bulduğumuz şartlarda her geçen gün artarken, bu ürünlerin biran tedarik edilerek sahaya sunulması mümkün. Hala İlaç stokunda ciddi bir sıkıntı yaşanıyor” dedi.

 

 

“ECZANELER KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA”

 

Eczacı baremlerinde güncellenme yapılması gerektiğini söyleyen Sağır, “İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmemiş olmasından nedeniyle her geçen gün arttan fiyatlardan dolayı eczacıların karı ciddi oranda düşüyor.2009 yılında yapılan ilaç kararnamesinde baz alınan barem 100 liraydı, 2022 yılında baz alınan barem 100 lira. 13 yıl boyunca ilaçlarında yapılan zamların karşısında ilaç kararnamesinde baz alınan baremin güncellenmesi gerekiyordu. Eczacılar 2009 yılında unutuldu. Eczacının baremleri güncellenmediği için her gelen zamlardan sonra karı düştüğü için eczanelerin kapanma riski devam ediyor” ifadelerini kullandı.