Eğitimcilerden MEB’e ve ÖSYM’ye sıfır | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimcilerden MEB’e ve ÖSYM’ye sıfır

Önceki gün milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen YKS sınavı açıklandı. Bu sene sıfır çeken öğrenci geçen seneye oranla yaklaşık dört katına çıkarak yaklaşık 96 bine çıktı. Ortaya çıkan başarısızlığın sebebinin sınava dayalı eğitim sistemi, bilimsellikten uzak, yanlış ve eksik müfredat olduğunu söyleyen eğitimciler; sıfırı öğrencilerin değil Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM’nin aldığını söylediler.

 Eğitimcilerden MEB’e ve ÖSYM’ye sıfır


2022 YKS sınavında sıfır çeken öğrenci sayısı önceki seneye göre 4 katına çıkarak 96 bini geçti. Sınavda elde edilen başarısızlığı değerlendiren Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin başarısızlığın sorumlusunun öğrenciler değil Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu olduğunu dile getirdiler.

2022 YKS’nin TYT oturumuna 3 milyon 8 bin 287 aday, AYT oturumuna ise 1 milyon 852 bin 678 aday katıldı.YKS’de toplam 96 bin 518 aday sıfır çekti. Kırk soruluk Temel Matematik testindeki ortalama doğru yanıt sayısı 6,9’da, 20 soruluk fen bilimleri testinin ortalaması 3,2’de sosyal bilimler testinin ortalaması 7,9’da kaldı. 

 

BARAJ KALDIRILDI BAŞARISIZLIK ARTTI

 

Üniversite sınavında barajın kaldırılmasının büyük bir hata olduğunu söyleyen Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Sistem barajı kaldırarak öğrencilere umut aşılayıp daha fazla para harcamalarını sağlamak istiyor. Böylece ranta, özelleştirmeye ve özel üniversiteye daha fazla para aktarabilmek için böyle bir yöntem seçti. Bunu başvuru sayısında görebiliyoruz. Geçen yıl sınava başvuran sayısı 2 buçuk milyonken şu an 3 milyon 200 binin üzerinde” dedi.

 

SIFIR ÇEKEN ÖĞRENCİ SAYISI DÖRDE KATLADI

 

Sınava giren öğrenci sayısının önceki yıllara nazaran yüksek olmasına rağmen doğru yanıt ortalamasının geçen yıllara göre çok düşük olduğunu söyleyen Sümbül, “Sınava giren öğrenci sayısı yükseldi ama başarı düştü. Geçen yıl sıfır çeken öğrenci sayısı 25 binken bu yıl yüz bine yaklaştı, dörde katlandı. Bütün alanlarda adayların büyük bir bölümü 200 puanın altında sonuç aldı. Bu başarısızlık gençlerin değil, ÖSYM ve MEB’in başarısızlığı. Aslında sıfırı dörde katlayanlar onlar” diye konuştu.

 

 

“EĞİTİM SİSTEMİ VE MÜFREDATIN YANLIŞ”

 

Sistemin öğrencilere umut aşılayarak işsizliğe mahkum ettiğini söyleyen Sümbül, “Öğrencileri bu haliyle sınavdan sına koşturan, ve işsizliğe mahkum eden eğitim sistemi. Öğrencilere sınav odaklı değil, yeteneklerine göre bir sistem uygulanabilse bu başarısızlık ortadan kalkacak. Çocukların bir suçu yok. Eğitim sistemi ve müfredatın yanlışı bu sonuç. Bunu derslerdeki net ortalamasının düşüklüğünden anlayabiliriz. Sistemin öğrencilere ve eğitime sunduğu olanaklar yetersiz” ifadelerini kullandı.

 

‘POLİTİK VE SINAV ODAKLI EĞİTİM SİSTEMİNE ELEŞTİRİ’

 

Eğitim sistemindeki eksiklerin ve yanlışların giderilmesi için iktidarın çaba sarfetmediğini belirten Sümbül, “Eğitim sistemindeki eksiklikler göstermelik yandaşlar, tarikatlar ve cemaatlerle yapılan şuralarla değil gerçekten eğitim konusunda sözü olan bilimsel, pedagojik evrensel yaklaşımı olan, insanların bir araya gelerek eğitim müfredatında söz sahibi ve belirleyici olması gerekiyor. Sınav odaklı değil, öğrencilerin ilgisine ve yeteneğine göre bilimsel bir eğitim politikası uygulanmalı. Sınav odaklı sistem devam ettikçe de bugün konuştuğumuz konuları tekrar konuşmaya devam edeceğiz. ‘Ben dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğim’ demek bu ülkenin geleceği olan gençlerin yaşamıyla oynamak demektir. Eğitim politikaları siyasetten bağımsız, bilimsel bir şekilde yürütülmelidir.” sözlerini kullandı.

 

 

“BAKANLIĞA VE YÖK'E SIFIR ÜZERİNDEN SIFIR”

 

2022 YKS sonuçlarını değerlendiren Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, sonuçların yükseköğretimin geldiği içler acısı seviyeyi ortaya koyduğunu söyledi.  Sınavda genel başarı ortalamasının çok düşük olduğunu söyleyen Tekin, “Sınavda, barajın kaldırılmasına rağmen 100 bine yakın sıfır puan olması düşündürücü. Geçen yıla göre sıfır çeken öğrenci sayısı 4 kat arttı. Geçen yıl 23.691 olan sayı bu yıl 96.518'e yükseldi. Çaresizliğin ve umutsuzluğun tablosunu çizen bir bakanlık ve YÖK, yıllardır yanlış uygulamalarla gençlerimizi ortada bırakıyor. Bu yanlışları yapan ve yapmaya devam eden Milli Eğitim Bakanlığı'na ve YÖK'e bizim puanımız Sıfır üzerinden, sıfırdır” dedi.

 

“BAKANLIKLAR UMUTSUZLUK İÇİN ÇALIŞIYOR”

 

Başarısız politikaların sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nda değil, neredeyse bütün Bakanlıklarda olduğunu söyleyen Tekin, “Sadece eğitimde değil sanki devletin bütün bakanlıkları umutsuzluk için çalışıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geçtiğimiz aylarda yaptığı ‘4 bin Suriyeli sağlık çalışanını işe aldık’ açıklamasını duyan Türk gençleri hangi motivasyonla YKS'de başarılı olmayı hedeflesinler.” diye konuştu.