“Kıbrıs’ta eksik olan tek şey çözüm” | Güney Gazetesi Mersin

“Kıbrıs’ta eksik olan tek şey çözüm”

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yıldönümü Mersin’de yapılan törenle kutlandı. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın önemine dikkat çeken KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, “Rum kesimi Ada’da gücü ve refahı Türklerle paylaşmak istemiyor, çözüm yolunu da tıkıyorlar. 54 yıldır süren görüşmelere bir 54 yıl daha tahammülümüz yok. Ada da eksik olan bir şey var o da çözüm Kıbrıs’ta bir gerçek vardır. Dini, dili, kültürüyle farklı iki ayrı devletin bulunduğu gerçeği. Rumların bunu kabul etmesi gerekir.”

“Kıbrıs’ta eksik olan tek şey çözüm”


ZELİHA ÖZİPEK

 

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48’incı yıl dönümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı, Mersin Cumhuriyet Alanında düzenlenen törenle kutlandı.

KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı'nda saat 09.30da KKTC Mersin Başkonsolosluğu tarafından tören düzenlendi. Törene il protokolü ile gaziler katılırken, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şubelerinin temsilcileri tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, öğrenciler tarafından şiirler okundu.

 

“KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN BAŞLANGIÇ NOKTASININ MERSİN”

 

Konuşmasına günün anlam ve önemiyle alakalı bir şiirle başlayan Mendeli, Kıbrıs Barış Harekatı’nın başlangıç noktasının Mersin olduğunu ve Harekatın 48.yılını Mersin’de kutlamaktan onur duyduğunu dile getirdi.  Bugün Türk halkının Kıbrıs’ta huzur ve güven içinde yaşamasını şehit ve gazilere borçlu olduklarını dile getiren Mendeli, Bu vesileyle Özgürlük mücadelesi liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve kahraman şehitlerimizi rahmetle, gazi ve mücahitlerimizi minnetle yad ederim” dedi.

 

“HAREKATLA ADADA BARIŞ, HUZUR VE GÜVEN ORTAMI SAĞLANMIŞTIR”

 

20 Temmuz Barış Hareketinin yakın tarihin en büyük destanlarından biri olduğunu dile getiren Mendeli, “Kıbrıs Barış Harekatına kadar geçen sürede EOKA zihniyetinin Kıbrıslı Türkleri hedef alan saldırıları, köy baskınları tarihe kara birer leke olarak kazınmıştır. Rumlar Kıbrıs’ın yakın tarihini 20 Temmuz 1974’ten itibaren yazmak istese de, 15 Temmuz cunta darbesini tarih kitaplarından çıkarsa da Kıbrıs sorunu esasen 1955’lerde başlamıştır. Sadece 1963’te gerçekleşen Kanlı Noel ile 1967’de ki Küçükkale Katliamı bile Kıbrıs’ta çekilen acıları hatırlatmakta. Bunlar 1974’te Enosis’i gerçekleştirme amacıyla harekete geçtiklerinde karşılarında Ana Vatanımız ile onun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkünü bulacaklarını hesaba katmamışlardı. 20 Temmuz sabahı Kıbrıs Türk Halkı özgürlüğüne kavuşmuş, Yunanistan cunta yönetimine son verilmiş, adada barış, huzur ve güven ortamı sağlanmaştır” dedi.

 

“ADA DA EKSİK OLAN BİR ŞEY VAR O DA ÇÖZÜM”

 

Harekatın Kıbrıs’a huzur getirdiğini dile getiren Mendeli, “Ada da eksik olan tek şey var, o da çözümdür. Çözümsüzlüğün tek sebebi; yıllardır Uluslararası camia tarafından şımartılan Rum-Yunan ikilisidir. İnandığımız yoldn asla dönmeyeceğimizi dosta düşmana kanıtladık. Kıbrıs Türk Halkı 1968’den beri çözüm yolunda üzerine düşeni iyi niyetle yapmış olmasına rağmen Federasyon temelinde süren müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı. 2004 yılında Annan Planı’na hayır diyen Rumlardı, 2017’de de masayı deviren yine Rumlardı, 22021 Cenevre’de ki gayrı resmi görüşmelerde 1963 zihniyetinden vazgeçmediklerini bir kez daha gösterdiler” dedi.

 

ÇÖZÜME VURGU YAPTI

 

Rum kesiminin Ada’da gücü ve refahı Türklerle paylaşmak istemediğini ifade eden Mendeli, çözüm yolunu da tıkadıklarını söyledi. Kıbrıs Türk tarının 54 yıldır süren görüşmelere bir 54 yıl daha tahammülü kalmadığını söyleyen Mendeli, “Kıbrıs’ta bir gerçek vardır. Dini, dili, kültürüyle farklı eki ayrı devletin bulunduğu gerçeği. Rumların bunu kabul etmesi gerekir. Kıbrıs’ta iki devlet arasında olası bir çözüm eşit temeler üzerinde gerçekleşebilir. Kapalı Maraş’ın Kuzey Kıbrıs yönetiminin toprağı olduğunu hatırlatmak gerekir. Adanın zenginliğinin sadece kendine ait olduğunu zannedenler bugün olduğu gibi gelecekte de karşılarında bizleri bulacaklardır.  Son olarak Barış ve Özgürlük Bayramı’nı bir kez daha gönülden kutlarım.

Konuşmalardan sonra Erdemli Belediyesi Mehteran Takımı ile Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle tören sona erdi.