Suya zam yok | Güney Gazetesi Mersin

Suya zam yok

MESKİ Genel Kurulu, oybirliğiyle kuruma 805 milyon liralık ek ödenek verdi. Ek ödeneğe onay veren Cumhur İttifakı üyeleri Başkan Vahap Seçer’in su fiyatlarına zam talebini ise reddetti. Seçer, MESKİ’nin yıllık sadece elektrik giderinin 400 milyon lira olduğunu vurguladı, Cumhur İttifakı üyelerinin su zammına gösterdikleri hassasiyeti elektrik ve enerji zamlarına da göstermeleri gerektiğini söyledi.

Suya zam yok


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Kurul Toplantısında 805 milyon liralık ek bütçe talebi kabul edilirken, su fiyatlarına yapılmak istenen zam Cumhur İttifakı üyesi meclis üyelerinin olumsuz oylarıyla oy çokluğuyla reddedildi.

MESKİ 2022 Yılı 2. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında Başkan Seçer’in su tarifelerine yapmak istediği zam, komisyonda Millet ittifakı üyesi meclis üyelerinin olumsuz görüşleriyle oyçokluğuyla reddedildi. Komisyonda reddedilen teklif, mecliste de yapılan oylamada Cumhur İttifakı meclis üyelerinin red oyuyla oyçokluğuyla reddedildi.

MESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2022 Mali Yılı Ek ödenek talebi ise komisyonlarda ve mecliste yapılan oylama sonucu oybirliği ile kabul edildi. Kabul edilen teklifle 2022 yılı başlangıç bütçesi 1 milyar 510 milyon lira olan MESKİ bütçesine 805 milyon liralık ek ödenek verildi.

 

“KASIM’DAN BU YANA GİDERLER YÜZDE 94 ARTTI”

 

2022 MESKİ bütçesini 2021 yılı Kasım ayında hazırladıklarını belirten Başkan  Vahap Seçer, bu aydan sonra ülkenin ekonomik olarak çok dramatik şeyler yaşadığını ve bunu kimsenin öngöremediğini belirtti.

Kasım ayında ayından bu yana MESKİ’de giderlerin ortalama yüzde 94 arttığını belirten Seçer, MESKİ’de giderlerin çok yüksek olduğunu ve kurumun yatırım gerçekleştirmesi için su faturasından gelen gelirlerin çok önemli olduğuna değindi.

MESKİ kurumunun artan giderlere karşın yatırım yapabilmesi için gelirde ilave yaratılması gerektiğini söyleyen Seçer, “Gelir sabit kalır giderler artarsa fiyatlarda yenileme yapmak zorundasınız. Cumhur ittifakı üyesi arkadaşlarla görüştük teklifi kabul etti önce kabul ettiler ama daha sonra bu ortamda zam yapılamayacağını dile getirdiler” dedi.

 

“AYNI HASSASİYETİ ELEKTRİK VE ENERJİ ZAMMINDA DA GÖSTERMELİSİNİZ”

 

Cumhur İttifakı üyesi meclis üyelerinin su zammında gösterdikleri hassasiyeti akaryakıt ve enerji giderlerinde de göstermesi gerektiğini söyleyen Başkan Seçer, “Kurumunu hizmeti yürütmesi lazım, Cumhur İttifakı mensupları da bizlere zaman zaman sahadaki yatırım ve onarım ihtiyaçlarını iletiyorlar. Biz MESKİ’de önce zaruri ödemeleri yapıyoruz kalanla yatırım yapıyoruz. Yatırım içinde gelir gerekir. Su fiyatlarında gösterdiğiniz bu hassasiyeti, elektrik ve akaryakıt fiyatları artarken de göstermeniz lazımdı.

 

 

“İKİ YIL ZAM YAPMADIK”

 

MESKİ’de yüzde 94 maliyet farkı olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Yüzde 40’ını enflasyon farkından aldık. Biz yüze 10 zammı 2019’dan beri yapmadık. Bu yıla girerken iki yıldır zam yapmadık. Enflasyon farkını da aylığın üstüne almadık. Enflasyon farkı her yıl yüzde 30 -40’tı. Biz sadece yüzde 10unu aldık. İndirimli kademeyi de 10’ dan 15’e çıkardık. Bu da gizli bir indirim aslında” diye konuştu.