ABİDİN YAĞMUR
Mersin’in en yüksek arsa ve konut fiyatlarına sahip ilçelerinin başında gelen Yenişehir ilçesi son zamanlarda yine imar planları tartışmalarıyla gündemde. Bir yandan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir yandan özel işletmeciler Yenişehir Belediye Meclisini devre dışı bırakarak bazı değerli arazilerin imar durumunu değiştirmeye çalışıyor.
Bu alanların başında PTT tesisleri geliyor. Şehrin en değerli noktasında bulunan PTT tesislerinin arazisi Kamu Hizmet Alanı statüsünde. Geçtiğimiz ay Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine bu alanın ticaret ve konut alanına çevrilmesi, alan üzerinde 7 kata kadar konutlar yapılmasının önünün açılmasını öngören plan değişikliği teklifi gündeme gelmiş ve reddedilmişti.
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliğinden vazgeçmedi. Belediye meclisinden beklediği kararı çıkaramayan bakanlık, resen yani belediye meclislerini devre dışı bırakarak plan değişikliği yapmak için harekete geçti. Bakanlık bu kapsamda belediyelerden görüş istedi.
YENİŞEHİR: DOĞRU BULMUYORUZ
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. “Mersin’in bazı değerli alanları üzerinde birileri faaliyet içinde” diyen Özyiğit, PTT tesislerinin ticaret ve konut alanına çevrilmesine karşı olduklarını daha önce de ilan ettiklerini kaydetti.
Özyiğit, “Mersin sahil bandında nefes alacak yerlerin azlığı, alçak binaların azlığı dikkate alındığında PTT tesislerinin ticaret ve konut alanı olması kabul edilebilir değil. Ben bunu mecliste de ilan ettim ve gerekirse mahkemeye gideriz dedim. Bu görüşümüzü sürdürüyoruz. Bakanlığın yazısına da olumsuz görüş belirttik. Buna rağmen bu alan ticaret ve konut alanına dönüştürülürse itiraz edeceğiz, mahkemeye gideceğiz. Bunu da ilan ediyorum” ifadelerini kullandı.
“DEĞER ARTIŞINDAN KAMU DA PAYINI ALMALI”
Sayapark AVM’nin bitişik parselindeki arazinin Belediye Hizmet Alanı-Eğitim Alanı statüsünden çıkarılıp ticaret alanına dönüştürülmesi ve alan üzerinde otel yapılması için lobi çalışmaları yaptığı iddialarını da Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e sorduk.
Özyiğit, “Sayapark AVM’nin belediye hizmet alanı olan bir parseli ticaret alanına dönüştürme talebi var. Yandaki BHA parseli ticari yapıp otel, turizm tesisi yapmak istiyorlar. Bu konuda tavrımız şu: Gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in gerek benim defaatle vurguladığımız bir şey var. Kentte oluşan değer artışının kamuyla paylaşılması esastır. Bugün BHA bir arazi ile ticaret alanı bir arazinin değeri bire ondur. Dolayısıyla böyle bir rant sağlanacaksa, böyle bir değer artışı olacaksa kamu bundan payını mutlaka almalıdır. Bundan Yenişehir halkı, Mersin halkı faydalanmalıdır. Otel yapmak istiyorlar. Otel de bu kentin ihtiyacı. Otel olabilir. Otel yatırımına karşı değiliz. Ama oluşacak değer artışının kamuyla, kentle paylaşılmasını isteriz. Yasalar çerçevesinde oluşacak değer artışı kamuyla paylaşılmalı” dedi.
“O AVM’NİN BÜYÜMESİNİ DOĞRU BULMUYORUM”
Palm City işletmecisinin 0.40 olan yapı yoğunluğunun 1.20’ye çıkarılmasıyla ilgili girişimlerini de sorduğumuz Abdullah Özyiğit, yıllar önce bu AVM yapılırken parsel birleştirilmeleri yapıldığını, bu yapı için biri 15 metrelik, biri 30 metrelik 2 yolun kapatıldığını ve AVM’ye 0.40 yoğunluk verildiğini hatırlattı.
Özyiğit, “Şimdi işletmeci benim önümden 35 metrelik yok geçiyor ve benim yapı yoğunluğumun da bu yolun etrafındaki gibi 1.20 olması gerekir diyor. Böyle bir talebi var. Bizim bu konudaki görüşümüz olumsuz. Bu AVM için vaktiyle yol kesilmiş, yol kapatılmış. Bu AVM için kentin imarının doğal akışı değiştirilmiş. Şimdi gelip burada yapı yoğunluğunu artıralım demek doğru değil. Esnafın zaten zor durumda olduğu bir dönemde bu alanın genişlemesini sosyal açıdan da doğru bulmuyorum. Bu konuda mecliste oyum ret olacak. Yenişehir Belediyesi olarak, bu tür konularda yasal yolları sonuna kadar kullanırız” ifadelerini kullandı.