MAYSA DERYAYEVA
5 Ağustos tarihinin tercih döneminin son günü olduğunu söyleyen Taç Kişisel Gelişim Kursu Müdürü ve rehber öğretmeni Gökhan Topal, öğrencilerin daha çok garanti meslekleri tercih ettiğini söyledi. Topal, sayısal alanda öğrencilerin yazılım, tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi bölümleri, eşit ağırlıkta hukuk bölümü, sözelde ise Türkçe öğretmenliği, özel öğretim öğretmenliği gibi bölümleri yazdıklarını belirtti.
Topal, geçtiğimiz yıllardaki gibi gastronomi, psikoloji gibi bölümleri öğrenciler tarafından çok tercih edilmediğini ve öğrencilerin mezun olduktan sonra kolay iş imkânı bulabilecekleri alanları tercih ettiğini söyledi.
“SAYISALCILAR SAĞLIK VE MÜHENDİSLİK EŞİT AĞIRLIKÇILAR HUKUK YAZIYOR”
Üniversite adaylarının en çok tercih ettiği bölümler hakkında detaylı bilgi veren Topal, “Öğrenciler daha çok yazılım, bilgisayar tarzında bilişim alanlarına yöneliyorlar. 4 alan türü var sayısalların öncelik verdiği genelde sağlık alanı, diş hekimliği, tip, eczacılık ve mühendis alanında da bilişim yanı bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, yazılım gibi bölümler tercih ediliyor. Eşit ağırlıklı öğrenciler öncelikli tercihi hukuk yanı nerdeyse hukuktan sonra yazabilecekleri bir bölüm bulamıyorlar. Eskiden psikoloji gibi bölümler revaçtaydı şu an bir nebze tercih edilirken bu bölümler de düşülmeye başlandı. Öğrenciler bölüm yazarken atanabilir miyim diye o psikoloji gibi bölümlere eskiye nazaran çok fazla yazılmamaya başlandı. Sözel alanda özel eğitim öğretmenliği diye bölüm var. Sözelden başarılı öğrenciler bu branşı yazıyor. Özel eğitim öğretmenliğinin yazılma nedeni aslında ihtiyacın fazla ve atamaların fazla olmasından dolayı ya da formasyon sıkıntısı yaşamadan yapabilecekleri Türkçe öğretmenliği, edebiyat öğretmenliği, tarih öğretmenliği gibi bölümleri düşünüyorlar. Geçen sene gastronomi bölümü biraz revaçtaydı ama bu sene geri planda kaldı. Gastronomiye bundan 3 yıl önce talep çok fazlaydı. Öğrenciler dil alanında garanti meslek, formasyon problemi yaşamamak adına İngilizce öğretmenliğini tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTE ADAYLARI 2 YILLIK BÖLÜMLERİ TERCİH EDİYOR”
Topal konuşmasında, üniversite adaylarının 2 yıllık bölümleri daha çok tercih ettiğini dikkat çekti.
Üniversite adaylarının 2 yıllık bölümlerde en çok sağlık alanındaki dalları tercih ettiğine değinen Topal, “Eskiden 4 yıllık bölüm kazanmak 2 yıllık bölümlere göre daha zordu ancak bu sene 2 yıllık bölüm kazanmak 4 yıllık bölüme göre oldukça zor. Öğrenciler özellikle 2 yıllık bölümlerde sağlık alanını tercih ediyor. İlkyardım, tıbbı görüntüleme gibi bölümler 4 yıllık bölümlere nazaran daha çok tercih ediliyor. 4 yıllık okunan bölümlerde aslında iş bulmakta sıkıntı yaşamak, 2 yıllık bölümler daha kolay atanabiliyor olması ve gerçekten KPSS ile ya da özel sektörde çalışan kişilerin maaş farkının olmasından kaynaklanıyor. Bugün ön lisans mezunu ile lisans mezunu aynı maaşı alıyor” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLER ŞEHİR DIŞINDA OKUMAYI ÇOK TERCİH EDEMİYOR”
Topal, “Ekonomik kriz nedeniyle insanlar şehir dışında okumaya düşünmüyor. Kendi memleketinde kalabilecek formüller arıyor. Şehir dışına çıkmadan şehir içindeki özel üniversitelerde kayıt olmayı düşünüyorlar. Bu yılın en enteresan yönlerinden biri de bunlar. Öğrenciler şehir dışına çıkmak istemiyor aile ne derse onu yapmak zorunda kalıyorlar. Ondan kolayı geçen yıllardaki gibi “Ben İstanbul’a gidicem” gibi durumlar yok. Öğrencilerde öncelikle ne yaşadıkları şehirdeki bölümleri düşünüyorlar. Çocuğun nereyi istiyorsa orada okuması daha önemli çünkü istediği yerde başarıyı yakalaması olasılığı yüksek ama aile ile öğrencilerde bu konuda hemfikir düşünüyorlar. İstediği bölüm yaşadığı şehirdeki üniversitelerde yoksa mecburen başka şehre gidiyor ama tercih yaptığı üniversitenin akrabalarının yaşadığı şehirler olmasına öncelik veriyorlar” dedi.
“İSTEDİKLERİ BÖLÜMLERİ YAZMALARI GEREKİYOR”
Rehber öğretmeni Gökhan Topal, üniversite adaylarının tercihlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Topal, “Öğrencilerin toplamda 24 üniversite ve bölüm seçme hakkı var ve bizler öğrencilerin tercih edecekleri bölümlerin hepsini istedikleri alanda ve üniversitelerde olması öneriyoruz çünkü kazandıklarında aslında gitmeyecekleri bölümü seçmemeleri gerekiyor. Başvurular 5 Ağustos saat 23.59’a kadar devam ediyor. E-Devlet sisteminde öğrencilerin kendileri yapabiliyor. Öğrenciler kendi puanında yüksek olan bölümlere veya üniversitelere yazdıklarında sıralamalarda geri gelir ve yerleşmez bu durumun yaşanmaması için dikkat bir biçimde tercih yapılması gerekiyor. Eğer öğrenci açıkta kalırsa da bir buçuk ay sonra ek yerleştirmeler başlayacak. Eğer tercih ettiği bir bölümü kazandı ama sonradan vazgeçti bu durumda yapılabilenecek bir şey yok” diye konuştu.