Mersin Limanı ilk üçte | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Limanı ilk üçte

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ocak-Temmuz döneminde limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 319 milyon 687 bin tona çıktığını, elleçlenen konteyner miktarının da aynı dönemde yüzde 2,1 artışla 7 milyon 365 bin TEU’ya yükseldiğini duyurdu. Mersin Limanı en fazla elleçlemenin olduğu üç liman arasına girdi.

Mersin Limanı ilk üçte


Temmuz ayında limanlarda gerçekleştirilen ihracat amaçlı yükleme miktarının yüzde 3,2 artarak 12 milyon 495 bin ton, ithalat amaçlı boşaltma miktarının ise yüzde 11,4 artışla 21 milyon 424 bin ton olduğunu belirten Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

Temmuz’da denizyolu ile yapılan ihracatta en fazla yük elleçlemesinin 1 milyon 617 bin ton ile Amerika’ya yapılan taşımalarda gerçekleştiğinin altını çizen Karaismailoğlu, Amerika’yı; İtalya’ya ve İspanya’ya yapılan taşımaların takip ettiğini aktardı. Karaismailoğlu, ithalatta en fazla yük elleçlemesinin 6 milyon 772 bin ton ile Rusya’dan yapılan taşımalarda gerçekleştiğini ifade etti.

Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde toplam 241 bin 263 TEU konteyner elleçlemesi gerçekleştiğaktaran Karaismailoğlu, bu liman başkanlığını Mersin ve Kocaeli Bölge Liman Başkanlıklarının takip ettiğini kaydetti. En fazla konteyner elleçlemesinin 100 bin 687 TEU ile İsrail’e yapılan taşımalarda gerçekleştiğini ifade eden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“İsrail’i; Yunanistan ve Mısır ile yapılan taşımalar izledi. Limanlarımızda denizyolu ile yapılan en fazla ihracat amaçlı konteyner yüklemesini 37 bin 858 TEU ile Mısır’a giden konteynerler oluşturdu. Mısır’ı; Çin ve Yunanistan takip etti. Denizyolu ile yapılan en fazla ithalat amaçlı konteyner boşaltmasının 69 bin 618 TEU ile İsrail’den gelen konteynerlerdan oluştuğu belirlendi.”

 

LİMAN TESİSİ SAYISINI 217’DEN 255’E ÇIKARACAĞIZ

 

Karaismailoğlu, “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımızda Mavi Vatan’ımızın temeli, ulaşımdaki entegrasyonumuzun kilit noktası denizyollarına özel bir yer ayırdık. Liman tesisi sayısını 217’den 255’e çıkaracağız. Yeşil liman uygulamalarını yaygınlaştırılarak limanlarımızda yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmasını sağlayacağız. Otonom gemi seferleri geliştirilecek ve limanlarda otonom sistemler ile elleçleme verimliliği artırılacak. Limanların aktarma hizmeti kapasitesi genişletilerek bölge ülkelerine hizmet verebilecek çok modlu ve kısa mesafeli deniz taşıma altyapısını geliştireceğiz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)