MAHMUT SÖNMEZ
Mersin’de esnaf lokantası işleten Mehmet Aygün, ürünlere gelen zamlar ve artan dükkan giderleri ile birlikte pandemiden önce 12 liraya sattıkları üç çeşit yemeği şimdi 40 liraya satmak zorunda olduklarını ve işlerinin büyük oranda düştüğünü söyledi.
“GIDA ÜRÜNLERİNE BİR YILDA ORTALAMA ÜÇ KAT ZAM GELDİ”
Mehmet Aygün 15 yıldır Mersin’de ev yemekleri yapılan bir lokantayı işletiyor. Son bir yılda artan enflasyonun gıda fiyatlarında çok büyük bir fiyat artışına sebep olduğunu söyleyen Aygün, son bir yılda neredeyse bütün gıda ürünlerine ortalama 3 katı zam geldiğini söyledi. Artık gıdada zamlara yetişemediklerini söyleyen Aygün, “Önceki yıl etin kilosu 660 liraydı, şimdi 130 lira, tavuk 20 liraydı 45 lira oldu, bakliyat fiyatları üç katını geçti. Pandemide 3 kilo yoğurdu 12 liraya alıyorduk, şimdi 42 liraya alıyoruz. Ekmeğin tanesi 4 lira oldu, 55 litre yağ 180 lira oldu maalesef zamlar artarak devam ediyor” dedi.
DÜKKAN GİDERLERİ DE KATLANARAK ARTTI
Gıda ürünlerine gelen zamlarla birlikte kira, tüp ve elektrik faturası giderlerinin de kendilerini çok zorladığını söyleyen Aygün, “Önceki yıl işyerimize aylık elektrik faturası 400 lira bandında gelirdi, şimdi 2 bin lira geliyor. Tüpün tanesi 300 lirayı geçti, dükkan kirasına zam geldi. Giderlerimiz artarak devam ediyor” diye konuştu.
“PANDEMİ ÖNCESİ ÜÇ ÇEŞİT YEMEK 12 LİRAYDI ŞİMDİ 40 LİRA”
Pandemiden önce üç çeşit yemeği 12 liraya sattıklarını söyleyen Aygün, “Geçen yılda üç çeşit yemeği 20 liraya satıyorduk, zamlarla birlikte şimdi fiyatı 40 lira oldu. Bir taraftan ürünlere zam gelirken diğer taraftan halkın alım gücü de düşüyor. Durum böyle olunca bizde kar oranımızı düşürüp elimizden geldiğince düşük randa zamlara yapmaya çalışıyoruz ama bu fiyatlar bile insanları zorluyor” ifadelerini kullandı.
“MEMURLAR VE ESNAFLAR ÖĞLE YEMEKLERİNİ EVDEN GETİRİYOR”
Zamlarla birlikte satışlarının yüzde 40 oranında düştüğünü belirten Aygün, bununla birlikte insanların yemek tercihlerinin düştüğünü söyledi. Artan fiyatlardan kaynaklı insanların son zamanlarda üç çeşit yemekten ziyade daha ucuz olan dönere yönlendiklerini söyledi. İşyerlerinin, kamu kurumlarına yakın olduğunu ve daha önce öğle yoğunlukla müşterilerinin memur olduğunu söyleyen Aygün, “Zamlarla birlikte daha önce dükkanımıza gelip yemek yiyen memur sayısı büyük oranda düştü. Birçoğu öğle yemeğini evinden getiriyor. Bu durum esnaflar için de geçerli. Esnaflarda çoğunlukla ya evden getirdikleri yemekle öğleyi geçiştiriyor ya da simitle” dedi.
“İŞÇİ ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK”
Zamlarla birlikte işlerinin büyük oranda düştüğünü söyleyen Aygün, “Her geçen gün zamlardan kaynaklı masrafımız artıyor, satışlarımız düşüyor. Maalesef yaşadığımız ekonomik sıkıntıdan kaynaklı çalışan sayımızı düşürdük istemeden de olsa. Artan giderlerden kaynaklı bazen faturalarımızı dahi ödemekte zorlanıyoruz, çalışanların maaşlarını vermekte zorlanıyoruz. Şu anda eksik elemanla çalışıyoruz” diye konuştu.
“BÖYLE GİDERSE DAR GELİRLİ DIŞARIDA HİÇ YEMEK YİYEMEYECEK”
Esnaf olarak önlerini göremediklerini söyleyen Aygün, sürekli gıda ürünlerine gelen zamlardan kaynaklı hem esnafın hem de alım gücü düşen vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. Ürünlere gelen zamların devam etmesi halinde, dar gelirli vatandaşın dışarıda hiçbir şekilde yemek yiyemeyecek hale geleceğini söyleyen Aygün, “Böyle devam ederse dar gelirli dışarıda yemek yiyemez, dar gelirlilere hitap eden bizim gibi esnaf lokantaları ve küçük işletmelerde kapanmaya mahkum olur” dedi.