MAYSA DERYAYEVA
Tüketicilerin gıda alışverişi yaparken hangi hususlara dikkat etmesi gerektiğini TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, gazetemize açıkladı.
Değirmenci, özellikle havaların sıcak olduğu dönemde et, balık ve donmuş gıdaları alırken, ürünün tazeliğine, ambalajın bozulup bozulmadığına, son tüketim tarihine bakılması gerektiğini ifade etti.
Satın alınacak gıdaların dış görünüşüne dikkatli bakılması gerektiğini belirten Değirmenci, “Zarar görmüş, etiketi tam olarak okunmayan, ambalajı delinmiş, sızıntı yapmış bütünlüğü bozulmuş veya şekli bozulmuş olan ambalajları satın almamalılar. Ambalajın üzerine herhangi bir bulaşma var ise de o gıdayı satın almamalılar. Alt ve üst kapakları normal görüntüsünü kaybetmiş ve böylece bombaj (şişkinlik) oluşturmuş konserve kutularını almamalıyız. Etiket üzerindeki bilgiler kontrol edilerek kullanım süresi geçmiş gıdaları tüketmemeliyiz. Vakum paketlenmiş ürünlerde vakum herhangi bir nedenle bozulmuş ise bu ürünleri tüketmemeliyiz” dedi.
“YASAL OLARAK GIDALARIN AMBALAJLI VE ETİKETLİ SATIŞA SUNULMASI GEREKİYOR”
Değirmenci, yasal olarak gıdaların ambalajlı ve etiketli satışa sunulması gerektiğini vurguladı. Değirmenci, dondurulmuş gıdaları alışveriş esnasında en son satın alınması ve alışverişten dönüşte hemen derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.
Bozulmuş, küflenmiş, renk değişikliği veya kokusunda değişiklik olan gıda tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Değirmenci, “Gıda maddelerinin etiketindeki -Gıda maddesinin adı -İçindekiler -Net miktarı -Firma adı, adresi ve üretildiği yer -Son tüketim tarihi veya Tavsiye edilen tüketim tarihi, Tarım ve Orman Bakanlığından alınmış Kayıt veya onay tarih ve sayısının olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Dondurulmuş ürünlerin evde dondurucularda saklanması gerekir. Alışverişte en son bu ürünleri satın almalı ve en kısa sürede dondurucuya koymalıyız. Satın alındıktan sonra son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile gıda maddesinin ambalajı açıldığı anda bozulma, küflenme, renk değişikliği veya kokusunda değişiklik varsa böyle gıdaları tadına bakarak kontrol etme yoluna gitmemeli, ürünü tüketmeden iade etmeliyiz. Herhangi bir istenmeyen durumla karşılaşıldığında Tarım ve Orman Bakanlığı (Alo 174 Gıda Hattı) şikâyette bulunmalıyız” diye konuştu.
“SATIN ALINAN GIDA ÜRÜNLERİ UYGUN KOŞULLARDA MUHAFAZA EDİLMELİ”
Konuşmasında Değirmenci, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini buzdolabında 0-(+4) °C muhafaza edilmesi, pişmiş gıdaları hemen tüketmesi, eğer daha sonra tüketilecek ise buzdolabında (10 derecenin altında) saklaması ve bir defada tüketilecek olan miktarı ısıtması gerektiğini belirtti.
Gıdaların temizliğinde deterjan gibi temizlik maddeleri kullanılmamasının önemli olduğuna dikkat çeken Değirmenci, küflenmiş gıdaların küflü kısımlarını atarak kalan kısmı kesinlikle kullanılmamasını sağlık açısında önemli olduğunu vurguladı.
Değirmenci, “Gıdaların pişirilmesinde dış yüzeyinin olduğu kadar içinin pişmiş olmasına da dikkat etmeliyiz. Uygun saklama koşullarında saklanmaması nedeniyle küflenmiş gıdaların küflü kısımlarını atarak kalan kısmı kesinlikle kullanmamalıyız. Bozulma bütün gıdayı etkilemiştir (ör: salça ve yoğurt). Yumurtaları yıkamadan buzdolabına yerleştirmeli, pişirilmeden önce mutlaka yıkamalıyız. Meyveleri kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra hemen tüketmeliyiz. Aksi takdirde vitamin değerleri önemli ölçüde azalır. Patatesi, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olan yerde saklamalı, üzerinde filizler oluşan patatesleri kesinlikle tüketmemeliyiz. Kuru yiyecekleri serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklamalıyız. Dondurulmuş ürünler oda sıcaklığında değil (+4) - (+8)°C'de çözündürülmeli ve bir kez çözündürülmüş ürün bir daha dondurulmamalıdır” ifadelerini kullandı.