MAHMUT SÖNMEZ
Eskiden Mersin, düşük konut kiraları ve ucuz bir şehir olmasından kaynaklı öğretmen, polis, doktor ve memurlar için yaşanabilecek gözde şehirlerden biriydi. Son yıllarda artan konut kiraları yüzünden Mersin, memurlar için geçinebilmesi zor, lüks bir şehir halini aldı. Yeni atanmış bir öğretmenin ortalama maaşı 9 bin lira. Ama Mezitli’de kira fiyatları yeni atanmış öğretmen maaşının yarısını geçmiş durumda
Endeksa’nın verilerine göre Mersin’de Temmuz sonu itibariyle, kiralık konut fiyatları yıllık bazda yüzde 78 artarak ortalama 3265 lira oldu. Açıklanan verilere göre Mersin’de konut kira fiyatları iki yılda yüzde 184, dört yılda ise yüzde 232 artış göstererek katlanarak arttı.
MEZİTLİ’DE ORTALAMA EV KİRASI 5 BİN LİRAYA DAYANDI
Temmuz sonu verilerine göre Mersin’de konut kira fiyatı en yüksek olan ilçesi Mezitli oldu. Mezitli’de konut kira ortalaması bir yılda yüzde 119 artarak 4 bin 915 lirayı buldu. Mezitli’de ev kiraları 2 yılda yüzde 282, dört yılda yüzde 379 artış göstererek dört yılda yaklaşık dört katına çıktı.
YENİŞEHİR’DE EV KİRALARI BİR YILDA YÜZDE 130 ARTTI
Son bir yılda ev kirası en çok artan ilçe ise yüzde 130 ile Yenişehir oldu. Yenişehir ortalama 4 bin 147 liralık konut kira ortalaması ile Mersin’in en pahalı ev kiralarının ödendiği ikinci ilçesi durumunda. Yenişehir’de konut kira fiyatları iki yılda yüzde 280, dört yılda ise yüzde 333 artış gösterdi.
BİR YILDA KİRA FİYATLARI EN ÇOK ARTAN İLÇE AKDENİZ OLDU
Mersin’in merkez dört ilçesi arasında bir yılda en fazla konut kira fiyat artışı yüzde 197 ile Akdeniz ilçesinde yaşandı. Akdeniz’de şu an ortalama kira fiyatı 2474 lira oldu.
TOROSLAR’DA KİRALIK EV FİYATI 2428 LİRA
Toroslar Mersin’in dört merkez ilçesi arasında kira konutlarının en uygun olduğu ilçe oldu. Toroslar ilçesinde bir yılda ortalama ev kira fiyatları bir yılda yüzde 109 artarak 2 bin 428 lirayı buldu. Toroslar konut kira fiyatı ortalamasıyla 3 bin 265 lira olan Mersin ortalamasından daha düşük. Bu ilçede konut kira ortalaması iki yılda yüzde 141, dört yılda ise yüzde 168 artış gösterdi.
TARSUS’TA EV KİRALARI BİR YILDA YÜZDE 115 ARTTI
Tarsus’ta ise bir yılda ev konut kira fiyatları yüzde 115 artarak ortalama 2 bin 418 lira oldu. Tarsus’ta iki yılda konut kira fiyatları yüzde 149, dört yılda ise yüzde 210 artış gösterdi.
“MERSİN ESKİDEN ÖĞRETMENLER İÇİN CAZİP BİR ŞEHİRDİ"
Mersin’in uygun konut kira fiyatları ve ucuz bir şehir olmasından kaynaklı öğretmenler için cazip bir şehir olduğunu söyleyen Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, enflasyonla birlikte üst üste gelen zamlarla öğretmen maaşlarının her geçen gün eridiğini söyledi. Mersin’in son bir yılda kira fiyatları en çok artan 10 şehirden biri olduğunu söyleyen Sümbül, “Artan kira fiyatları, faturalar ve ürünlere gelen zamlarla birlikte öğretmen maaşı ile geçinmek mümkün değil. Daha önce atanmış ve görevdeki öğretmenler için Mersin cazip bir şehirdi. Kira fiyatları uygundu, tarım şehri olduğu için gıda fiyatları ucuzdu ve diğer metropollere nazaran geçinmek daha kolaydı. Ama artan kira fiyatları ve üst üste gelen zamlarla beraber Mersin bir öğretmen için geçinmesi zor bir şehir halini aldı” dedi.
“YÜKSEK KİRALAR YÜZÜNDEN ÖĞRETMENLER MERSİN’DEN KIRSAL BÖLGELERE ATAMA İSTİYOR”
Artan kira fiyatları, ürünlere ve faturalara gelen zamlarla birlikte Mersin’in uzun yıllardır görev yapan öğretmenler açısından bile geçinmesi zor bir şehir haline geldiğini söyleyen Sümbül, durumun yeni atanmış öğretmenler için daha zor olduğunu söyledi. Yeni atanmış öğretmenlerin masraflarının daha fazla olduğunu söyleyen Sümbül, “Yeni atanmış öğretmen hayata sıfırdan başlıyor, bir düzen ve yuva kurmak zorunda. Bunlarda bu pahalılıkta büyük masraf. Bu masrafları da hesaba katacak olursak yeni atanmış bir öğretmenin bu pahalılıkta bu yüksek kiraları verip aynı zamanda bir yuva kurması çok zor. Nitekim şu an birçok tecrübeli öğretmen dahi Mersin’de yüksek kiralara yetişemediği için kırsal bölgelere, taşralara tayin istemekte. Yeni atanan bir öğretmenin bu şartlarda Mersin’de bir düzen kurup geçinmesi çok zor” dedi.
“ÖĞRETMENLERİN HUKUKİ VE EKONOMİK HAKLARI VERİLMELİ”
Öğretmenlerin geçinmesi için bir an önce toplu sözleşmelerin güncellenmesi gerektiğini söyleyen Sümbül, “Öğretmenlere verilen düşük ücretler kabul edilecek gibi değil. Aynı zamanda öğretmenlik meslek kanununda yapılacak düzenlemeler olmalı. Sınav garabetiyle öğretmenlerin birbiriyle yarıştırılması kabul edilebilir değil. Bu ülkenin geleceği, öğretmenlerin itibarı ve ekonomik açıdan yaşanabilir bir ücretle işlerini yapabilmeleri son derece önemli. Öğretmenlerin hukuki ve ekonomik hakları verilmeli” diye konuştu.