“Teknenin dümenini nasıl çevireceğiz?” | Güney Gazetesi Mersin

“Teknenin dümenini nasıl çevireceğiz?”

Denizlerde av yasağı 1 Eylül’de son erecek. Av yasağının sona ermesine kısa süre kala hazırlıklarına başlayan balıkçılar ağ ve teknelerin bakımını yapıyor. 16 yıldır balıkçılık sektöründe çalışan İbrahim Polat, bu sene maliyetlerin mazot fiyatından dolayı katlanarak arttığını söyledi. Polat, mazot fiyatında bir indirim yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Biz ne yakalayacağız ve ne kazanacağız? Nasıl bu teknenin dümenini çevireceğiz?” diye sordu.

“Teknenin dümenini nasıl çevireceğiz?”


MAYSA DERYAYEVA

 

15 Nisan’da başlayan av yasağı, 1 Eylül’de sona erecek.  Çamlıbel’de bulunan teknelerde yeni sezon için hazırlıklara başlandı. Balıkçılar, tekne ve ağ tamiri yaparak, yeni sezonun başlaması bekliyor.

16 yıldır balıkçılık sektöründe görev yapan İbrahim Polat, yeni sezondan çok tedirgin olduklarını belirtti. Mazot fiyatındaki artışından dert yanan Polat, maliyetlerinde iki kat arttığına dikkat çekti.

 

“MASRAFLARIMIZ İKİ KAT ARTTI”

 

Geçen sene bu aylarda mazotu 3 liraya aldığını ve şu an mazot fiyatının 22 lira olduğunu söyleyen Polat, mazot fiyatında bir indirim yapılması gerektiğine vurguladı.  Polat, “Bu senedeki beklentilerimizin ilki mazot fiyatının düşmesi çünkü mazot fiyatlarından dolayı darbe yiyoruz. Normal bir araba veya başka araç gibi düşük maliyetli mazot kullanmıyoruz. Bizim günlük yaktığımız yakıtın miktarı 1 ton ve bu bizim için büyük masraf demek. Bizim kontağı basıp denize açıldığımız zaman 24 bin lira sadece mazot fiyatına gidiyor. Bu sektörde çalışan işçilerimizin maaşlarını düzeltmek zorundayız çünkü alım gücü git gide azalıyor” diye konuştu.

 

 

“BU SEZON ÇOK TEDİRGİNİZ”

 

 Mersin halkının balığa çok rağbet göstermediğini ifade eden Polat, bu sezon denizlerde balığın geçen yıla göre bol olmayacağını ön gördüklerini belirtti. Bu sene oldukça tedirgin olduklarını dile getiren Polat, “Bu senede tedirginiz ve umudumuz balığın çıkması yönünde ama balık bu sene çıkmayacak gibi gözüküyor. Mersin halkı balığa fazla rağbet göstermiyor. Geçen sene mazot fiyatı düşüktü ve geçen sene av yasağının olmadığı dönemde mazotu 3 liraya alıyorduk ve şu an mazotun fiyatı 22 liraya alıyoruz. Aradaki fark yüzde 400’e yaklaşıyor.  Bir malzeme alıyor örneğin bir vidanın en düşük fiyatı 100 lira. Biz ne yakalayacağız ve ne kazanacağız. Nasıl bu teknenin dümenini çevireceğiz. İşçi masrafı, girdi fiyatları bizi çok tedirgin ediyor” ifadelerini kullandı.