MERÇED, MGC’yi hedef aldı | Güney Gazetesi Mersin

MERÇED, MGC’yi hedef aldı

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mersin Gazeteciler Cemiyetinin, kurum binasında kişisel konularla ilgili basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamanın, dernek başkanı Sabahat Aslan’a yönelik olduğunu ileri sürdü. MERÇED açıklamasında, Mersin Gazeteciler Cemiyetinin kendi tüzüğüne aykırı davrandığı ileri sürüldü.

MERÇED, MGC’yi hedef aldı


MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Büyükşehir Belediyesinde daire başkanı olarak görev yapıyorken görevden alınmıştı. Aslan, görevden alınmasının ardından idare hakkında dava açmış ve MERÇED farklı tarihlerde basın açıklaması düzenleyerek Sabahat Aslan’a destek vermişti.

MERÇED son olarak geçtiğimiz ay, “Doğu Akdeniz’in çevre sorunlarının anlatılacağı” basın açıklaması düzenleyeceğini duyurmuş, ancak o toplantıda da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Sabahat Aslan arasında yaşanan ve Aslan tarafından mahkemeye taşınan olaylarla ilgili açıklama yapılmıştı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti de bunun üzerine şahsi konularla ilgili basın toplantıları için cemiyetin salonunun kullanılmasına izin vermeyeceğini duyurmuştu.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, MGC’nin bu kararı üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Maalesef Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Mersin Çevre ve Doğa Derneğine uygulanan baskı ve yalnızlaştırma politikaları ve Dernek Başkanı ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri olan Sabahat Aslana yönelik baskı ve mobingler ile ilgili 4 Temmuzda Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin yapmış olduğu basın açıklamasından hemen sonrası  olan   5 Temmuzda yapmış olduğu basın açıklaması ile Mersin Çevre ve Doğa Derneğinin Cemiyette açıklama yapmasına dair kısıtlama getirdiği anlaşılmıştır. Mersin Gazeteciler Cemiyetinin almış olduğu bu kararıyla, tüzüğünde yazdığı basın ve düşünce özgürlüğü ile Haber alma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını hiçbir baskı ve sınırlama olmaksızın kullanılabilmesinin yolunu açmak konularını ve Sivil toplum örgütlerinin temel hedefi olan halkı bilgilendirme hakkını ihlal ederek, yerel muktedirlerin vesayeti altına girmiştir. Mersin Gazeteciler Cemiyeti artık özgür basından ve düşünce özgürlüğünden söz edemez. Türkiye Gazeteciler Federasyonunun, hükümetin en son uygulamak istediği Sansür Yasasına Karşı mücadelesi ortada iken, çağdaş dünya basın ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kalkması için mücadele ediyor iken Mersin Gazeteciler Cemiyetinin basın ve düşünce özgürlüklerine kısıtlama getirmesi kararı, kendisinin varlık nedenine aykırı olup kabul edilemez bir karardır.  Hiç bir kurum başka bir kurumun veya kişilerin özgürlüklerini kısıtlayamaz. Mersin Gazeteciler Cemiyetinin bu kararını kınıyor, bu kararından bir an önce dönmesi için çağrıda bulunuyor ve bu durumun düzeltilmesi için Türkiye Gazeteciler Federasyonuna talepte bulunuyoruz.” (Haber Merkezi)