MAHMUT SÖNMEZ
Gayrimenkul satış verilerine göre son 8 ayda satılan gayrimenkullerin yüzde 50’sini tarla ve arsa oluşturdu, bu durum tarım alanlarının yok olması riskini de beraberinde getiriyor. Mersin’de katlanarak artan girdi maliyetleri ve ürünlerin para etmemesiyle birlikte çiftçilerin borçlarının katlandığını söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Mersin’de zarar eden ve borçlarını ödeyemeyen birçok çiftçi çareyi bağ veya bahçelerini satmakta buluyor. Maalesef ufukta çiftçiyle ilgili olumlu bir şey de gözükmüyor Tarımda gelecek görmediği için oğlum bile çiftçilik yapmak istemiyor” dedi.
Bu senenin ilk 8 ayında satılan gayrimenkullerin yüzde 50’sini tarla ve arsalar oluşturdu, önceki yıl bu oran yüzde 30’du. Bir senede tarım girdi maliyetinin 4 kar arttığını, ürünlerin para etmediğini söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, artan borçlar yüzünden Mersin’de birçok çitçinin tarla veya bahçesini sattığını böyle giderse, birçok çiftçinin üretimden çekileceğini ve ürün fiyatlarının artacağını söyledi.
Türkiye'de bu yılın ilk 8 ayında 2 milyon 137 bin 670 gayrimenkul satış işlemi yapıldı. İşlemlerin 917 bin 458'ini konut satışı oluştururken, 371 bin 358'ini arsa, 593 bin 521'ini tarla satışı oluşturdu. Bu sene satılan gayrimenkullerin yüzde 50’lik oranını tarla ve arsa satış oluşturdu. Geçen sene bu oran yüzde 30’du.
“MERSİN’DE TARIM ÇOĞUNLUKLA KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ TARAFINDAN YAPILIYOR
Mersin merkeze bağlı dört ilçenin kendilerine bağlı olduğunu belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Yenişehir, Akdeniz, Mezitli ve Toroslar’da toplam 33 bin çiftçinin olduğunu söyledi. Bu çiftçilerin 27 bininin yani yüzde 80’inin küçük aile işletmesi olduğunun altını çizen Yılmaz, “Bu çiftçiler ortalama 10 dönüm arsada tarım yapmaya çalışıyor” dedi.
“MALİYET ARTTIKÇA ÇİFTÇİNİN BANKALARA BORCU BÜYÜYOR”
Mersin’de özellikle küçük tarım arazileri üzerinde üretim yapmaya çalışan çiftçilerin durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini söyleyen Yılmaz, “Tarımda artan girdi maliyetleri yüzünden çiftçiler artık ürettiği üründen para kazanamaz ve üretim yapamaz hale geldi. Çiftçilerin para kazanmak bir yana her geçen gün borçları ve sırtlarındaki yük artarak devam ediyor. Çiftçi ürettiğinden para kazanmadığı için bankalardan kredi çekiyor, para kazanamayınca banka borcunu diğer bir bankadan çektiği krediyle kapatmaya çalışıyor ve sonuçta borç katlanıyor” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’DE BORÇ ALTINDAKİ BİRÇOK ÇİFTÇİ BAĞINI BAHÇESİNİ SATMAK ZORUNDA KALIYOR”
Mazot, elektrik, gübre ve ilaç fiyatlarının bir yılda 3 – 4 kat arttığını ve çiftçinin artık girdi maliyetindeki zamlara yetişemediğini söyleyen Yılmaz, “Çiftçi zamlar karşısında ne yapacağını bilemez hale geldi, artık yetişemiyor zamlara. Ürettiği üründen para kazanamıyor ve borcu her yıl katlanarak artıyor. Böyle olunca çiftçi işin içinden çıkamıyor ve borcunu ödemek için elinde tek geçim kaynağı olan tarla, bağ veya bahçesini satmak zorunda kalıp, üretimden uzaklaşıyor. Mersin’de sürekli sahadayız, üreticilerle birlikteyiz. Şu an elimizde net bir veri yok ama birçok Mersinli çiftçi özellikle son zamanlarda borcunu ödemek için bağını bahçesini sattı veya satılığa çıkardı” diye konuştu.
“ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN ÇEKİLDİKÇE ÜRÜN FİYATI ARTAR”
Böyle giderse küçük alanda tarım yapan birçok çiftçinin üretimden çekileceğini ve ürün rekoltesinin büyük oranda düşeceğini söyleyen Yılmaz, “Bu insanlar üretimden çekilirse üretim azalır, fiyatlar daha da artar ve önü alınamaz. Öte taraftan tarım alanını satan bu insanlarla birlikte işsizlikte büyük oranda artacak. Bunun önüne geçmek için devlet özellikle aile işletmesi dediğimiz çiftçileri desteklemeli ve üretimin içinde tutmalıdır. Üreticinin girdi maliyetinin artışına bir çare bulmalı, Pazar sıkıntılarını çözmeli” dedi.
“TARIM PAZARI SANAYİCİNİN İNSAFINA TERK EDİLMİŞ”
Mersinli çiftçilerin girdi maliyetinin yanı sıra Pazar sıkıntısının da çok büyük olduğunu dillendiren Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Girdi maliyetlerimiz neredeyse günlük artıyor ama ürünlerimiz para etmiyor. Şeftalinin bahçe fiyatı 2,75 liraydı şimdi 2 liraya düşürdüler. Üzüm üreten çiftçi tamamen zarar etti. 1999’da Mersin’de devlet tarafından suma fabrikası kuruldu ve dört yıl açık kaldı, üreticiden üzüm aldı o süreçte Mersinli üzüm üreticileri emeklerinin karşılığını alabildiler. Ardından suma fabrikaları satılıp özelleşti, 2004’ten beri üzüm üreticisi para kazanmıyor. Koca tarım alanı dört sanayicinin insafına terk edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
“GELECEK GÖRMEDİĞİ İÇİN OĞLUM BİLE ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR”
Artan maliyet fiyatları, ürünün para etmemesi, üreticinin borç yükünün artmasıyla birlikte birçok çiftçinin arsasını sattığını söyleyen Yılmaz, “Böyle gider çiftçi arsasını satıp üretimden çekilecek ve ortaya çok büyük bir işsizler ordusu çıkacak. Üretim azalacak, fiyatlar yükselecek. Maalesef ufukta çiftçiyle ilgili olumlu bir şey de gözükmüyor. Ben de şeftali üreticisiyim. Benim oğlum var onu bile köyde tutamıyorum, çiftçilik yapmak istemiyor, gelecek göremiyor” diye