MAYSA DERYAYEVA
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mersin Şubesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Mahmut Sümbül, 2022 yılı itibariyle Türkiye genelinde toplam 19 milyon 155 bin 571 öğrencinin eğitim aldığını söyledi. Öğrencilerden 15 milyon 839 bin 140’ ı resmi, 1 milyon 578 bin 233'ü özel ve 1 milyon 738 bin 198'i ise açık öğretim kurumlarında eğitim aldığını belirten Sümbül, öğrencilerin her geçen yıl örgün eğitim dışına çıkmak zorunda kaldığını söyledi.
Basın açıklamasında konuşan Sümbül, okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sümbül, “Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakılırken, eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemektedir” dedi.
Öğrencilerin eğitimi için temel ihtiyaç olan kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının geçen yıla göre daha da cep yaktığını söyleyen Sümbül, ilkokul 1. Sınıfa başlayacak bir öğrenci için zorunlu ihtiyaçlara 2.840 lira, ortaokula başlayacak bir öğrenci için zorunlu ihtiyaçlara 3.180 lira, liseye başlayacak bir öğrenci için zorunlu ihtiyaçlara 3.270 lira ödemek zorunda olduğunu belirtti.
Sümbül, “Türkiye’nin eğitim sistemi, çocuklar ve gençler için okurken mutlu, gelecekleri için umutlu olacakları bir eğitim ortamı sunmaktan çok uzaktır. Her yıl katlanarak artan ve kalıcı çözüm beklenen eğitim sorunlarıyla başlayan yeni eğitim yılı öncesinde ne öğrencilerin ne velilerin ne de eğitim emekçilerinin beklentilerinin karşılandığını söylemek mümkündür. Okullarda verilen eğitimin içerik bakımından dini değil, bilimsel esaslara dayalı olması, eğitimin demokratik bir yapıda örgütlenmesi, gerçek anlamda laik, özgürlükçü ve herkesin kendi anadilinde eğitim görebildiği bir yapıda olması gerekmektedir” diye konuştu.
SÜRGÜN TEPKİSİ
Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, son dönemlerde sendika üyelerine yönelik soruşturma yürütülerek, sendika üyelerinin haksız yere görev yerlerinin değiştirildiğini belirtti.
Eğitim emekçilerine yönelik bu tür haksızlıkların karşısında olacaklarını söyleyen Sümbül, “Üyelerimize yönelik olarak son dönemlerde sudan gerekçelerle soruşturmalar yürütülmekte üyelerimiz haksızlığa uğramış olsa dahi idari tasarruf denilerek görev yerleri değiştirilmektedir. Bizim için sürgün sayılan bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir. İçel Anadolu Lisesinde saldırıya uğrayan üyemizin görev yeri değiştirilirken bu olaya neden olan kadın öğretmen daha önce Gazi Anadolu lisesine verilmişken geçici görevlendirme ile tekrar İçel Anadolu Lisesine çok yakın olan Mezitli’de bir okula görevlendirme ile verilmiştir Zehra Fatma İmam Hatip Lisesi’nde okul müdürünün baskıları ile karşılaşan üyelerimiz yürütülen soruşturma ile görev yerleri değiştirilerek mağdur edilirken baskıların sebebi olan okul müdürü hala görevine devam etmektedir” ifadelerini kullandı.