Ahilik Kültürü Haftası kutlandı | Güney Gazetesi Mersin

Ahilik Kültürü Haftası kutlandı

Mersin Esnaf Sanatkâr Odaları Birliğinin 29. Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlik esnaf ve sanatkarlarla il protokolünü buluşturdu. Etkinlikte yılın ahisi, il çırağı ve kalfasına ödül verildi, Ahi pilavı dağıtıldı.

Ahilik Kültürü Haftası kutlandı


MAYSA DERYAYEVA/ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 29’uncusu düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası etkinliğine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Milletvekili Alpay Antmen,  kent protokolü, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı.

Ahilik Kültürü Haftası etkinliğinin açılış konuşmasını Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Talat Dinçer yaptı.  Ahilik Kültürü haftasını kutlayan Dinçer, pandemi nedeniyle iki yıl Ahilik Kültürü Haftasını kutlayamadıklarını söyledi.  

 

“ESNAFLARIMIZIN BİR PLANLANMAYA İHTİYACI VAR”

 

Ahiliğin bir yaşam tarzı olduğunu söyleyen Dinçer, “Ahilik kültürünü kutlamayı bugüne kadar hiç vazgeçmedik ancak son iki yıl bütün dünyayı kasıp kavuran pandemi nedeniyle kutlayamadık. Bu yıl pandemi biraz toparlayınca kutlayalım en azından bugünü yarınımızın gençlerine, öğrencilerimize, ustalarımıza aktaralım. Ahilik bir yaşam tarzıdır. Ahi insanı küçüklükten başlayıp, ustalığa erişinceye kadar mesleki bilgi ve beceriyi kendisine kazandıran, mesleğiyle beraber ahlakı yönünü üst seviyeye çıkarır” dedi.

Dinçer, “Yeni açılan on işletmelerimizden üçü bir yılı görmüyor ancak on işletmeden biri tanesi beş yılın üzerine çıkıyor. Esnafın en büyük sıkıntısı işi bilmeden işi açan esnaflarımız. Biz çok esnaf istemiyoruz. İşini bilen esnaf istiyoruz. Çok esnaf yanındaki komşusuna da zarar veriyor. Son iki yılda on binin üzerinde işletmeler kapanıyor. Bugün bir tane işletmenin açılış maliyeti 300 bin lira yaklaşıyor. Esnaflarımızın bir planlanmaya ihtiyacı var” diye konuştu.

 

 

“AHİLİK İLİMİ, BİLİMİ ÖNDE TUTAR”

 

Konuşmasının başında Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle herkesi kutlayan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Ahilik Türk milletinin insanlığa sunmuş olduğu bir medeniyet hareketidir. Bu medeniyet hareketi, bu disiplin bu okulun içerisinde Türk milletinin tarih boyunca sahip olduğu medeniyet ve kültürel değerler, gelenek, görenekler ve özelikle İslamiyet ile tanıştıktan sonra ahlakı değerlerin harmanlanmasıyla birlikte çok değerli, kıymetli asırlara sahip bir yapı ortaya çıkmıştır. Ahilik ilimi, bilimi önde tutar ve kişilerin olgunluğunu ve güzel ahlakını ön planda tutar. Ahilik kelime anlamı arkadaş ve cömert anlamına gelir. Cömertlerin, eli açıkları birliği olarak da ifade edilir. Bundan hareketle ahilik disiplini içinde olanlara elini, kapını ve sofranı açık tut öğütünde bulunulur. Bunun yanında 3 şeyi de kapalı tutulması öğütlenir. Bunlarda gözünü, dilini ve belini kapalı tut denilir. Bu felsefe içerisinde elbette çıkış noktası esnaflık olmakla birlikte bütün insani değerleri aslında içine alan bir yapıya sahip olduğu içindir ki uzun yıllar hem kendi milletimiz hem de bütün dünya toplumları için örnek teşkil etmiştir” ifadelerini kullandı.

Törende, otomotiv mesleğinde çırak olarak mesleğine devam eden Muhammed Tuncay Erten’e 20222 yılı İlin Çırağı ödülü verildi. “Yılın Kalfası” ödülünü Özgür Ulu, “Yılın Ahisi” ödülünü ise Ayhan Çelik aldı.

Törenin sonunda geleneksek Ahi pilavı Vali Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer ve ESOB Başkanı Talat Dinçer tarafından katılımcılara ikram edildi.

 

 

“AVM’lerin fütursuzca ve şuursuzca çoğalmasına karşıyım”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “AVM sahipleri, yöneticileri bana kızıyorlar. Varsın kızsınlar. Ben bir kentte AVM’lerin fütursuzca ve şuursuzca çoğalmasına karşıyım. Küçük esnafı korumamız lazım” dedi.

29. Ahilik Kültürü Haftası etkinliğine katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Esnafımızla her zaman iç içeyiz. Başkan, esnaf, vatandaş ya da bürokrat. Mersin’de bu ayrım yok. Hepimiz Mersin için çalışıyoruz. Hepimiz sizler için çalışıyoruz. Çocuklarımız için, geleceğimiz için, daha yaşanılabilir bir dünya için çalışıyoruz. Asıl hedefimiz bu” dedi.

 

“MERSİN, ANADOLU’NUN ÖZETİ”

 

Hayata çıraklık müessesiyle başladığını, doğruluğu, dürüstlüğü, hoş görüyü, yardımlaşmayı, büyüğe saygıyı, küçüğe saygıyı o kültür içinde öğrendiğini aktaran Seçer, Ahiliğin Anadolu’ya özgü bir kültür olduğuna işaret etti.

 Seçer, “Mersin Anadolu coğrafyasında bir Anadolu özeti, bir Anadolu izdüşümü. Onun için Mersin’de kardeşçe yaşıyoruz. Onun için birbirimize sevgiyle yaklaşıyoruz, hoş görüyle yaklaşıyoruz. Mersin’e dışarıdan bakanlar çok farklı beklentiler içindeler. Ama öyle bir şey yok. Doğulusu batılısı, kuzeylisi Orta Anadolulusu. Hiçbir farkımız yok. Renk farkımız, mezhep farkımız, siyasi görüş farkımız…Ahilik kültürü bizim bugünkü yaşantımızın çimentosu. Bizi bir arada tutan unsurlar zaten bunlar” dedi.

 

“ROL İCABI BİRLİKTELİK DEĞİL BU”

 

Kentin belediye başkanı olarak esnafla hep iç içe olduğunu kaydeden Seçer, “Her zaman kapımız açık oldu. Bundan sonra da devam edecek. Bu çünkü içten gelen bir duygu. Siyaseten, rol icabı yapılmış bir birliktelik değil. 70 bin sokak Mersin’de hem ekonominin lokomotifi hem de asayişi berkemal eden bir sistem bütünü. Esnafın olduğu yerde, o sokakta düzen olur, dirlik olur. O sokakta bereket olur. Çünkü bunlar çalışan, üreten, alın teri döken insanlar” ifadelerini kullandı.

 

“AVM’LERİN ÇOĞALMASINA KARŞIYIM”

 

Esnafın çeşitli sorunlarla mücadele ederek ayakta kalmaya çalıştığını kaydeden Seçer, mevcut yasalar çerçevesinde esnafa katkı yaptıklarını, projelere esnafı mutlaka dahil ettiklerini söyledi.

Seçer, “Halk Kart uygulamasını esnafımız üzerinden yapıyoruz. Her ay bu kartlara 2 milyon 51 bin lira yatıyor. 1 Ocak itibariyle 4 milyon lira olacak. Vatandaşlarımızın sadece gıda tüketimlerinden faydalanmaları için gerekli olan bu para esnafımızın kasasına gidiyor.  Çünkü biz koşul koymuşuz. Bu kart sadece küçük esnafta geçerli.  Amaç küçük esnafı korumak değil mi? Temel bir şey söylemek istiyorum bir belediye başkanı olarak, bir anlayıştır. AVM sahipleri, yöneticileri bana kızıyorlar. Varsın kızsınlar. Ben bir kentte AVM’lerin fütursuzca ve şuursuzca çoğalmasına karşıyım. Küçük esnafı korumamız lazım. Onun için çarşı merkezinde yeni düzenlemeler yapma gayretindeyiz. Çarşıyı eski Mersin havasına büründürelim. İnsanlarımız çarşıya gelsin. Küçük sanayiyi geliştirelim. Şimdiden bunların altyapısını kuralım. Bir katkımız olsun diye uğraş içindeyiz.  Meslek liseleri daha iyi noktalara gelmelidir. Çok sayıda işsizimiz var. Ama maalesef bir gerçeğimiz var. Kalifiye eleman bulmakta işletmeler sıkıntı çekiyor. Bu gerçekleri de görmemiz lazım” ifadelerini kullandı.