“Ana Konteyner Limanında ısrarlıyız” | Güney Gazetesi Mersin

“Ana Konteyner Limanında ısrarlıyız”

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Mersin Ana Konteyner Limanı, Çukurova Havalimanı, Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Geliştirme Projesi ve Karboğazı projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Engin, Mersin’de Ana Konteyner Limanının yapılması gerektiğini belirterek, “Mersin Ana Konteyner Limanımızı acilen yapılmasını istiyoruz. Bununda her zaman isteklisi olacağız” dedi.

“Ana Konteyner Limanında ısrarlıyız”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, gazetecilerle bir araya gelerek, Mersin’de yapılması planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Ana Konteyner Limanı projesinin, Mersin’in gelişmesinde önemli bir anahtar olduğunu ifade eden Engin, “Özellikle bizim gündemimizde Ana Konteyner limanı var. Bu Mersin’in kalkınmasına önemli katkılar sunabilecek ekonomisine, siyasal hayatına, gelişmesine, büyümesine katkı sunacak olan en büyük projelerden birisi. Mersin’in gelişmesinde önünde en büyük anahtardır. Mersin ana Konteyner limanı 100 alana işlenmiş, 10 kalkınma planlarında bu dile getirilmiş fakat son kalkınma planında Mersin ana Konteyner Limanı yeri Doğu Akdeniz’dir diye belirtince bu konuya karşı çıktık. Bütün SKK’lar karşı çıktı fakat ne hikmetse bu sözlü olarak mecliste Mersin denildi. Ama yazılı olarak herhangi bir şey yok. Ana Konteyner Limanımızın Doğu Akdeniz’de herhangi bir yere gitmesine tamamen karşıyız” diye konuştu.

 

 

“GENİŞLEME PROJESİYLE MERSİN LİMANININ KAPASİTESİ ARTACAK”

 

Engin, “Gerek yerel, bölge yatırımcılara açık olan bir proje ve 400 hektarlık bir proje. Büyük bir konteyner alanı ve 13 bin tiye lük konteyner limanımız olacak. Mevcut limanımızı 2 buçuk milyon kapasiteye sahip genişletme projesiyle 3 buçuk milyona çıkabilir ama o da yapılsın ona da karşı değiliz fakat gelecekteki nesillere büyük bir yatırım olacak Mersin Ana Konteyner Limanı için mücadelemiz devam edecektir. Bu bölgede yapılacak Mersin Ana Konteyner Limanımızı acilen yapılmasına, projelendirmesine daha sonra ise yapılmasını istiyoruz. Bununda her zaman taleplisi ve isteklisi olacağız” dedi.

 

“TAHSİSLERİN YENİDEN YAPILMASI TALEP EDİYORUZ”

 

Mersin’deki turizm yatırımları hakkında bilgi veren Engin, Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Geliştirme projesinin yatırımında hala bir gelişme olmadığını söyledi.  

Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Geliştirme projesinde tahsis verilen şirketlerin yatırım yapması gerektiğini ve bu bölgede inşaatın başlanmasının önemli olduğunu ifade eden Engin, “Turizm yatırımları ile ilgili bizim Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Geliştirme bölgemizde yatırım hala bir çivi çakılmadı. Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılmasına rağmen, burada herhangi bir yatırım yok. Yatırımcıların tahsis verdiklerini buraya gelip yatırım yapmalarını, inşaata başlamalarını bekliyoruz. Çünkü buradaki yollar, telekomünikasyon altyapı çalışmaları tamamlanmış ve 12 kilometrelik sahil, orman alanlarının olduğu 2 bin 500 hektarlık bir alan. Mersin’in gelişmesine ve havalimanımızın yapılmasıyla beraber bir katkı sunacak turizm ve kültür, doğa alanı olarak Mersin’e kazandırılmış olacak. Bunun için de tahsis verdiklerini, gelmelerini eğer gelmeyeceklerse tahsislerin iptal edilip yeniden tahsis edilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“PROJEDEN SONUÇ ALABİLECEK NOKTADAYIZ”

 

MESİAD Başkanı Hasan Engin, Karboğazı turizmin ihalesinin yapılacağını söyleyerek, bu ihaleyi Mersin Turizm A. Ş’de kalmasını istediğini belirtti. Projeyle ilgili bilgi veren Engin, “Karboğazı Turizm alanı bugün ihalesi olacak. Yetkili arkadaşlar bugün Ankara. Turizm alanı üç parselden oluşmakta ve 100 kürsün üzerinde alanda. 5 yıldızlı oteller yapılıyor bu alanda.  İhalesi Mersin turizm A. Ş’de kalır orada da bir yatırım söz konusu.  Karboğazı turizm alanı MESİAD’ın sürekli gündeme getirdiği bir alan ve projede sonuç alınacak noktayız” dedi.

 

“BAŞKANIMIZ SEÇER PROJEYE SAHİP ÇIKIYOR”

 

Karboğazı projesini Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteklediğini söyleyen Engin, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz Karboğazı ve Elmalı projesinin yüz binlik planlarını yaptı ve şu an binlik planları yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer bu konuyla ilgileneceğini ve bu projeye sahip çıkacağını söyledi. Şu anda mevcut proje firmasıyla, Turizm Bakanlığıyla iki toplantı yapıldı. Bu toplantılarda Başkan Seçer bu konuyu seçime kadar halledeceğini söyledi. Burasında iki etaplı bir proje. Karboğazı bölgesi ve Elmalı bölgesi ikinci etap. 21 bin hektarlık bir alan. Ulaşım yönünden kolay olan bir alan gerek demiryolu, otoban, devlet yolu olarak, içme suyu olarak rahat bir alan ama bunun karşılığında diğer bölgelerde de kayak tesislerin olabileceğini söylentileri var. Biz bunlar çok sıcak bakmıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“ÇUKUROVA HAVALİMANININ AÇILIŞI ERTELENEBİLİR”

 

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, 29 Ekim’de açılması planan Çukurova Havalimanı hakkında detayları paylaştı.

Çukurova Havalimanını sık sık ziyaret ettiklerini ve bölgedeki gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Engin, “Çukurova Havalimanı gelinen nokta şu an yaptığım görüşmelerde çatıların, camların takıldığı aşamasında belki Çukurova Havalimanının açılışı bir ay ertelenebilir. Devlet büyüklerinin açılışına bağlı ama bağlantı yolunun ağır gittiğini biliyoruz. Biz tekrar oraya gidip tekrar bir açıklama yapmaya ihtiyacı da duyarız. Çukurova Havalimanından ben ümitliyim bitiyor.  Bir buçuk ya da iki ay sonra kısmı açılış yapılacak. Komşu illerimizin defansı vardı yapılmasın diye mevcut havalimanı işlevi görüyor diye karşı görüş hala var. Adana’daki Şakır Paşa Havalimanı kapatılmasın diye baskı var ama maalesef sözleşmede oranın kapatılmasıyla ilgili madde var. Kesinlikle orası kapatılacak” dedi.