MAHMUT SÖNMEZ
Grip aşısının fiyatı bir yılda 117 liradan 243 liraya yükseldi. 25 milyon 65 yaş üstü ve kronik hastanın bulunduğu Türkiye’de Sağlık Bakanlığı sadece 4 milyon grip aşısı tedarik edebildi. Gelen grip aşısı miktarının çok düşük olduğunu söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, gelen aşıların depolarda olduğunu ve hala eczanelere dağıtılmamasından şikayetçi.
GRİP AŞISININ FİYATI 117 LİRADAN 243 LİRAYA YÜKSELDİ
Artan enflasyon ve döviz kuru yüzünden tüm ilaçlara Şubat ayında yüzde 37, Temmuz ayına ise yüzde 25 zam geldiğini söyleyen Sağır, bu zamlarla birlikte geçen sene 117 liraya satılan grip aşısının fiyatının bu sene 243 liraya yükseldiğini söyledi.
“TOPLAM 4 MİLYON GRİP AŞISI SİPARİŞ EDİLDİ”
Sağır, Türkiye’ye bu yıl gelen toplam grip aşısının 4 milyon adet olduğunu söyledi. Bu sene Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bedelini karşılayıp sipariş ettiği grip aşısı sayısının 3 milyon civarında olduğunu söyleyen Sağır, kurumun ödemediği ve para karşılığı alınabilecek aşı sayısının da bir milyon olduğunu söyledi.
“AŞILAR GELDİ AMA DEPOLARDA BEKLETİLİYOR”
Sipariş edilen grip aşılarının Türkiye’ye geldiğini ve Mersin’de aşıların depolara yerleştirildiğini kaydetti. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda grip aşısının ülkeye talepten daha az miktarda geldiğinin altını çizen Sağır, “Aşı talepten az geldiği için sağlık Bakanlığı, aşının sunumuyla ilgili bir kategorizasyon yapıyor bu önceki yıllarda da yapmıştı. Hastanın yaşı ve durumuna göre bir sınıflandırma yapılıyor. Bu yıl hangi hastalara öncelik tanınacağı yönünden Bakanlıktan henüz bir açıklama gelmedi. Bu belirleme yapılmadığı için aşılar depolarda bekliyor, eczacılar olarak bu kararın açıklanmasının ardından bir hizmet sunumu yapacağız” ifadelerini kullandı.
“Okullar açıldı ama vatandaş grip aşısına ulaşamıyor”
Mersin’de hava hala sıcak olsa da diğer şehirlerde soğukların kendini yavaş yavaş göstermeye başladığını ve okulların açılmasıyla birlikte gripte bulaşı riskinin artığını söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “Ayrıca Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada Covid 19’un artık ağır grip gibi geçtiğini söyledi. Eylül’ün üçüncü haftasına giriyoruz bu anlamda artık grip aşısı ile ilgili bu belirsizliğin ortadan kaldırılması gerekir. Grip aşısı için en ideal dönem Eylül ve Ekim ama Eylül’ün üçüncü haftasına gireceğiz ama hala yol ve yöntem belli değil. Havalar soğuyor, covid var, ciddi grip hastalığı özellikle kronik hastalar için ölümcül durumlar yaratabiliyor” dedi.
“65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK 25 MİLYON HASTA VAR ONLAR İÇİN GELEN AŞI SAYISI 3 MİLYON”
Hem Sağlık Bakanlığının hem de Sosyal Güvenlik Kurumunun sisteminde kayıtlı ortalama 18 milyon kronik hastanın olduğunu söyleyen Sağır, bu rakama 65 yaş üstü hastalarda dahil edilirse ortama toplam 25 milyon kişinin risk grubunda olduğunu ve grip aşısı olması gerektiğini söyledi. Bu rakamlara bakıldığında ülkeye sipariş edilen grip aşısı sayısının çok düşük olduğunu söyleyen Sağır, “Normal şartlarda ve bilimsel verilere göre Türkiye’de 25 milyon kişinin aşılanmasını tavsiye ediyorsunuz ama maalesef sadece 3 milyonu Bakanlık tarafından ödenen 1 milyonu da ödenmeyen grip aşısı tedarik edebiliyorsunuz. Bu zaten sağlık sektörünün, ilaç sektörünün ve biz eczacılarında içinde bulunduğumuz ‘Artık yeter’ dediğimiz, eylemliğe de gittiğimiz nedenlerden birinin olduğu, ilaç yokluğunun ciddi bir şekilde yaşandığı, halk sağlığının ciddi bir şekilde tehlikede olduğu, halk sağlığının ciddi bir şekilde tehdit edildiği bir dönemde, görmezden gelinmişlikle ilgili bir olayında yansımadır bu yaşanan” diye konuştu.
“65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALARIN GRİP AŞILARI EKSİKSİZ ŞEKİLDE TEDARİK EDİLMELİ”
Yetkililerin zaman kaybetmeden aşıları tanımlaması gerektiğini söyleyen Sağır, “Kronik ve 65 yaş üstü 25 milyon insan var bu ülkede, bilimsel olarak bu insanların grip aşısı olması gerekiyor. 3 milyonu karşılanıyor, bir milyonu karşılanmıyor. Ekonomik krizden kaynaklı vatandaşın alım gücü düşük, ilaçlara sürekli zam geliyor. Sosyal hukuk devletinde üç kıstas vardır; sağlık, hukuk, eğitim. Bunlar herkese eşit ve ücretsiz olmak zorundadır. Ama bu şartlarda Türkiye’de sağlığın ücretsiz olduğunu söylemek mümkün değil. 65 yaş üstü ve kronik hastaya ücretsiz deniyor grip aşısı ama bu kapsamda 25 milyon insan var ama 3 milyon aşı ücretsiz, geriye kalan ücretli yapmak zorunda kalacak. Emeklilerin aldıkları maaş ortada, 243 lira onlar için yük. Sosyal devletin gereği olarak en azından 65 yaş üstü ve kronik hastaların aşıları eksiksiz getirilmeli ve karşılanmalı. Rakamlara ve gelen grip aşısı sayısına bakıldığında durum hiç iç açıcı değil maalesef” ifadelerini kullandı.