Liman tartışması meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Liman tartışması meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesinin neden Mersin’den alındığını sordu.

Liman tartışması meclis gündeminde


MAHMUT SÖNMEZ

 

Kurtulan, “Liman kenti olarak bilinen Mersin’de yapılacağı 10. Kalkınma Planı ile açıklanan Ana Konteyner Limanı projesinin bir başka bölgeye taşındığına yönelik ortaya çıkan iddialar Mersin’de yoğun tepki ile karşılanmıştır. Mersin ekonomisinin liman ile oldukça yoğun bir bağı bulunduğu, istihdam hacmi noktasında da limanın ciddi etkilerinin bulunduğu ortadadır. Kent ekonomisi liman kapasitesinin genişlemesini beklerken ve çalışmalar Konteyner Limanı Projesi’nin Mersin’de yapılacağı açıklaması üzerine yapılırken, 11. Kalkınma Planında projeye "Doğu Akdeniz bölgesinde" gerçekleştirilecek bir proje olarak yer verilmesi, projenin başka bir kentte yapılacağı iddiaları güçlenmiştir. Mersin’in -İstanbul’dan sonra- planlanan bu limanı besleyecek nitelikli lojistik firmalara, kara taşımacılık filosuna, gümrük müşavirliği hizmetlerine, nitelikli dış ticaret firmalarına ve yeterli depoculuk alt yapısına sahip tek kent olduğu Mersin iş dünyasınca ifade edilmekte, projenin bir başka kentte hayata geçirilmesinin projeden beklenen faydayı sağlamayacağına yönelik tespitler de aktarılmaktadır” dedi.

 

HDP Mersin Milletvekili Kurtulan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Ana Konteyner Limanı projesi hangi kentte yapılacaktır? Ana Konteyner Limanı projesi için en uygun kent hangisidir? Ana Konteyner Limanı projesinin Mersin haricinde bir kente taşınmasında verimlilik hacmine yönelik öngörüler nedir? Ana Konteyner Limanı projesi Mersin’de yapılacakken ve kent kamuoyu bu projenin yapılacağı açıklaması üzerine çalışmalarını ve hazırlıklarını sürdürürken, 11. Kalkınma planında projenin "Doğu Akdeniz bölgesinde" gerçekleştirilecek bir proje olarak geçmesinin sebebi nedir? Mersin’de liman genişlemesine ihtiyaç duyulduğu kent kamuoyunca sıklıkla dile getirilirken Mersin Limanı’nın genişleme ve gelişmesine yönelik Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?”