250 bin konut yetmez! | Güney Gazetesi Mersin

250 bin konut yetmez!

Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, İçel Tv’de yayınlanan Ali Gürkan Şamiloğlu ile Konuşalım programına katıldı. 81 ilde başlatılan Sosyal Konut Projesi’nin konut açığına çözüm sağlamayacağını dile getiren Canpolat, “Bir milyona dayanan bir konut açığı ortamında 250 bin sosyal konut projesinin yeterli olmayacağı aşikâr” dedi.

250 bin konut yetmez!


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 81 ilde başlatılan 250 bin sosyal konut projesinde başvurular 5 milyona dayanmışken Türkiye’de nüfus artışı ile birlikte ortaya çıkan konut açığı sorunu bir kez daha gündeme geldi.  En temel ihtiyaç olan barınma sorununa çözüm bulmaya çalışan dar gelirli vatandaş için Mersin’de de ev sahibi olmak neredeyse hayal oldu.

İçel Tv’de yayınlanan Ali Gürkan Şamiloğlu ile Konuşalım programına katılan Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, Sosyal Konut Projesi’nin yeterli olmadığına dikkat çekerek konut seferberliğinin bir an önce başlatılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de konut açığının yıllık 700-800 bin civarında olduğunu dile getiren Başkan Canpolat,  “Bir milyona dayanan bir konut açığı ortamında 250 Bin Sosyal Konut Projesi’nin çok yeterli olmayacağı aşikar.  Yerel ölçeğe baktığımızda Mersin’e hem Suriye hem Rusya hem de diğer ülkelerden çok ciddi bir göç var. Bunun sonucu olarak hem ev satışlarında hem kiralamalarda ciddi bir artış söz konusu. 250 Bin Toplu Konut Projesi, Mersin’deki konut yetersizliğine de bir çözüm olmayacak. Konut sayısının arttırılması ve özel sektöre devlet tarafından teşvik tanınması lazım. Bana göre ciddi anlamda bir konut seferberliği başlaması lazım” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE KONUT STOĞU AÇIĞI VAR”

 

Mersin’in iklim koşulları nedeni ile yabancılar tarafından sıklıkla tercih edildiğini belirten Canpolat, son 3 yılda kentte konut sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Göçmenlerin gelmesi ile birlikte konut satışlarındaki arz ve talep dengesinin bozulduğunu dile getiren Canpolat, “Nükleer santralde çalışan yabancılar Mersin’i etkiliyor, bu merkezi de etkiliyor. Merkezde imara açılamayan bölgeler nedeniyle konut üretilemeyince, eldeki arzın talebi ister istemez bozuluyor. Mesela Mersin merkezde devam eden 10 tane inşaat yok. Bu da ciddi anlamda konut stoğu açığını gündeme getiriyor. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıyor. 1+1 dairelerin satışı 1 milyon liraya dayandı. Mezitli, Davultepe, Tece ve Çeşmeli taraflarına gittiğimiz zaman bu rakam katlanıyor. Yazlık dairelerin kira fiyatları aylık 20-25 bin liraya ulaştı. Toplu konut projesi dar gelirli ailelerimize yönelik ama tam anlamıyla çözüm ve ihtiyacı karşılayacağını düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BU TÜR PROJELERİN ÇOĞALMASI LAZIM”

 

TOKİ’nin başlatmış olduğu 81 ildeki toplu konut projelerini önemsediğini ama yeterli bulmadığını bir kez daha dile getiren Canpolat, projeye 4-5 milyona yakın başvuru olduğunu ve bunun her geçen gün de arttığını hatırlattı. Canpolat, “Biz o 250 bin kişiyi seçtikten sonra geriye kalan kişilere nasıl bir cevap vereceğiz?  Onlara nasıl bir çözüm üreteceğiz? O anlamda bu tür projelerin çoğalması ve projenin devletin kontrolü ve garantisinde olması lazım. Geçmiş dönemlerde yaşadık örnekleri var.  2-3 yıl öncesinden başlayıp da yarım kalan konutlar var. Burada da iki tarafı dinliyorsun, TOKİ ihale etmiş müteahhit demiş ki ‘inşaat maliyet fiyatları arttı, altından kalkamıyorum’. Durum böyle olursa projenin güvenilirliği de ortadan kalkıyor” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

“Kiracılar tedirgin”

 

Canpolat, son bir yılda arz talep dengesinin bozulması ile birlikte fiyatların katlandığını kaydetti.  Bir yıl öncesinden hem kiralık hem de satılık ev fiyatlarının arttığını dile getiren Canpolat, “Özellikle Mersin için konuşuyorum dışarıdan evlere o kadar çok talep oldu ki arz ve talebin dengesi allak bullak oldu. 3 tane arz var, 23 tane talep var, otomatik olarak fiyatlar aldı başını gitti.  Ben biraz daha ürkütücü rakamlardan bahsetmek istiyorum,  Mersin merkez ve ilçelerinde kiralık daire yok. Ofislerimize günde 15-20 tane kiralık daire soran memur kesimi var.  Açık ve net söyleyeyim vereceğimiz dairemiz yok. Üst düzey bürokrat Mersin’e tayini çıkıyor, araya adam koyuyorsun, bütün şartlarını zorluyorsun daire bulamıyorsun. Bulduğun zaman da 10 bin lira kira rakamları konuşuluyor. Bu böyle devam ederse bunun önüne geçemeyeceğimiz çok ciddi problemler yaşayacağız” şeklinde konuştu.

 

 

“FİYATLAR ALDI BAŞINI GİTTİ”

 

Mersin Emlakçılar Odası olarak tüm şikayetleri dinlediklerini ifade eden Canpolat, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklara değindi.  Canpolat, kiracıların önünü göremedikleri için tedirginlik duyduklarını belirterek, “Gelen şikayetlerin yüzde 90’ı ‘ev sahibi beni evimden çıkarıyor, evi satacağını söylüyor. Ya da ‘bin liraya oturuyorum 5 bin lira teklif ediyor’ şeklinde.  Gerçekten hal böyleyken bizler de çok üzülerek şunu söylemeye çalışıyoruz; ‘ev sahibinle iyi geçin en azından orta bir rakamda buluş. Evden çıktığın zaman bulacağın rakam buranın 3 4 katı olacak’ diyerek kiracılara uzlaşma yoluna gitmelerini söylüyoruz” diye konuştu.  

 

“Kendi şehrimizde göçmen gibiyiz”

 

Mersin’de pandemiden önce özellikle yazlık bölgelerde bir konut fazlası olduğunu söyleyen Canpolat, son yıllarda konut açığının oluştuğunu söyledi.

Son dönemde savaş nedeni ile ülkemize sığınan yabancıların Mersin’de de nüfusu arttırdığına dikkat çeken Canpolat, “Özellikle yazlık bölgelerde konut fazlası vardı.  Nükleer santral inşaatında 25-30 bine dayanan Rus işçi çalışıyor.  Ailelerinin de gelmesi ile birlikte ciddi bir konut ihtiyacı doğdu. Gezelim Silifke’yi, Aydıncık’ı, Anamur’u devam eden yüzlerce konut inşaatı var. Çoğu da satılmış durumda. Durum böyle olunca biz aslında yabancılara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kendi şehrimizde göçmen olmaya başladık” diye konuştu.