İstiklal Caddesine ilk kepçe vuruldu | Güney Gazetesi Mersin

İstiklal Caddesine ilk kepçe vuruldu

İstiklal Caddesi, Mersin’in en eski ticaret merkezi olmasının yanı sıra hala yaya ve insan trafiğinin en yoğun olduğu caddelerinden biri. Bütün bu özelliklerine rağmen İstiklal Caddesinde yıllardır ne kaldırımlar yenilendi ne de cadde de bir yenileme çalışması yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi caddenin çehresini değiştirecek yenileme çalışmasına dün başladı.

İstiklal Caddesine ilk kepçe vuruldu


MAHMUT SÖNMEZ

 

Yenileme çalışmasının caddeyi daha cazip bir hale getireceğini söyleyen cadde esnafı ise çalışmanın bir an önce bitirilmesini istiyor.

İstiklal Caddesi ticari açıdan, hem tarihte hemde günümüzde Mersin için en önemli noktalardan biri. Ticari öneminin yanı sıra yaya ve insan trafiği yönünden de şehirde en fazla kullanılan merkezlerden biri olan İstiklal Caddesi ekonomik, tarihi, kültürel ve sosyal anlamda Mersin için önemini hala korumakta.

İstiklal Caddesi, birçok anlamda şehir için büyük bir önem taşımasına rağmen yıllardır caddeye hiçbir yenilik yapılmadı. Şehrin en çok kullanılan ve en merkezi yerinde bulunmasına rağmen caddenin kaldırımı 20 yılı aşkın süredir yenilenmedi, ışıklandırması yetersiz, yaya, engelli ve bisikletliler için kullanılmaya elverişsiz ve günün şartlarına göre yenilenmediği için mesai saatleri içerisinde sürekli trafik keşmekeşinin yaşandığı bir yer haline geldi.

 

AVM gibi olacak

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi “İstiklal Caddesi Kentsel Tasarım Projesi’ ile engelli, yaşlı, çocuk tüm grupların erişebileceği yaya, taşıt, bisiklet trafiği düzenlenecek ve kent merkezi Akdeniz iklimine uygun, açık bir alışveriş merkezi konseptine kavuşturmayı hedefliyor caddeyi. Belediyeye bağlı ekipler, yenileme kapsamında trafiğe kapanan Tren Garı ile Hastane Caddesi kavşağı arasında dün ilk kepçeyi vurdu. Buradaki çalışmanın 15 Aralık’a kadar bitmesi hedeflenirken, ardından Aralık ayının ortasından Şubat ayının ortasına kadar da Hastane Caddesi kavşağı ile Özgür Çocuk Parkı kavşağı arasında yenileme çalışmasına devam edilecek.

 

Esnaf yenilemeden memnun ama inşaatın bir an önce bitmesini istiyor

 

İstiklal Caddesinde bulunan esnaflar ise yapılacak çalışmanın kendilerini mutlu ettiğini, şehrin en merkezi caddelerinden biri olmasına rağmen İstiklal Caddesinin yıllardır hak ettiği değeri görmediğini ve hizmetlerden mahrum bırakıldığını söylediler. Yapılacak çalışmayla caddenin daha modern ve cazip bir hale gelmesinin işlerini de iyi etkileyeceğini söyleyen cadde esnafının tek kaygısı ise inşaat süresinin uzun sürmesi. Ekonomik kriz sebebiyle işlerin tadı olmadığını belirten cadde esnafı, yoğun bir çalışmayla caddede ki yenileme çalışmasının bir an önce bitmesini istiyor.