ELVAN KONUK
Eğitim-Sen binasında açıklama yapan Mersin Kadın Platformu üyeleri, gittikçe yaygınlaşan şiddet, taciz ve ataerkil politikalara karşı ‘tutum belgesi’ hazırlığında olduklarını ve ilerleyen zamanlarda kentteki kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını söyledi.
Platform adına açıklamayı okuyan Canan Yüce, “Gittikçe yaygınlaşan ve eril söylemler eşliğinde yaşama geçirilen kadının kamusal alandan uzaklaştırılmasına yönelik cinsiyetçi, ataerkil politikalar ile kadınlara, LGBTİ+lara, çocuklara yönelik taciz ve şiddetin her geçen gün artarak devam ettiği ülkemizde bunlarla mücadele etmek birinci önceliklerimizden olmuştur. Mersin Kadın Platformu’nun ilkelerinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan esaslarının netlik kazanması, genişletilmesi ve toplumsal alanda söz söyleyen her yere ulaştırılabilmesi için tutum belgesi çalışmasına başlanmıştır” dedi.
“ORTAK EMEK VE UZMAN DESTEĞİYLE TAMAMLANACAK”
Tutum belgesi hazırlıklarının her alandan kadının ve LGBTİ+ların ortak emekleri ve hukuk, tıp, psikoloji, sosyoloji gibi alanlardan uzmanların destekleriyle en kısa süreçte tamamlanacağını söyleyen Yüce, “Bu belgenin hazırlanışında platformun parçası olan bileşenlerin emekleriyle ortaya konulacak olan eşit yurttaşlık hakkı, özgürlük ve mücadele odaklı ilkelerin ve açıklamaların tümünün iletilecek tüm kurum ve kuruluşlarca önemsenmesini yalnızca temenni değil aynı zamanda toplumsal hareketin temel dinamiklerinden biri olan kadın hareketi mücadelesinin parçası olarak talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kent içindeki kurumların toplumsal eşitliğin farkında olmasının önemine dikkat çeken Yüce, tüm süreç içerisinde uygulanacak politika, tutum ve davranışlar konusunda taviz vermeden takipçi olacaklarını söyledi. Yüce, belgenin açıklanmasındaki amacı ise “Bugün bu çalışmaların hız kesmeden başlayacağını paylaşırken tüm ülkede ve sınırlarımız dışında var olan krizleri önümüze alarak, siyasal atmosferin, savaş politikalarının, dinci gerici sistemin, baskıyla dizayn edilmeye çalışılan düzenin tüm yanlış ve aksak yönlerini gözler önüne serebilmeyi bu belgenin en önemli amaçlarından biri olarak görüyoruz. Ayrıca cinsiyetçi ve baskıcı; mobbing vb. hak ihlallerin önlenmesi, ihlaller oluştuğunda takip edilecek onarıcı adımların belirlenmesi ve ihlallerin tekrarlanmaması için kurumsal dönüşümü sağlayacak yöntemleri tanımlamak esaslarımızdan olacaktır” şeklinde açıkladı.