Türkiye'nin jeopolitik avantajı ile birlikte kaliteli ve uygun maliyetli üretiminin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında önemli rol oynadığını vurgulayan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, elde edilen başarıların takdir edilmesiyle daha iyi sonuçların ortaya çıkacağına ve başarıların artarak devam edeceğine inandıklarını vurguladı.
“SEKTÖR İHRACATINA YÜZDE 17,68 ORANINDA DESTEK VERDİK”
Dünya genelinde 207 ülkede insanlığın gıda güvenliğine 2 binden fazla ürünle destek sağlayan Türkiye’nin 2022 yılı Ocak-Eylül ayları arasında yüzde 29 artışla 8,25 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç ettiğini kaydeden Başkan Veysel Memiş, “Eylül ayında yüzde 34 artışla 183,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Birliğimiz, yılın ilk 9 ayında yüzde 38 artış sağlayarak 1 milyar 459 milyon dolarlık dış satım değerine ulaştı. Küresel arenada 100’ü aşkın ülkede ihracatımızı artırdık. Elde ettiğimiz bu performansla Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17,68 oranında destek verdik” diye konuştu.
“EN FAZLA BAKLİYAT, PASTACILIK ÜRÜNLERİ VE BİTKİSEL YAĞLAR İHRAÇ ETTİK”
Üçüncü çeyrek itibarıyla bölge ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, AHBİB üyesi ihracatçıların en yüksek ihracat değerlerine bakliyat, pastacılık ürünleri ve bitkisel yağlarda ulaştıklarını söyledi. Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Yılın ilk dokuz ayında en fazla ihraç ettiğimiz ürün grubu listesinde yüzde 74 artış ve 440,5 milyon dolar değer ile bakliyat ürünleri birinci sırada yer aldı. Bölge ihracatının yüzde 30’unu oluşturan bakliyatın ardından yüzde 31 artış ve 309,8 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri ikinci, yüzde 53 artış ve 191,5 milyon dolar değer ile bitkisel yağlar üçüncü sırada takip etti. Söz konusu dönemde tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettiğimiz ürün kırmızı mercimek oldu. Yüzde 128 artışla 266,4 milyon dolar değere ulaştığımız kırmızı mercimek, bölge ihracatımızın yüzde 18’ini oluşturdu.” (Haber Merkezi)