Eğitimciler 2 Kasım’da iş bırakacak | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimciler 2 Kasım’da iş bırakacak

Mersin’de Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı birleşen 5 eğitim sendikası, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde 2 Kasım’da iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

Eğitimciler 2 Kasım’da iş bırakacak


HASAN KÜÇÜK  

Mersin’de 5 eğitim sendikası TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi için birleşme kararı aldı. Mersin Suphi Öner Öğretmen Evi’nde, Eğitim Sen, Eğitim İş, Hür Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen ve Teç-Sen temsilcileri bir araya geldi. Sendika temsilcileri önümüzdeki süreci ve 2 Kasım iş bırakma eylemine yönelik planlamayı konuşarak diğer sendikaları ve sendika üyesi olmayan öğretmenleri birlikte mücadele etmeye davet etti. Sendika temsilcileri 24 Ekim Pazartesi günü saat Eğitim-Sen Mersin şubesinde ortak basın toplantısı düzenleyerek süreçle ilgili bilgilendirme toplantısı yapma kararı aldı.

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül gazetemize yaptığı açıklamada; Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun mimarı Eğitim Sen’in bile yeni bir taslak yayınladığını hatırlattı. Ankara’da 12 sendikanın ÖMK’nın hükümet tarafından yeniden ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi için bir araya geldiğini ifade eden Sümbül, ”Mersin’de de ÖMK'nın hukuksuzluğu, geçersizliği ve adaletsizliğini hep birlikte haykırmak için 5 sendika temsilcisi bir araya gelme kararı aldık ve Suphi Öner Öğretmenevi’nde toplantı gerçekleştirdik. 5 sendika olarak taleplerimizi dile getireceğiz. Taleplerimiz yerine gelmezse 2 Kasım’da iş bırakıp eğitim emekçileri alana çıkacağız” dedi.

İŞTE TALEPLER

19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmeli, ÖMK’nın TBMM’de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmeli.

Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalı.

Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli.

Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalı.

Kamuda mülakat uygulamasına son verilmeli.

Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmeli.

Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalı.