“Taşocağı istemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Taşocağı istemiyoruz”

Mersin Çevre Platformu üyeleri, Hamzabeyli, Kayrakkeşli Hacgediği mevkisi, Çukurkeşlik, Değirmençay ve Turunçlu mahallelerinde ayrı ayrı 5 adet taşocağının yapımının iptal edilmesi için bir araya geldi. Atatürk Parkında yapılan eylemde, “Taşocağı istemiyoruz” sloganları atıldı.

“Taşocağı istemiyoruz”


 

MAYSA DERYAYEVA

Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabah Aslan, bölgeye yapılacak olan taşocakların havanın, suyun kirletilmesine neden olacağını belirtti.

Aslan, “Kentimizde kurulan taşocakları vahşi madencilik tekniğiyle işletilmekte olup, suyumuzun havamızın ve toprağımızın kirletilmesine neden olmakla birlikte tarım alanlarımıza ve sağlığımıza zarar vermektedir. Taşocaklarının verdiği zarar ortada iken, Hamzabeyli, Kayrakkeşli Hacgediği mevkisi, Çukurkeşlik, Değirmençay veTurunçlu mahallelerinde ayrı ayrı 5 adet taşocağının yapımı için çed raporları onay hazırlıkları sürmektedir. Planlanan taşocakları Kerimler, Çavak, Karahacılı, Işıktepe mahallelerini de çok olumsuz etkileyecektir. Taşocaklarının kurulum planı yaşam alanlarına, su kaynaklarına ve tarım alanlarına çok yakındır” diye konuştu.

Konuşmasında Aslan, taşocaklarının bölgedeki tarımı bitireceğine dikkat çekti. Mahallelerde üretilecek taşların bir kısmının Atatürk Parkı liman genişleme projesinde dolgu olarak kullanacağını iddia eden Aslan, Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet etti.

 

“TAŞOCAĞINA KARŞIYIZ”

 

Taşocağı projesinin iptal edilmesini talep ettiklerini belirten Aslan, “Planlanan Taşocakları, bölgenin tarımına, içme suyu kaynaklarına, bölgedeki derelere, patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü ve tozdan kaynaklı insan sağlığının bozulmasına özellikle patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü insanların ve çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecektir. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca bir kirlilik yaratacaktır. Mahallelerimizin geçim kaynağı olan tarımın olumsuz etkilenmesi bölge insanımızın yoksullaşmasına de neden olacaktır. Mahallelerden üretilecek taşların bir kısmı Atatürk Parkı liman genişleme projesinin dolgu alanında kullanılacaktır. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Yaşam alanlarımızı tahrip edecek Taşocaklarına da karşıyız. Her iki projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Mücadelemiz bundan sonrada devam edecektir” dedi.

 

“BÖLGE HALKI TAŞOCAĞINA İSTEMİYOR”

 

Yenişehir Turunçlu mahalle muhtarı Durmuş Patacı, mahalle sakinleri olarak taşocağına karşı olduklarını ifade etti. Patacı, “Hamzabeyli, Kayrakkeşli Hacgediği mevkisi, Çukurkeşlik, Değirmençay ve Turunçlu mahallelerinde taşocağı kurmayı planlanılıyor. Bölgede tarımı bitirecekler, yollarımız bozacaklar. Taşocağı istemiyoruz ve hayır diyoruz” diye konuştu.

 

“ATATÜRK PARKI HALKINDIR”

Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabahat Aslan, Atatürk Parkına yapılacak liman genişletme çalışmasının hukuksuz ve kent yaşamına saldırı olduğunu vurgulayarak, “Atatürk Parkını ranta kurban etmeyeceğiz” dedi.

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi olan MIP A.Ş nin Mevcut limanın Atatürk Parkına doğru genişleme projesine karşı olduklarını ifade eden Aslan, “Bu proje hukuksuzdur ve kent yaşamına bir saldırı olup, Atatürk Parkının yok olmasına neden olacaktır. Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir” şeklinde konuştu.