Öğretmenler iş bırakacak | Güney Gazetesi Mersin

Öğretmenler iş bırakacak

Mersin’de eğitim emekçileri TBMM’de kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle 2 Kasım’da iş bırakma kararı aldı.

Öğretmenler iş bırakacak


HASAN KÜÇÜK

 

Mersin’de TBMM’de kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitimcilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Söz konusu kanuna tepki için 14 Ekim’de Ankara Başkent Öğretmenevinde bir araya gelen 12 sendika temsilcisi ortak metne imza atarken Mersin’de de Eğitim Sen, Eğitim İş, Hür Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen ve Teç-Sen temsilcileri alınan kararları hayata geçirme konusunda ortak karar aldı. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Eğitim Sen binasında aldıkları kararlarla ilgili basın açıklaması yaptı. 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanunu tüm eğitim sendikaları ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesinin acil talepleri olduğunu ifade eden Sümbül, “Eğitim öğretim yılı hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalı.  Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1 dereceye kadar gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli” dedi.

 

“KADROLU GÜVENCELİ İSTİHDAM SAĞLANMALI”

 

Eşit işe eşit ücreti ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmesi gerektiğini anlatan Sümbül şöyle devam etti: “Kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalı. Kamuda mülakat uygulamasına son verilmeli. Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım gözetmeksizin giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli. Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları sosyal devlet anlayışı ile devlet güvencesini alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalı.”  

 

“ÖNCE UYARIP SONRA İŞ BIRAKACAKLAR”

 

Bu taleplere ilişkin düzenlemelerin yapılmaması halinde 26-27-28 Ekim 2022 tarihlerinde iş yerlerinde kokart takılması eylemi gerçekleştireceklerini vurgulayan Sümbül, 26 Ekim 2022 tarihinde ilk teneffüs saatinde öğretmenler odasında veya iş yerlerinde ilk mesai başlangıcında ortak bildirim metnini okuyacaklarını kaydetti.

Sümbül, bu talep ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararı alındığını kaydetti.

 

“Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin” 

 

 

Eğitim Sen binasında düzenlenen basın açıklamasına katılan Eğitim Sen  Genel Merkez Kadın Sekreteri ve MYK üyesi Simge Yardım ise Öğretmenlik Meslek Kanununun (ÖMK) ptal edilmesi gerektiğini ve tüm eğitim emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde maaş verilmesini talep ettiklerini söyledi.

 

Sendika olarak ÖMK’nın gündeme geldiğinden beri itirazlarda bulunduklarını ve kanunun iptal edilmesini istediklerini anlatan Yardım, 13 maddeden oluşan meslek kanunu bir meslek kanunu özelliği taşımadığını ve sadece kariyer basamaklarını düzenlediğini kaydetti.

 

“YENİ AYRIŞTIRMALARI BERABERİNDE GETİRECEK”

 

Eğitim emekçilerinin bir meslek kanununa ihtiyacı olduğunu anlatan Yardım, “Ancak bu meslek kanunu eğitim emekçilerinin ekonomik demokratik haklarını tanımlayan, öğretmenlik mesleğinin değerini artıran bir meslek kanunun olmalı ve tüm eğitim sendikalarının tüm eğitim emekçilerinin görüşü alınarak hazırlanmalı dedik. Bu anlamda itirazlarımızı ifade ettik. Mevcut hali ile öğretmenleri çok daha fazla ayrıştıracak var olan ücretleri sözleşmeli, ücretli kadrolu ayrımını yaparak yeni ayrıştırmaları beraberinde getirecek, uzmanlık, başöğretmenlik statüsü getirecek olan bir kanun. Bu anlamı ile bir bütün olarak çalışma barışını bozacağını ve eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı olacağını ifade ettik” şeklinde konuştu.

 

“ANAYASA MAHKEMESİNDEN İPTAL KARARI BEKLİYORUZ”

 

ÖMK ile ilgili Anayasa Mahkemesinin bir an önce iptal kararı vermesini beklediklerini anlatan Yardım şöyle devam etti: “Eğitim sendikalarını bir çağrımız oldu. Sendikaların talepleri ortak eylem kararı alınması yönünde idi. Çalışmalar sonuç verdi 12 sendika olarak 2 Kasım’da iş bırakma kararı aldık. Bu taleplerimiz ÖMK’nın iptal edilmesi ve tüm eğitim emekçilerinin yoksulluk sınırının üzerinde maaş  verilmesidir.”