ELVAN KONUK
Döviz değer kazanmaya devam ederken altın fiyatları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de düşüşe geçmişti. Uzun zaman sonra bin liranın altına düşen gram altın yükselerek bin lira civarında seyretmeye başladı. Kuyumcular altının Aralık ayından sonra yükseleceğini söyleyerek yatırım yapmak isteyen vatandaşlara altın almaları tavsiyesinde bulundu. Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, altın fiyatlarındaki dalgalanmanın kuyumcuları işçilik yönünden etkilediğini söyledi.
“ALTINDAN DEĞİL, İŞÇİLİKTEN ZARAR EDERİZ”
Altının arz talep doğrultusunda yükseldiğini söyleyen Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, “Altın ne kadar talep görürse o kadar fiyat yükselir. Bu yükseliş ülke ekonomisine de bağlıdır. Doların yükselmesi eskiden altını yükseltirdi, şimdi dolar yükseliyor ama altın maalesef düşüyor” dedi. Altın fiyatlarındaki değişikliklerde kuyumcunun altından zarar etmediğini dile getiren Karteper, “Altın fiyatında bin lira civarı bir durulma var. Şuan ons 1649 civarı, durulma var. Bir basamak yukarı çıkıyor bin 10 oluyor bir basamak aşağı iniyor bin lira civarı oluyor. Biz altından zarar ya da kar elde etmeyiz. İşçiliklerden zarar görebiliriz. Herkes altın yükseldiğinde ‘kuyumcu zengin oluyor’ der ama değil. Karımızın hepsi imalat sürecinde imal edip müşteriye sattığımız işçilikte” şeklinde konuştu.
“ALTIN DÜŞTÜĞÜNDE SATIŞLARIMIZ DAHA İYİ OLUYOR”
31 yıldır kuyumculuk sektöründe çalışan Uğur Tokuçcu, altındaki düşüş ve yükselişin satışlarını etkilediğini söyledi. Altının işleniş sürecinde atölyede çalışan Tokuçcu, kezzap, bakır, asit, tuz ruhu gibi altın girdi maliyetlerindeki zamlardan olumsuz etkilendiklerini söyledi. “Her şeyin fiyatı yükseldi, altın da yükseldi. Ama bizim atölyede girdi maliyetlerimiz aşırı pahalı oldu. 250-300 liraya aldığımız ürünler şuan 800 lira civarında” ifadelerini kullanan Tokuçcu, “Çoğunlukla toptan perakende olmak üzere, kişiye özel tasarımlar da yapıyoruz. Ürünlerimizi İstanbul, Maraş gibi illere ve Mersin’in ilçelerine yolluyoruz. Altın düştüğünde toptan satışlarımız çok daha iyi olur. Altının yükselmesi bizim işimize yaramıyor” dedi.
“İNSANLARIN PORTFÖYLERİNDE ALTIN BULUNDURMASINI İSTERİZ”
Altın fiyatlarındaki düşüşün ilk denedi olarak devletin kredileri kapatması olduğunu ifade eden Tokuçcu, “Herkes alacağı işleri kendi öz kaynağı ile ödemeye çalışıyor. Bunun içinde altın da oluyor. Öncelikle vatandaş altınlarını satıyor. Bu da altın fiyatlarını etkiliyor” diye konuştu. Aralık ayından sonra altının yükseleceğini düşündüklerini söyleyen Tokuçcu, insanların yatırım aracı olarak altını portföylerinde bulundurmaları önerisinde bulundu.
MERSİN’E KUYUMCUKENT YAPILIR MI?
Mersin’de kuyumculuk atölyelerinde çalışan esnaf kente Kuyumcukent yapılmasını istiyor.
Devletten bu konuda bir yatırım desteği gelmesini bekleyen esnaf, hem güvenlikli bir yerde çalışmak hem de ürünlerini daha çok sergileyebilecekleri bir alan istedi. Öte yandan kuyumcular altını şekillendirirken kullandıkları kezzap, asit gibi ürünlerden çıkan duman nedeniyle mahalle aralarında bulunan atölyelerinde zor durumda olduklarını dile getirdi.
Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper ise Kuyumcukent yapımı için Mersin’de üye sayılarının yetersiz olduğunu söyledi. Karteper, “Çok üyesi olan bir ilde Kuyumcukent olur İstanbul gibi, Maraş gibi. Ama bizim 230 civarı üyemiz var. Kuyumcukent hemen projeye dökülüp de yapılacak bir şey değil. Önemli olan büyük bir para bağlamak oraya. Ben de istiyorum kocaman bir kent kurup tüm kuyumcuları oraya alayım. Ya da atölyecileri alayım, kezzap şehir içinde kaynatılmasın” şeklinde konuştu.