Ziraat Odası Başkanından Toprak Koruma Kurulu çıkışı | Güney Gazetesi Mersin

Ziraat Odası Başkanından Toprak Koruma Kurulu çıkışı

Turunçgil Kongresinin basın tanıtın toplantısında, daha önce Toprak Koruma Kurulu’ndan çıkarılan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz’dan kurula yeniden katılmaları için çıkış geldi. MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan ise narenciye ağaçlarının konut olması ile ilgili sıkıntı olmadığını ancak sanayi alanı bulamadıklarını söyledi.

Ziraat Odası Başkanından Toprak Koruma Kurulu çıkışı


HASAN KÜÇÜK

 

Bir basın mensubunun bir yandan Turunçgil Kongresi düzenlenirken diğer taraftan yapılaşma nedeniyle azalan narenciye ağaçlarını korumak için nasıl bir çalışma yapıldığı yönündeki sorusuna cevap veren Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, “Üreticiden tüketiciye kadar olan bütün süreci takip ediyoruz. Bitkisel Üretim Genel Müdürü bizim yönetim kurulumuzda. Bu devletin bu işe önem verdiğini gösteriyor. Turunçgil Stratejik Planı’nda son aşamaya gelindi. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Bazı bölgelerde yapılaşma var, sektörde üretim düşüyor gibi gözükse de özellikle bölgede ve ovada üretim artıyor. Pandemi sürecinde bağışıklığı arttırdığı için önemi daha iyi anlaşıldı. Bundan dolayı yatırım artıyor. Kısa zamanda turunçgil envanter çalışmamızı bitireceğiz” dedi.

 

 

 

“TOPRAK KORUMA KURULUNA GELMEDEN YAPILAŞMA İZNİ ÇIKMAZ”

 

Vali Ali Hamza Pehlivan ise tarım arazilerinin muhafazasının ilgili kanunlarla hüküm altına alındığını söyledi. Toprak Koruma Kurulu’na gelmeden narenciye bahçelerinin bulunduğu arazilerin yapılaşmasına izin çıkmayacağını anlatan Vali Pehlivan, “Zaman zaman tür değişiklikleri oluyor. Bu tür değişikliği il tarım müdürlüğü kontrolünde vatandaşın piyasadaki değişimlere ve ürün tercihine göre yapılıyor. Tarım Bakanımız Mersin ziyaretinde bakanlık bünyesinde ürün güvenliği birimi yanında arz güvenliği birimi oluşturulacağını duyurdu” dedi.

 

 

 

KIZILTAN: APARTMANGİL YETİŞTİRİYORUZ

 

 

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan ise bu durumun bütün Mersinlilerin düşünmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. “Artık aparmangil yetiştiriyoruz” diyen Kızıltan, “Narenciye bahçelerinin konut olması ile ilgili bir sıkıntı olmuyor. Tıkır tıkır Toprak Koruma Kurulu izinleri veriyor. Bahçeler portakallar kesiliyor apartmanlar patır patır dikiliyor. Ama sanayi ile ilgili bir şey yapılacağında Toprak Koruma Kurulu da devreye giriyor. Ortalığı kilitliyor. Sanayi ile ilgili hiçbir alan bulamıyoruz. Çok zor sanayi alanı üretiyoruz. Ama elimizdeki üretim yaptığımız narenciye bahçelerini konutlar için çok kolay feda edip gönderiyoruz. Oturduğum semt sulama kanallarının bulunduğu bir yerde. Her oraya gittiğimde içim parçalanıyor. Orada kalan birkaç çiftçi mücadele ediyor. Bu çok önemli bir konu. Bütün Mersinli buna sahip çıkmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

“TOPRAK KORUMA KURULUNA YENİDEN GİRMEK İSTİYORUZ”

 

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise 2017 yılından bu yana Mersin Toprak Koruma Kurulu’ndaki görevlerini ifade edemediklerini söyleyerek Toprak Koruma Kurulu’ndaki üyeliklerinin  yeniden başlatılması için destek istedi.

 

 

VALİ PEHLİVAN: KONUYU DEĞERLENDİRECEĞİZ

 

Yeniden söz alan Vali Pehlivan ise şunları söyledi: “Toprak Koruma Kurulu profesyonelce çalışıyor. Sizde görev yaptığınız süreçte bunu bilirsiniz. Özellikle arazilerin korunması konusunda hassasiyet çok daha fazla. Sanayi alanları ile ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Bunun bir yasal çerçevesi var. Tarım dışı alanların sanayi alanları yapılması için bugüne kadar yapılması gerekenler yapılmış ama şunu kabul ediyoruz ki söz konusu alanın küçük bir kısmı tarım arazi olarak kalmış olsa bile tarım arazisini korumak zorundayız. Sanayiyi  tarım ve orman vasfını kaybetmiş arazilere yönlendireceğiz. Toprak Koruma Kurulu güzel çalışmalar yapıyor. Ziraat Odası Başkanımızın dediği konuyu değerlendireceğiz.”