HASAN KÜÇÜK
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi ve Yenişehir Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Cumhuriyetin 100.Yılına Girerken, Atatürk’ün Denizcilik Ülküsü” konferansına katıldı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in de dinleyici olarak yer aldığı konferansın açılış konuşmasını ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan yaptı.
“ATATÜRK DONANMA EKSİKLİĞİNDE ÇANAKKALE SAVUNMASINDA GÖRDÜ”
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz konferansında Türkiye’nin bir deniz ve yarımada devleti olduğuna vurgu yaptı. Bir devletin denizleri ihmal edip uzak durarak siyasi, ekonomik varlığını sürdüremeyeceğini ifade eden Gürdeniz, “Atatürk bu gerçeği çok iyi gören bir liderdi. Çanakkale Savaşları sırasında büyük bir armadanın ufkun ötesinden çıktığını görür. 57. Alaya ölmeyi emreden bir komutandan bahsediyoruz. Niçin 57. Alaya ölmeyi emretti? Güçlü bir donanma olsa idi bu emri verir miydi? Güçlü bir donanma olsa idi yaklaşık 50 bin kişilik bir donanma gücü Gelibolu Yarımadasının sahillerine çıkamazdı. Atatürk denizin önemini en çarpıcı bir şekilde Anavatan savunmasında Çanakkale’de gördü” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün bir yarımada coğrafyasında denizde güçlü olmadan savunmayı denizden başlatmadan hayatta kalınamayacağını bildiğini ifade eden Gürdeniz, “O yüzden donanmadan yana güçlü olunması gerektiğini söylüyor. Donanmasız Anadolu olmaz diyor. Atatürk kapitülasyonların Türkleri denizcilikten ne kadar uzak tuttuğunu görmüştür. Türklerin ne kadar hızlı denizci olabileceğini görmüş kendisi de denizi çok seviyor. Denizci bir akıl, denizci yeteneği ortaya çıkarmak için çırpınmıştır” şeklinde konuştu.
“CUMHURİYET KURULDUĞUNDA 1 TANE AMİRAL VAR”
Cumhuriyet kurulduğunda bir tane amiral bulunduğunu onunda boğazlar komisyonunda olduğunu anlatan Gürdeniz, “Bu kadar, başka amiral yok. Donanmanın durumu çok kötü diyor. Çok üzülüyor. Ama subayların bilgisi enerjisinin kendisini çok etkilediğini söylüyor. Kurtuluş Savaşı kara savaşı olarak cereyan etti. 300 bin ton cephane her ne kadar deniz yolu ile Sovyetler Birliği’nden geldi ise de donanma ile gelmedi. Donanma zaten 3 parça küçük tekne. Diğerleri Mondros Mütarekesi nedeniyle zaten İstanbul’da, hiçbir yere çıkamıyor. Osmanlı’nın o dönem 2 bine yakın subayı var. Bu subaylardan sadece 250-300 tanesi Anadolu’ya kaçmış. Diğerleri evlerinde oturuyor maaşını alıyor. Ama milli mücadeleye katılan bu dediğimiz küçük grup çok etkili” diye konuştu.
Türklerin Kurtuluş Savaşı’nda kimseye borcunun olmadığını belirten Gürdeniz, “Bizim kimseye borcumuz yok. Ne İngiliz ne Amerika. Çünkü bizim için kimse savaşmadı. Bizim için sadece Türk halkı savaştı. Bizi İngiliz, Alman, Fransız, Japon, Kore ve İtalya’dan ayıran bu” dedi.
Programın sonunda Gürdeniz’e ADD Mersin Şube Başkanı Erkan tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.