Avukat sayısında hızlı artış | Güney Gazetesi Mersin

Avukat sayısında hızlı artış

Son dönemde artan üniversite ve hukuk fakültesi sayısı ile birlikte mezunlarda da artış yaşandı. 2000’li yıllarda Mersin genelinde 27 stajyer avukat olduğunu dile getiren Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, artık yıl içinde kentte 600-650 civarı stajyer olduğunu söyledi. Özdemir, hukuk fakülteleri sayısındaki artışın barolarda hem ekonomik hem de itibar anlamında sorun yarattığını vurguladı.

Avukat sayısında hızlı artış


ELVAN KONUK

 

Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, Marde Hotel’de düzenlenen toplantıda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.  İlk olarak 2015'te katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi anan Özdemir, adli yardımlar, avukatların ekonomik sorunları- CMK ücretleri ve sorunlarının çözümü için yapılanlar, merkez ve komisyon çalışmaları ile toplumsal çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Mersin Barosu’nda yaklaşık 3 bin 91 aktif çalışan avukat ve 335 stajyeri olduğunu söyleyen Özdemir, “Bugün itibariyle Mersin Barosu, Türkiye’nin 8. büyük barosu. Her geçen gün sayımız artarak büyüyor. Aslında bu bizim biraz da eleştirdiğimiz konulardan bir tanesi. Zira sizin de bildiğiniz üzere hukuk fakültelerinin sayısı Türkiye’de gün geçtikçe artıyor. Hafta sonu baro başkanları toplantısındaydım. 87 tane Türkiye’de hukuk fakültesinin olduğu, yine yurtdışında bu sayının 115 civarında olduğu belirtildi. Tabi ki bu kadar hukuk fakültesinin olduğu yerde bu kadar mezunun da olması gayet doğal ama bunun barolara yansıması olumlu anlamda ilerlemiyor” dedi.

 

“2000 YILINDA MERSİN’DE 27 STAJYERDİK”

 

Hukuk fakülteleri sayısındaki artışın barolara olumsuz yansıdığından söz eden Özdemir, rakamlardaki artışa da dikkat çekti. Özdemir,” 2000 yılında Mersin Barosu’nda staja başladığımda 27 kişiydik, Mersin genelinde, tüm ilçeler dahil. Ama bugün stajyer sayımız ortalama yıl içerisinde 600-650 civarını buluyor. Her geçen gün artan mezun sayısı hem baronun işleyişi anlamında hem de meslek işleyişi anlamında birtakım ekonomik ve itibar sorunlarını da beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“Baroda 16 yıl sonra bir ilk”

 

 

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen seçimlerde Av. Gazi Özdemir, Mersin Barosu Başkanlığına yeniden seçilmişti. Özdemir, seçimlerde 16 yıl sonra tam kadro başarı elde edildiğine dikkat çekti.

 Yönetim kurulu üyelerini tanıtan Başkan Özdemir, “Seçimlerde tam kadro başarı elde ettik. Mersin Barosu’nda 16 yıl sonra bir ilk gerçekleşti. Tüm kurul adaylarımızla birlikte baroda görev alma şerefine nail olduk. Hem yönetim hem disiplin hem denetim hem de barolar birliği delegeleri olarak tam liste başarı sağladık. Bu noktada öncelikle değerli meslektaşlarımın bizlere verdiği bu güvenden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Mersin Barosu’nda Av. Kazım Yüksel Başkan Yardımcısı, Av. Murat Akın Genel Sekreter, Av. Rauf Sina Aycan Sayman olarak yer alırken yönetim kurulu üyeleri ise Av. Onur İslim, Av. Erhan Cırık, Av. Fatih Oyan, Av. İbrahim Hakkı Koç, Av. Burak Can Erden, Av. Hakkı Eren Mülayim ve Av. Çiğdem Ataş Erçolak bulunuyor.

 

 

 

 

“Mesleğimize yönelik şiddet olayları artıyor”

 

 

Avukatlara yönelik şiddet olaylarına kamuoyunda yeterince yer verilmediğinden yakınan Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, artan şiddet olaylarına dikkat çekti.

Avukata yönelik şiddet konusunda destek beklediklerinin altını çizen Özdemir, “Şiddet her yerde var. Kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddet gibi. Ama bununla birlikte mesleklere yönelik şiddet de gün geçtikçe artıyor. Ben şu duruma üzülüyorum. Bir doktor şiddet gördüğü zaman buna çok fazla duyarlılık gösteriliyor. Doktorluk tabi ki çok kutsal bir meslek. Ancak bir avukat şiddet gördüğü zaman müvekkilinden maalesef basında ve kamuoyunda çok fazla gündeme getirilmiyor. Ama aslında avukatların tamamı kamu hizmeti gören meslek erbaplarıdır. Bizim en çok yaşadığımız sorunlardan biri şiddet olayları. Bu fiziksel şiddete yönelik olduğu gibi sözle yapılan şiddet de gün geçtikçe artarak devam ediyor. Avukata yönelik şiddet olaylarında sizlerin de desteğiyle kamuoyunda bir baskı oluşması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.