Su fiyatında son sözü mahkeme söyleyecek | Güney Gazetesi Mersin

Su fiyatında son sözü mahkeme söyleyecek

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ genel kurulunun su tarifelerine yüzde 25 oranında zam yapılması teklifini reddetmesini veto etti ve yeniden görüşülüp ısrar kararı aranması için genel kurula iade etti. Genel kurulda Cumhur İttifakı üyeleri kararda ısrar sayısını bulunca MESKİ’nin talebi bir kez daha reddedilmiş oldu. Seçer, maliyetinin altında su satılmasının kanunen mümkün olmadığını belirterek, “Hiçbir belediye başkanı vatandaşına yüksek fatura tahakkuk etmek istemez” dedi. Seçer, genel kurul kararını idari mahkemeye taşıyacağını söyledi.

Su fiyatında son sözü mahkeme söyleyecek


ABİDİN YAĞMUR

 

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü olağanüstü toplanarak, son olağan genel kurulda Cumhur İttifakı oylarıyla reddedilen2023 Mali Yılı Ücret Tarifesi tasarısını yeniden görüştü.

Başkan Vahap Seçer, ilgili maddeye ret oyu veren meclis üyelerinin, kararlarında ısrar edip etmediklerini sormak için oylama yapılacağını belirtti. Yapılan oylamada 42 ret oyu çıktı. Böylece meclis kararında ısrar etmiş oldu ve Başkan Vahap Seçer’e, kararı idari mahkemeye götürme hakkı doğmuş oldu. Su zamlarıyla ilgili son sözü Mersin Büyükşehir Belediyesinin dava açması durumunda Mersin İdare Mahkemesi söyleyecek.

 

“MALİYETLER SEBEP FİYATLAR SONUÇ”

 

MESKİ Genel Kurulunda teklif üzerine konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Girdi maliyetleri sebeptir, ürün fiyatları sonuçtur” dedi.

Bazı meclis üyelerinin ısrar kararı aranması ve konunun mahkemeye götürülmesini eleştirmesi üzerine Seçer, “Sen yeni rakamı beğenmiyorum, hiçbir gerekçe göstermeden keyif olarak 6 lira olsun diyorum diyemezsin. İSKİ kanununda suyu maliyetinin altında satamazsın diyor mu? Diyor. Bitti. Burası bir şirket ama bir kamu kurumu. Hangi belediye başkanı ister misli misli zam yapıp kar etmeyi?” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“HEPİMİZ HER ŞEYİN FARKINDAYIZ”

 

MESKİ Genel Kurulunda su fiyatları konusunda müzakere olanağı olmadığını söyleyen Seçer,  “Keşke sizlerle bu konuda müzakere imkânımız olsa. Ama önümüze siz set koyuyorsunuz. Hayır, kardeşim, biz yeşil ışık yakmayız dediğiniz noktada müzakere olmuyor. Oturup konuşsak, hani iki olmaz bir olur, bir olmaz yarım olur, bir şeyler çıkar. İzah ettik, 22 aylık tabloyu, 10 aylık tabloyu hepsini izah ettik. Siz benden iyi biliyorsunuz, neyi tartışıyoruz ya. Sizin hükümetiniz bir şey açıkladı ya. Yüzde 22.93 yeniden değerlenme oranı açıkladı. Yüzde 67 bizim 10 aylık TEFE TÜFE farkından aldığımız fark. Yani neyi tartışıyoruz. Evine gelen elektriği, iş yerine gelen elektriği sizler bilmiyor musunuz? Hepimiz her şeyin farkındayız” dedi.

 

YÜZDE 190 ZAM YAPAN ZONGULDAK’IN RAPORUNU OKUDU

 

2022 Eylül ayında elektrik tüketim maliyetinin 2019 Eylül ayına göre yüzde 743, 2021 Eylül ayına göre de yüzde 520 arttığına işaret eden Seçer, “Bakın tarihlere dikkat edin 2022 yılı 10 aylık elektrik giderleri toplamı ise 2021 yılı toplam elektrik giderlerine oranı yüzde 285 artmıştır. Diyor ki son bir yılda son 10 ayda yüzde 85 artmıştır. 2022 yılı 10 aylık toplam kimyasal madde maliyeti 2021 yılı toplamına göre yüzde 496, 2019 yılı toplamına göre yüzde 850 artmıştır. 2019 yılı aylık personel maliyetimiz 208 TL iken 2022 yılı aylık personel maliyeti 549 TL’ye yükselmiştir. Uzatmayalım imza sahipleri Dr. Ömer Selim Alan Zonguldak Belediye Başkanı AKP.  Ali Bektaş Kozlu Belediye Başkanı AKP, Kamil Altun Kilimli Belediye Başkanı AKP, Adnan Akgün Çatalağzı Belediye Başkanı CHP, Sabahattin Adıyaman Muslu Belediye Başkanı CHP, Burhan Sezgin Gelik Belediye Başkanı AKP, başka söze gerek var mı? Yüzde 190 suya zam yapılan Zonguldak’ta meclise sunulan rapor, belediye başkanlarının imzasıyla. Ben size sabaha kadar anlatayım, burada sizin belediye başkanlarınız da var, benim belediye başkanlarım da var. Oradaki tabloyu ortaya koymuşlar” ifadelerini kullandı.

 

KIRSALDA SU ÜCRETİ 3 LİRA”

 

Meclis üyelerinin, “Kanalizasyon olmayan yerlerden yüzde 45 atık su bedeli alınıyor” şeklindeki iddiaları üzerine de Seçer, “Kanalizasyon olmayan yerler kırsal kesimlerdir. Şehir merkezlerinde kanalizasyon yok diye bir gerçek yok. Kanalizasyon olmayan yerler köylerdir. Bizim yaklaşık 12 lira su fiyatı var, 12 lira metreküpü. Kırsalda bize 3 lira ödeniyor. Atık su bedeli bunun içerisinde yüzde 45’i. Yüzde 45’ini alın yaklaşık olarak 1.4, 1.3 atıksu bedeli alıyoruz. Toplam abone içerisinde, toplam cironun içerişinde emin olun bunun önemli bir oran olmadığını bilmenizi istiyorum. Tekrar söylüyorum hiçbir belediye başkanı vatandaşına yüksek fatura tahakkuk etmek istemez” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“MESKİ kâr etmek için artış istemiyor”

 

 

MESKİ genel kurulunda Cumhur İttifakı üyeleriyle CHP’li üyeler arasında usul ve yargıyı etkileme tartışmaları da yaşandı.

MHP’li Mehmet Topkara,  Başkan Vahap Seçer’in kararda ısrar arama ve mahkemeye gitme yöntemlerini kullanmasını eleştirdi.

Topkara, “Meclisin kanunen uhdesinde olan konularda, sizin düşünceniz dışında çıkan kararları mahkemeye götürmeye başladınız. Bunun hukuki izahı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Meclisten karar çıkarmak yerine mahkemeye götürmeniz doğru değil” dedi.

MESKİ’nin Tefe ve Tüfe oranında suya zam yaptığını, ekstra bir zamma gerek olmadığını ileri süren Topkara, “İdarenin de haklı olduğu yanlar vardır ama vatandaşımız da sıkıntılı bir süreçten geçiyor. İdare mahkeme üyelerine de sesleniyoruz. Bizim buradaki ifadelerimizi, gerekçelerimizi de dikkate almalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

CHP grup sözcüsü Ünzile Kuru da “MESKİ ben kar edeceğim diye artış talep etmiyor.  Ülke şartları ortada. Faaliyetlerini sürdürebilmek için zammı istiyor. Cumhur İttifakı üyeleri burada da ayrımcılık yapıyor. AKP’li belediyelerde suya zamma evet diyorlar, CHP’li belediyelerde ya artırımı kabul etmiyorlar ya da indirim istiyorlar. Elektrik faturaları uçuyor, doğalgaz faturaları uçuyor siz burada 2 liranın 3 liranın peşine düşüyorsunuz” dedi.

Kuru,  Mehmet Topkara’nın idare mahkemesi üyeleriyle ilgili sözlerini de yargıyı etkilemeye çalışmak olduğunu ileri sürdü ve Topkara’yı kınadığını söyledi.

AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya da, “2 lira, 3 lira vatandaş için önemli. Su fiyatları 6 lira düzeyindeyken şu an 17 lira olması öneriliyor. Enflasyon ve ÜFE eklendiği zaman yüzde 100’lük artış olmuş” ifadelerini kullandı.

MHP’li Mahmut Tat da, MESKİ’ye gerekli yatırımları yapabilmesi için yeterli desteği verdiklerini, suya yüzde 25 oranında zam yapılmasına gerek görmediklerini kaydetti.