ELVAN KONUK
Yüksek enflasyon her geçen gün yeni bir zamla kendini hissettiriyor. Zamlar gıdadan giyime ulaşımdan barınmaya iğneden ipliğe her kalem ürüne yapılıyor. Bu ürünlerden bazıları ise havaların soğuması ile mağazalarda yerini alan kışlık ayakkabı ve montlar. Asgari ücretle geçinen ailelerin yanına yaklaşamadığı yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar eskiyen giyeceklerini onarma yolunu seçti. Bununla birlikte hem ayakkabı tamircileri hem de terzilerde yoğun mesai başladı.
“AYAKKABI TAMİRİNE YETİŞEMİYORUZ”
30 yıldır ayakkabı tamiri işiyle ilgilenen Müslüm Şeremet, işlerindeki yoğunluk nedeniyle izin günlerinde bile çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ayakkabı tamiri için gelen müşterilere bir hafta sonra ürünleri teslim edebileceğini belirten Şeremet, “Ayakkabıların tadilatını yapıyoruz. Sabah 8’den akşam 8’e kadar yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Eskiden Pazar günleri tatil yapardık şimdi Pazar günleri de çalışıyoruz. Yine de yetiştiremiyoruz. Yan kısımları yırtık olan ayakkabıları, tabanı gitmiş olanları komple değiştiriyoruz. Deri sağlamsa ayakkabıyı yeniliyoruz. Orijinal deri ayakkabılar 1500-2000 liradan aşağı değil. Ama vatandaş 150 200 lira vererek ayakkabısını yenilemiş oluyor” dedi.
45 yıldır ayakkabıcılık yapan Hüseyin Kurt ise hayat pahalılığı karşısında insanların eskiye dönüş yaptığını söyledi. İnsanların alım gücünün düşmesi nedeniyle elindekini onarma yoluna gittiğini belirten Kurt, “Eskiye oranla işlerimiz daha yoğun geçiyor. Hayat pahalılığı çok arttı. İnsanlar eskiyi arar oldu, elindekilerin kıymetini anlamaya başladı” şeklinde konuştu.
Terzilerde yoğun mesai başladı
Cep yakan mont ve kaban fiyatlarından sonra vatandaş eskiyen mont ve kabanlarını tamir ettirmeye başladı.
Geçen yıl 300 liraya satılan bir mont bu yıl 800- 1000 lira arasında değişiyor. Bu kış bankaların mont almak için müşterilerine ‘mont kredisi’ vermeye başlaması fahiş fiyatları gözler önüne seriyor. Asgari ücretle geçinen vatandaş yüksek fiyatlı mont ve kabanların yanına yaklaşamadığı için artık eskiyen montlarını da onarmayı tercih ediyor.
Terzilerde yoğun mesai olduğu gözlemlenirken öte yandan geçtiğimiz yıla oranla onarım maliyetleri de yükseldi. Burcu Terzi İşletmecisi Cihangir Tatlı, “Kullandığımız malzemeler pahalılaştı. Geçen yıl 10 liraya aldığım iğne bu yıl 22-23 lira, 7.5 liraya aldığım ip 25 lira. Astar değişimi geçen yıl 100-150 liraydı şimdi 300-350 lira” dedi. Havaların soğuması ile birlikte kaban ve mont onarımlarının başladığını dile getiren Tatlı, müşterilerin en çok astar değişimi, daraltma, boy kısaltma ve deri değiştirme işlemleri yaptırdığını belirtti.