Emekliler milli gelir oranında maaş istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler milli gelir oranında maaş istiyor

Her geçen artan hayat pahalılığı en çok emekli kesimi etkiliyor. Asgari ücretten daha az aylık maaş alan emekliler, kiralarını, faturalarını ödemekte zorluk çekiyor. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emekliler olarak asgari ücret düzeyinde emekli maaşı istemediklerini ifade ederek, “Milli gelire göre, kişi başına düşen paya baktığımızda 13 bin lira ücrete denk geliyor. Bizim emekli maaşlarımızın asgari düzeyde değil, en az milli gelirimize denk gelecek gibi istiyoruz” dedi.

Emekliler milli gelir oranında maaş istiyor


MAYSA DERYAYEVA


Temel tüketim ürünlerine, kiralara yapılan zamlar birlikte emekliler adeta yaşam savaşı veriyor. Asgari ücretten daha düşük aylık maaş alan emekliler, geçinmediklerini belirterek, insanca yaşamak istediklerini her fırsatta dile getiriyorlar.

Büyükşehirlerde yaşayan emekliler kira artışlarından ötürü ev kiralarını ödemekte zorlanıyor. Açlık ve yoksulluk sınırı altında hatta asgari ücretten de daha az aylık emekli maaşı alan yaşlılar, ay sonunu kara kara düşünüyor.

 

“FATURALARI ÖDEYEMİYORUZ”

 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emekliler olarak geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Emekliler ekmek almakta da bile zorluk çekiyor” dedi.

Temel ihtiyaçlara yapılan zamlarla birlikte daha da giderlerinin arttığını ifade eden Kurt, “Emekliler olarak, kirada oturanlar kira parasını ödemiyoruz, bunun dışında kirada olmayanlar elektrik, doğalgaz su gibi faturaları ödeyemiyoruz. Temel gıda ürünleri oldukça yüksek ve marketlere gidemiyoruz. Pazarlara akşam saatlerinde bırakıyor belki indirim olur diye. Ekmek kuyruklarına baktığınızda genelde emekliler olur çünkü emekliler ekmek almakta da zorluk çekiyor” diye konuştu.

 

 

 

“ASGARİ DÜZEYDE MAAŞ YETERSİZ”

 

Emekliler olarak milli gelirden kişi başına düşen payı talep ediklerini vurgulayan Kurt, emekli maaşlarına gerçek anlamda zam yapılmasını istedi.

Asgari düzeyde emekli maaşının yetersiz olduğuna dikkat çeken Kurt, “Emekliler olarak emeklilik maaşımızda zam yapılmasını istiyoruz. Bu artışın milli gelir kişi başına düşen payına göre olmasını talep ediyoruz. Milli gelire göre, kişi başına düşen paya baktığımızda 13 bin lira ücrete denk geliyor. Bizim emekli maaşlarımızın asgari düzeyde değil, en az milli gelirimize denk gelecek gibi istiyoruz” dedi.