“Yaşananlar vicdanımızı kanattı” | Güney Gazetesi Mersin

“Yaşananlar vicdanımızı kanattı”

Çocuk yaşta evliliklerin kamuoyuna yansıdığından daha fazla olduğuna dikkat çeken Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Son günlerde Hiranur Vakfında yaşananlar, vicdanlarımızı kanatmıştır. Çocuklara uygulanan istismar topluma da yapılmıştır. Yetkililerden Olayla ilgili gerekli cezaların verilmesini ve çocukları koruyan hukukun acil olarak uygulanmasını istiyoruz” dedi.

“Yaşananlar vicdanımızı kanattı”


ZELİHA ÖZİPEK

Mersin Çocuk Hakları Derneği son günlerde kamuoyuna sıkça yansıyan çocuk evlilikleri ile ilgili açıklama yaparak bunun insanlık suçu olduğuna dikkat çekti.

18 yaşın altındaki herkesin çocuk olarak kabul edildiğini ve çocukları korumanın sadece devletin değil, yetişkinlerin de temel görevi olduğunu söyleyen çeken Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Ülkemizde çocuk alanına yönelik yapılan çalışmalara rağmen; halen çocuklara yönelik ihmal, istismar ve şiddet vakaları artarak devam etmektedir. Bu bağlamda karşımıza çıkan en temel sorunlardan biri de çocuğun evlilik yolu ile istismar edilmesidir” dedi.

 

“ÇOCUK İSTİSMARLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

 

Evlilik yolu ile istismar edilen çocukların eğitim haklarından mahrum olduğunu, hem bedensel hem de ruhsal sağlıklarının alt üst olduğunu ifade eden Aslan, bu olayların kamuoyuna yansıyandan çok daha fazla olduğunu belirtti.  Çocukların erken yaşta evlendirilmelerinin sözleşmeler ve Çocuk Koruma Kanununa aykırı olduğunu vurgulayan Aslan, “İzmir Barosu, 2020 ve 2021 yıllarında çocukların maruz kaldığı cinsel dokunulmazlığa ilişkin suç verileri Raporuna göre 2020 yılında 1078 cinsel istismar, 336 cinsel taciz, 336 reşit olmayanla cinsel ilişki tespit edilirken 2021’in 11 ayında ise bu sayı 1470 cinsel istismar, 276 cinsel taciz, 269 reşit olmayanla cinsel ilişki olarak belirlendiğini açıklamıştır. Bu verilere göre Çocuk istismarlarının her gün arttığı gözlemlenmiştir. Kentimizde de Çocuk istismarları yaşanmaktadır. Çocuk istismarı insanlık suçudur. Çocukları korunmak herkesin görevidir” diye konuştu.