“Çocuk evliliği suçtur” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocuk evliliği suçtur”

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G.’nin çocuk yaşta evlendirilip, yıllarca çocuk istismarına uğradığı ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan İHD Meresin Şubesi, çocuk evliliğinin cinsel bir istismar olduğunu belirterek, tepki gösterdi.

“Çocuk evliliği suçtur”


MAYSA DERYAYEVA

 

Basın açıklamasını okuyan İHD Mersin Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Av. Battal Gazi İnci, çocuğun evlilik yoluyla istismarını meşrulaştıran Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bazı maddelerin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İnci, “Çocuğun evlilik yoluyla cinsel istismarı sosyal, kültürel, inançsal bahanelerle meşrulaştırılamayacak ağır bir suçtur. Çocuğun yüksek yararı ilkesi gereğince çocuğun insan haklarını tanımak, ihlal etmemek, korumak ve gereğini yerine getirmekle yükümlü olan devlet; yasalarını, uygulamalarını, fiillerini yani her türlü politikasını çocukların tarafında olarak gözden geçirmeli ve yeniden düzenlemelidir. Çocuğun evlilik yoluyla cinsel istismarı; çocuk cinsel istismarının devlet eliyle meşrulaştırılmasıdır. Çocuk istismarı politiktir çünkü failler gücünü yasalardan, cezasızlıktan, siyasal iktidarın söylem ve eylemlerinden alır. 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik yoluyla cinsel istismara maruz bırakılması “tatsız bir konu” olarak tanımlanamaz, tanımlanması kabul edilemez” dedi.

 

 

 

Çocuğa yönelik cinsel istismarın önlenebilmesi için acilen düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan İnci, “Cinsel istismar fiili ortaya çıkmadan önce koruyucu önleyici politikaların üretilmesi ve bu politikaların yaygın uygulanabilmesi için gerekli mekanizmaların acilen yaratılması gerekir. Çocukların doğrudan ulaşabilecekleri şikâyet/başvuru mekanizmaları yerel ve yaygın olarak yaratılmalı, bu mekanizmaları nasıl kullanabilecekleri konusunda çocuklar bilgilendirilmelidir. Cinsel istismar eyleminin ortaya çıkması durumunda etkin soruşturma ve cezai yaptırım süreci hızlı işletilmelidir. İstismara maruz bırakılan çocukların psikososyal destek sürecini de içeren sağlık tedbirleri alınmalıdır” ifadelerini kullandı.