“Hayat sanatla bir başka güzel” | Güney Gazetesi Mersin

“Hayat sanatla bir başka güzel”

Mersin’de yaşamını sürdüren Nuray Öngeç, sanatın her alanıyla ilgili olduğunu ancak resim, müzik ve edebiyatı hayatının merkezine aldığını söyledi. ‘Aşk Olsun Aşk’ şiir kitabı ile okuyucuyla buluşan sanatçı, “Hayat sevince sevilince bir de sanatla bir başka güzel” ifadesini kullandı.

“Hayat sanatla bir başka güzel”


ELVAN KONUK

 

1953 Tarsus doğumlu olan Sanatçı Nuray Öngeç, 30 yıllık öğretmenlik hayatından sonra sanata odaklandığını söyledi.  Reyhanlı lisesinde öğretmenlik hayatına başladığını ve Mersin Dumlupınar Lisesi’nde son görevini yaptığını dile getiren Öngeç, Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD), İçel sanat Kulübü, Tarsus ressamlar Derneği, Mezitli Kent Konseyi Alaturka Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Anneler Derneği ve içimizdeki Sanat Derneği üyesi.

 

 

 

 

“YAZDIĞIM HER ŞİİR SONRASI KENDİMİ DAHA MUTLU HİSSETTİM”

Şiir yazma yolculuğunuz nasıl başladı?

N.Ö: Empati yapan, sosyal olaylara duyarlı, okumayı ve yazmayı, insanları, doğayı ve hayatı seven biri olarak, sevinçte, hüzünde, gördüğüm, duyduğum, okuduğum, beni etkileyen, içine alan, düşündüren durumlarda, elim hep kaleme giderdi. Çalışma hayatımda ailemden sonra, sosyal yaşamdan önce, öğrencilerim ve okulum çok önemli olduğu için yazdıklarımı kenarlarda köşelerde bırakıp kaybetmişimdir. Ama emekli olunca yazdıklarımı paylaşmaya başladım ve en güzeli de yazdığım her şiir sonrası kendimi daha rahatlamış, daha mutlu, daha huzurlu hissettim. Bu da beni yazmaya teşvik etti. Şiirlerim okunup, takdir gördükçe   yazmaya devam ettim.

 

Ülkemizde en az okunan edebiyat dalının başında şiir geliyor ve şiir kitabı çıkarmak cesaret istiyor. Sizi teşvik eden nedir?

N.Ö: Elbette haklısınız, şiir diğer edebiyat dallarından daha az okunuyor.  Her insan en az, her gün bir şiir okumalı diye ben de çok isterim. Ama şiir yazarken ve şiir kitabımı çıkarırken hiçbir kaygı taşımadım. Belki de ekonomik yönden rahat olduğum ve daha da önemlisi   kendime yüklediğim güzel bir sorumluluk bana muhteşem bir haz veriyordu. Yalnız tekrar etmek gerekirse, dediğiniz kesinlikle çok doğru şiir az okunan bir edebiyat dalıdır. Bunun hüznünü taşıyorum. Fakat son günlerde şiir okumaya, şiir yazmaya ilgi duyan insanlar, gençler artmaktadır. Şairlerin, derneklerin siz yayıncıların bu konudaki katkısı çok büyük ve önemli. Özellikle Mersin için söylemem gerekirse Biz Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği olarak, okullara gitmekteyiz. Kitap imza günleri ve şiir yarışmaları düzenlemekteyiz. İçel Sanat Kulübü de şairlerimizi ve şiirlerini tanıtmakta. Şiir etkinlikleri düzenlemektedir. Büyükşehir Belediyesi'nin şiir Kulübü'nün de katkısı oldukça yüksek. Daha birçok dernekte ve kafede şiir etkinlikleri olduğunu duyuyorum, bu da oldukça sevindirici. Şiir dolu günlerin artacağına inanarak umutla geleceğe bakıyorum.

 

 

 

 

Aşk Olsun Aşk kitabınızın oluşum süreci nasıl oldu?

N.Ö: Kitap çıkarmak isteği ve çalışması içinde değildim. Ama oldukça birikmiş şiirlerim vardı. Arkadaşlarımın teşvikiyle bu konuyu Mersin MEŞYAD başkanımız Mustafa Doğan'la paylaştım. Onun liderliğinde ve editörlüğüyle ilk kitabımı çıkardım. Aileme ithaf ettiğim Günce Yayıncılık’tan çıkan 'Aşk Olsun Aşk' adlı kitabımın isim babası da değerli başkanım Mustafa Doğan’dır. Sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür ediyorum...

 

“RESİM, MÜZİK VE EDEBİYAT HAYATIMIN MERKEZİNDE”

Sanatın birçok alanında kendinizi ifade ediyorsunuz? İlgilendiğiniz sanat dallarından bahseder misiniz?

N.Ö: Yağlı boya Resim yapmaktayım. Kişisel sergi, ulusal ve uluslararası sergilere katılmaktayım. Ayrıca Mezitli Kent Konseyi Alaturka  TSM Derneği'nde 15 yıldır koristim ve bazı konserlerinde solistlik ve sunum yapmaktayım .Şiirlerimin 120 den fazlası TRT ses sanatçısı, bestekar, aranjör  ve şef Suat Yıldırım tarafından bestelendi. Ayrıca Mersin'in değerli keman virtüözü ve bestekarı merhum İbrahim Çamlı ve çok değerli müzik adamı merhum Reşat Önal olmak üzere, canım yurdumun değerli bestekarları, merhum Dursun Karaca, Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi profesör doktor Kubilay Kolukırık , emekli öğretim üyesi Ergül İşgüzar, TRT sanatçımız İmran Koç ve çok çok değerli bestekarlarımız özel İlgen ,Emel Güner Kolukısa, Murat Ay, Necdet Çalış, Erdoğan Tozoğlu Recep Atalay  ve sevgili hemşerilerim değerli sanatçılar Mehmet Doğdu ve Murat Bal tarafından 60'ın üzerinde bestelenmiş eserim bulunmaktadır. Şiir FM 2021 Ocak ayın şairi seçerek 15 civarında şiirimi seslendirmiş ve youtube’da paylaşmıştır. Birçok antolojiye katıldım. Değerli şair yazar Coşkun Karabulut'un projesini hazırlayıp üstlendiği 5 Türki ülkesinin dillerine çevrilmiş antolojide de yer almaktayım. Şiirlerim değerli şair arkadaşlarım tarafından seslendirilmiştir. Şiir etkinliklerinde aktif olarak rol almaktayım .Ayrıca küçükler ,ergenler ve yetişkinler için öyküler yazmaktayım. Öykü ve ikinci şiir kitabımı çıkarma aşamasındayım. Hayatıma katkı sunan tüm güzel insanlara teşekkürler ediyorum.

Sanatın her dalı ilgimi çekiyor, hepsi olmazsa olmazlarım. Opera, tiyatro, bale heykel vs. hepsi ile ilgiliyim, ama biraz evvel bahsettiğim gibi resim, müzik ve edebiyat hayatımın merkezindedir...

 

 

 

 

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

N.Ö: Evren en büyük sanatçının elinden çıkmıştır. O evren ki içimizde yaşamaktadır. İçimizde yaşayan sanatı biz de yaşamalı ve yaşatmalıyız ki; hayatımız güzelliklerle, iyiliklere dolsun.  Bizi yaradan, yaratıcılık özelliğimizi, sevgiyle yoğurarak ruhumuza öyle üflemiş ki, hepimiz de mutlaka ve mutlaka sanatın yüce gücü vardır. Bu güzelliği mutlaka uygulayarak, yaşayarak hayatımıza sokmalıyız. Hayat sevince sevilince bir de sanatla bir başka güzel. Güzelliklere sağlık, esenlik mutluluk ve sanatla illa da şiirle...Sevgili yol arkadaşım şair yazar ve daha birçok özelliği üzerinde taşıyan sevgili Gazeteci Sadık Baha Akıner'in de dediği gibi "Sevgi ve şiirle yeşerecek bu dünya".