Sakatat sevenlerin meşhur mekanı | Güney Gazetesi Mersin

Sakatat sevenlerin meşhur mekanı

Mersin’de 38 yıldır kelle paça çorbası denilince ilk akla gelen mekanların başında geliyor Sakallı Çorbacı. Eski Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin yanı başında hizmet veren salon hem çorbalarıyla hem de hizmet anlayışıyla iç ısıtmaya devam ediyor.

Sakatat sevenlerin meşhur mekanı


ELVAN KONUK

 

1984 yılından beri Mersin’de sakatat sevenlerin uğrak noktası olan Sakallı Çorba Salonu, kelle paça, işkembe, tavuk çorbası, mercimek çorbası, şırdan ve mumbar dolması ile lezzetinden  söz ettiriyor.Adını dükkanın ilk sahibi Sakallı Şükrü Usta’nın lakabından alan Sakallı Çorba Salonu şimdi Sakallı Zeki Usta ile ikinci kuşağını yaşıyor.

 

“BAYRAĞI USTAMDAN DEVRALDIM”

 

Asıl adı Ahmet Zeki Kasımoğulları olan Sakallı Zeki Usta, ustasının işini devam ettiriyor. Meşhur kelle paça çorbası ile 38 yıldır damaklarda iz bırakan Sakallı Çorbacı eski Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin hemen yanında hizmet veriyor.  50 yaşındaki Zeki Usta, ustasıyla birlikte 1984 yılında mesleğe başladıklarını söyleyerek, “Aslında ustamın lakabı Sakallı, şimdi emekli, 90 yaşında. Çocukluğumdan beri yanındaydım, 10 yıldır da emekli oldu ustam. Yaylada yaşıyor yaz kış orada kalıyor.  Merkeze inemiyor artık, mesleğin verdiği rahatsızlıktan dolayı artık ayakta durmakta zorluk yaşıyor. Ben ikinci kuşağım, bayrağı ustamdan devraldım” dedi.

 

“10 YIL ÖNCEYE KADAR 24 SAAT AÇIKTIK”

 

10 yıl öncesine kadar 24 saat açık olduklarını ifade eden Sakallı Zeki Usta, her gün ortalama 15 saat çalıştıklarını söyledi. Sabah 5’te dükkânı açtıklarından söz eden Zeki Usta, “Akşam en erken 19.00’da işimiz bitiyor, ama bu saat aralığı uzayabiliyor tabi ki. Uzun süre ayakta durmak omurgada sıkıntı yaratıyor, o nedenle ustam rahatsız bende de yavaş yavaş belirtileri başladı.10 yıl önceye kadar 24 saat açıktık biz, burası Mersin’in gözde yeriydi, sanatçılar Mersin’e geldiklerinde buraya gelirlerdi. Ustam emekli olduktan sonra tek vardiyaya döndük sabah açıyorum akşam kapatıyorum.  Ustam varken o gündüz ben gece çalışıyordum” diye konuştu.

24 saat açık oldukları dönemde Sakallı Çorbacının eğlence dönüşü insanların uğrak yeri olduğunu belirten Zeki Usta, Hakan Altun, Edip Akbayram, Selahattin Alpay gibi müzisyenlerin yanı sıra belediye başkanları ve milletvekillerini de ağırladıklarından söz etti.

 

“NEREYE GİDERSEK MÜŞTERİMİZ BİZİ TAKİP EDİYOR”

 

Daha öce bir dönem seyyar çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Sakallı Zeki Usta,  “Seyyar zamanımız oldu, dükkanı başkasının üzerine yapmıştık o iflas edince dükkan elimizden gitti.  Yeni sebze haline gittik, üç tekerlekli arabada çorba yaptık o zaman. Bizim amacımız mağdur olmamaktı. Günde bir saat satış yapıyorduk zaten 1 saatte bitiyordu. Sonra oradaki esnafla ters düştük burayı bulduk geldik. Nereye gitsek müşterimiz bizi takip ediyor” dedi. 

Şimdi ustasından devraldığı işinde kendi çocuklarına mesleği sevdirmeyi amaçlayan Zeki Usta,

“Çocuklara mesleği aşılamaya çalışıyoruz şimdi çocuklar devam ederse devam ederler edemezlerse yeni eleman yetiştirmek zor. Bir oğlum yukarıda mutfakta çalışıyor bir oğlum üniversiteye gidiyor okula gitmediği zaman yardım ediyor. Bu mesleklerde birinden el almak lazım” diye konuştu.

 

 

 

 

“UÇMAK DERDİNDE DEĞİLİZ TENCERE KAYNASIN DİYORUZ”

 

Sabah erkenden gelerek kelleleri temizlediğini ardından çorbaları pişirdiğini belirten Zeki Usta, sirkülasyonun sürekli devam ettiğini söyledi. Günde 2-3 defa kelle pişirildiğini dile getiren Zeki Usta, “Kelle paça piyasada 50-55 lira civarı bizde 35 lira şuanda. 35 liradan da para kazanılır biraz abartmamak lazım. 1 lira bir şeye zam geldiği zaman herkes üzerine 5 lira koyup zam yapıyor. Buraya gelen insanlar hep emekli, öğrenci. Burada bir çorbayı belki ayda bir defa içiyor, iki defa içiyor. Öyle uçmak derdinde değiliz tencere kaynasın diyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

“HASTALIĞA BİREBİR”

 

En çok kelle paça çorbasına talep olduğunu ifade eden Zeki Usta, kelle paçanın soğuk algınlığına birebir olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde çok fazla kişinin paça çorbası almak için geldiğinden söz eden Zeki Usta, “En çok kelle paça satıyoruz. Çorbamızı eski usul hazırlıyoruz.  Malzemeleri kendimiz alıyoruz, kendimiz temizliyoruz, tamamen organik kimyasal kullanmıyoruz. Kasap pazarından bir şey almıyorum, mahalleden alıyorum. Kelleleri kemikle kaynatıyoruz, ayak pişiyor içinde lezzeti oradan geliyor. Annelerimizin yaptığı çorbanın aynısı, fabrikasyon değil. Hastalığa birebir, ben 30 yıldır grip olduğumu hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.