Zeytinliklerin talanına izin vermeyiz | Güney Gazetesi Mersin

Zeytinliklerin talanına izin vermeyiz

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu ve Mersin Çevre Platformu, TBMM’de görüşmelerine başlanan ve zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açmayı öngören yasa tasarısının geri çekilmesi çağırısında bulundu.

Zeytinliklerin talanına izin vermeyiz


ABİDİN YAĞMUR


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, zeytinliklerin madencilik ve sanayi faaliyetine açılmasına ilişkin 1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliği, Danıştay 8. Dairesi ve 10.Dairesi'nin kararıyla durdurulmuştu.

 

YÖNETMELİK OLMADI, YASA TEKLİFİ GETİRDİLER

 

Ancak AKP iktidarı zeytinlikleri madencilik ve sanayi yatırımlarına açmaktaki ısrarını sürdürüyor. Konu bu kez Torba Yasa Teklifi içerisin TBMM gündemine getirildi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu ve Mersin Çevre Platformu sözcüsü Sabahat Aslan, iktidarın bu girişimlerine tepki gösteri ve yasa tasarısının geri çekilmesini isteğini dile getirdi.

Aslan, “Zeytinciliğin gıda güvenliğinde, ekosistemde ve insan sağlığında çok önemli bir yeri vardır. Ülkemiz Dünyada, zeytin ve zeytinyağı üretiminde çok önemli üretici ülke konumundadır. Zeytin, her yerde yetişen sıradan bir ağaç değildir. Dünyada ağırlıklı olarak Akdeniz Havzası'nda yetişir. Dünyada üretimi kısıtlıdır. Ülkemizde zeytinliklerimiz 1939'dan itibaren yürürlükte olan 3573 Sayılı zeytin yasası ile korunmaya çalışılmaktadır. Bu yasaya rağmen zeytin alanlarımız ranta kurban edilmek istenmektedir” dedi.

 

 

 

 

“TAHRİP EDİLEN ALAN YENİDEN ZEYTİNLİK OLMAZ”

 

TBMM komisyonlarında görüşülmeye başlanan yasa teklifinin zeytinliklerin sanayi ve maden yatırımlarına açılmasının önündeki güvenceleri kaldıracağına değinen Aslan, “Bu yasa ile zeytinlik alanları yine maden ve sanayi şirketlerine tahsisi planlanmaktadır. Yasada zeytinlik alanlarında madencilik ve sanayi faaliyetine izin verilmesi, zeytinliklerin taşınması, taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi hükmü getirilmiştir. Bu karar kandırmaca olup, bilimsel bir karar değildir. Zeytin alanları bütünsel bir ekosistemi kapsar. Madencilik ve sanayi faaliyeti yapılan zeytinlik alanlarının tekrar eski zeytinlik konumuna getirilmesi, taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak yeniden tesis edilmesi bilimsel olarak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“Ülkemiz zeytin ithal etmek zorunda kalır”

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu ve Mersin Çevre Platformu sözcüsü Sabahat Aslan açıklamasında şunları kaydetti: “Bu yönetmelik uygulanırsa milyonlarca zeytin ağacımız kirli teknolojilere alan açılması için yok edilecek, zeytin üretimimiz zamanla çok azalacaktır. Ülkemiz, emniyetle tükettiğimiz zeytin ve zeytin yağını ithal etmek zorunda kalacaktır. Zeytincilikten geçimini sağlayan çiftçilerimiz işsizliğe ve yoksulluğa mahkum edilecektir. Mevcut bulunan zeytincilik yasası çoğu bölgelerde kirli teknolojilerin, maden ocaklarının kurulumunu engellemektedir. Dolayısıyla ülkemizde rantı ve talanı da engellemektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, yeniden gündeme getirdiği zeytinliklerin madencilik ve enerji faaliyetine açılmasına ilişkin yasa değişikliği, halen yürürlükteki Zeytincilik Yasasına ve kamu yararına da aykırıdır.”

 

 

 

 

Mecliste zeytin eylemi

 

Zeytinlikleri sanayi ve madencilik faaliyetlerine açmayı öngören yasa tasarısı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Komisyon görüşmesi öncesinde meclis bahçesinde zeytin üreticilerinin eylemi vardı. Milletvekillerinin de destek verdiği eylemde üreticiler, zeytin yapraklarından yapılmış taçları başlarına taktılar ve “Zeytinime dokunma” diye haykırdılar.

CHP’li ve İyi Partili milletvekilleri de TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu toplantısı sırasında komisyon üyelerinin çalıştığı masalara zeytin dalları bıraktılar.