40 yıldır aynı dükkanda şemsiye onarıyor | Güney Gazetesi Mersin

40 yıldır aynı dükkanda şemsiye onarıyor

Mersin’in tek şemsiye tamircisi olan 82 yaşındaki Hasan Kınalı, bitpazarındaki mütevazı dükkanında mesleğini sürdürüyor.

40 yıldır aynı dükkanda şemsiye onarıyor


ELVAN KONUK


Halk arasında bitpazarı olarak anılan Zafer Çarşısı’nda 40 yıldır şemsiye ve çaydanlık tamirciliği yapan 82 yaşındaki Hasan Kınalı, insanların önceden yeni şemsiye almak yerine ufak tamirlerle eski şemsiyelerini kullandıklarını, günümüzde ise şemsiye tamirinin azaldığını söyledi.

 

“YAĞMUR YAĞDIĞINDA İŞLER BİRAZ OLUYOR”

 

1940 yılında Bulgaristan’da doğan Hasan Kınalı, 1951 yılında Mersin’e taşındıklarını söyledi. Yeni Taşkent’e uzun yıllar köy muhtarlığı yaptığını dile getiren Kınalı, “Bu işi yaklaşık 40 yıldır yapıyorum. Yağmur yağdığında işlerde biraz yoğunluk oluyor. Diğer günlerde de çaydanlık tamir ediyorum” dedi.

 

“BU İŞ SABIR İŞİ”

 

Şemsiye tamirciliğimde para olmadığı için artık işini hobi olarak sürdürdüğünü belirten Kınalı, şemsiyelerin tellerini, bezini ve anahtarını tamir ettiğini söyledi. Çin malı şemsiyeleri tamir etmediğini dile getiren Kınalı, “Yazın kimseyi bulamam müşteri olarak onun çaydanlık tamir ederim. Ne çırak gelir ne öğrenmek isteyen olur. Herkes hayret eder nasıl yapıyorsun bunu diye sabır işi. Öyle zaman geliyor ki bir şemsiye ile 3 gün uğraşıyorum ben. Bazen 50 bazen 100 lira kazanıyorum. Boş vaktimi değerlendiriyorum, ekmek parası” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Çin işi şemsiye onu da vurdu

 

Eski şemsiyelerin daha kaliteli olduğunu ifade eden Hasan Kınalı, “Şimdi Çin malı şemsiyeler var piyasada. Bir albenisi var. Alıyorlar şemsiyeyi sonra bir bakıyorsun en ufak bir rüzgârda kırılıyor. Eski şemsiyeler kalmadı. Şimdi maalesef insanlar ucuz şemsiye istiyor. Şemsiye tamir ettirmeye genellikle eski adamlar geliyor bu işi bilenler. Çin malı şemsiyeler tamir edilmiyor. Ben yapıyorum eve gidene kadar tekrar kırılıyor” diye konuştu.

 

 

‘Şampiyonun’ dükkânı

 

Uzun yıllardır şemsiye tamiri yapan Hasan Kınalı, aynı zamanda atletizmle de ilgileniyor. Öyle ki Bit pazarında “şampiyonun dükkânı nerede?” diye sorulduğunda herkes Hasan amcanın dükkanını tarif ediyor.

36 yıldan bu yana atletizmle ilgili olduğunu söyleyen Hasan Kınalı, atletizm serüveninin o zamanlar ilkokula giden oğlu Yıldıray Kınalı’nın atletizm yarışlarına katılması ile başladığını ifade etti. Ankara’da yapılan Türkiye yarışlarında oğlunun kendisinden yaşça büyük Polis Okulu öğrencileri ile yarıştırılmasından sonra oğluna haksızlık yapıldığını dile getiren Hasan Kınalı, Ayvagediği Yaylası’nın temiz havasında, 1 yıl boyunca koşulara hazırlandığından söz etti.  46 yaşında atletizme başlayan ve o yıl İstanbul’da yapılan ‘Dedeler Koşusu’nda 6.olan Kınalı, ertesi yıl 3., daha sonraki yıl Türkiye şampiyonu olduğunu anlattı. 51 yaşında Balkan Şampiyonu olan Kınalı, madalyalarının sayısını bilmediğini söyledi.