Emekçilerden oturma eylemi | Güney Gazetesi Mersin

Emekçilerden oturma eylemi

KESK tarafından bugün Ankara’da yapılması planlanan ‘Geçinemiyoruz, seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz’ mitingi Ankara Valiliği tarafından kısıtlandı. KESK Mersin Şubeler Platformu Bileşenleri karara beş dakikalık oturma eylemiyle tepki gösterdi.

Emekçilerden oturma eylemi


MAYSA DERYAYEVA


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2023 yılı bütçe çalışmalarında emekçilerin beklentilerini ve taleplerini karşılayacak nitelikte bütçe istediklerini belirtmek amacıyla, bugün Ankara’da ‘Geçinemiyoruz, seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz’ adlı miting düzenleyecekti ancak Ankara Valiliği aldığı son kararla mitingi kısıtladı. Karara tepki gösteren KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri beş dakikalık oturma eylemi yaptı.

Özgür Çocuk Parkında düzenlenen eylemde konuşan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay, Ankara Tandoğan Meydanında yapılması planlanan mitingin valilik kararıyla Anıt Park’ta yapılması yönünde değişikliği uğramasının bir yasaklama olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Emekçiler olarak 2023 yılı bütçesinde haklarını almak istediklerini ifade eden Özbay, “Yoksulluk sınırının 24 bin TL’ ye, açlık sınırının 8 bin 500 TL’ ye ulaştığı bu günlerde başta işsizler, yoksul halk kesimleri ve asgari ücretli işçiler olmak üzere, emeğiyle geçinen bütün emekçiler ve aybaşını getiremeyen biz kamu emekçilerinin yaşam ihtiyaçları karşılanamaz duruma gelmiştir” dedi.

 

 

 

 

“YOKSULLUK ÜZERİNDE MAAŞ İSTİYORUZ”

 

Temel tüketim ürünlerin es on iki yılda yapılan zamların geri alınması gerektiğini ve verginin düşürülmesini talep ettiklerini vurgulayan Özbay, “Gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten %10’a düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesini,  kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,  her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, engelli yurttaşların erişebilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

“Hukuksuzluğa Karşı Geleceğiz”

 

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen siyasi yasak ve 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasına tepki gösterdi. Kararının İstanbul halkının iradesine yönelik olduğunu ifade eden Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay, “Hukuksuzluğa karşı demokrasinin yanında duracağız” dedi.

Alınan kararın hukuksuz olduğunu vurgulayan Özbay, “Hukukla alakasız bir şekilde tamamen siyasi olarak verilen bu karar Sayın Ekrem İmamoğlu şahsında halkın demokratik tercihinin ve iradesinin hiçe sayılmasıdır. Bu anlamıyla demokrasiye darbe niteliğinde olan bu karar siyasi yaşamımızda son dönemde yaşadığımız seçilenlerin bir şekilde görevden alınması, hapsedilmesi ve kayyum atamalarıyla yeni bir rejim yaratılması girişimlerinin günün sonunda geldiği sonuçtur. Toplumumuzun artık aleni hale gelen bu hukuksuzluklar ve anti-demokratik, otoriter kuşatma karşısında demokrasiye, adalete, eşitlik ve özgürlük taleplerine sahip çıkması, yaratılmak istenen karanlığa, kumpaslara karşı demokrasiden yana tavrını yılmadan, korkmadan ortaya koyması her zamankinden daha önemlidir” diye konuştu.