“Sorumlular adalet önünde hesap vermeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Sorumlular adalet önünde hesap vermeli”

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen 19 Aralık cezaevi katliamı yıldönümü nedeniyle açıklama düzenlendi.  İHD Mersin Şube üyesi Bekir Sıtkı Keçeci, katliamın üzerinde tam 22 yıl geçtiğini belirterek, “Katliama konu operasyon emrini veren tüm sorumluların yargılanmasını ve adaletin sağlanmasını bir kez daha talep ediyoruz” dedi.

“Sorumlular adalet önünde hesap vermeli”


MAYSA DERYAYEVA

 

Hapishanelerde hak ihlalleri yaşandığını söyleyen İHD Mersin Şube üyesi Bekir Sıtkı Keçeci, 1 Aralık 2022 tarihi itibarıyla hapishanelerde toplam 336.315 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirtti.

2022 yılı başından bu yana toplam 74 mahpusun hapishanelerde öldüğünü ifade eden Keçeci, “Türkiye’de bulunan tüm hapishanelerde mahpuslar, yoğun hak ihlallerine uğramakta, sağlığa erişim hakları engellenmekte ve yaşam hakları çiğnenmektedir. 2022 yılı başından bu yana tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 74 mahpus hapishanelerde yaşamını yitirmiştir.  Yaşamını yitiren mahpuslardan 34’ü sürekli hastalıkları olan kişilerdendir. Hapishanelerde şüpheli ölümler ve intihara sürüklenenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Sürekli bir şekilde dile getirdiğimiz üzere hapishanelerdeki tüm ölümler önlenebilir ölümlerdir” dedi.

 

 

 

 

“TECRİT UYGULAMASINA SON VERİLMELİ”

 

19 Aralık Katliamının yaşanmasından sorumluların adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Keçici, “Mahpuslar üzerinde ağırlaşan tecrit uygulamalarına son verilerek, F Tipi, Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Hapishanelerin kapatılmasını, mahpuslar üzerinde uygulanan insan onuruna aykırı muamele uygulamalarına son verilmesini, hapishanelerin sivil denetim mekanizmalarına açılmasını, mahpusların adil yargılanma, sağlık hizmetlerine erişim, yeterli beslenme, hijyen koşullarına, kültürel ve sosyal haklara, avukatları ve aileleriyle görüşebilme haklarına erişiminin ayrımsız bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.