Keşif ertelendi çevreciler tedirgin | Güney Gazetesi Mersin

Keşif ertelendi çevreciler tedirgin

Anamur’a bağlı Anıtlı köyünde Aytap Madencilik’in yürüttüğü mermer ocağı çalışmaları doğa tahribatına yol açtı. Çevre dernekleri ve bölge halkı mahkemeye başvurdu, mahkeme keşif kararı aldı. Ancak geçtiğimiz hafta gerçekleşmesi beklenen keşif gezisi olumsuz hava şartları nedeniyle ertelendi. Anamur Çevre Platformu, “Açılan davanın ertelenen keşfi bir an önce yapılmalı. Tek bir ağacı bile kaybetme lüksümüzün olmadığı bir dönemde daha çok ağaç kaybedeceğiz” uyarısında bulundu.

Keşif ertelendi çevreciler tedirgin


ELVAN KONUK


Muz, harnup, avokado gibi tropikal meyvelerin üretildiği ve bu yıl içerisinde mermer ocağı açılmasına izin verilen Anıtlı Köyü’nde, binlerce ağacın kesilmesi üzerine bölge halkı ve çevre dernekleri dava açmıştı. 

Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce keşif kararı çıktı. 15 Aralık’ta gerçekleşmesi beklenen keşif gezisinin ertelenmesi nedeniyle çevreciler sosyal medyadan endişelerini dile getirdi.

 

 

 

“KAYALARIN ÜSTÜNDEKİ DELİCE ZEYTİNLER CAN ÇEKİŞİYOR”

 

‘Aytap Madencilik firmasının Anıtlı’daki içinde 1. derecede arkeolojik sit alanları, zeytinliklerin bulunduğu ormanlık alanda yarattığı yıkım hızla devam ediyor’ ifadesini kullanan çevreciler doğa tahribatının büyümesinden endişeli. 

Keşif kararı ile umutlanan ancak gezinin ertelenmesi ile endişeli bir bekleyişe giren çevreciler “Valiliğin 2018 yılında verdiği “ÇED Gerekli değildir” kararını alıp uykuya yatan Aytap Madencilik firması, geçtiğimiz yıl sahayı teslim alıp, ormanları ve karstik kayaları tahrip etmeye başladı. Sonuç, can yakıcı. Devletin bir kurumunun kararıyla, devletin gözü gibi koruması gereken ormanlar ve yer altı sularını besleyen, milyonlarca yılda oluşmuş karstik jeolojik yapı ile yasal koruma altındaki delice zeytinlikler yok ettiriliyor. Kayanın üstündeki delice zeytinler, sandallar can çekişiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“YENİ TARİH BELİRLENMESİ BEKLENİYOR”

 

Aytap Madencilik Limited Şirketi’nin Anıtlı’da işleteceği mermer ocağı için 2018 yılında “ÇED gerekli değildir” kararı veren ancak ruhsat sahasını 2022 yılında teslim eden Mersin Valiliği’ne karşı MERÇED, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Anamur Ziraat Odası, Anıtlı Sulama Birliği, Anıtlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile vatandaşlar tarafından açılan davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce keşif kararı aldı. 15 Aralık tarihinde yapılması planlanan ancak AFAD’tan yapılan olumsuz hava koşulları uyarısından sonra ertelenen keşif gezisi için, bölge halkı ve çevre dernekleri yeni bir tarih belirlenmesini bekliyor.